Οι τρεις από τους πέντε δρομείς του ΣΔΥΒ τερμάτισαν στο Σπάρταθλον

Κατά σειρά από αριστερά Ξηροφώτου, Αγλαΐνης, Πανταζής, Παρασκευάς και Μαλιαχόβας

Ο πιο ιστορικός αγώνας υπεραπόστασης του πλανήτη είναι το Σπάρταθλον, που έγινε για 41η φορά με εκκίνηση από την Ακρόπολη και με τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Έναυσμα για τη δημιουργία του αγώνα στάθηκε η Μάχη του Μαραθώνα και η πορεία του Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα.

356 υπερμαραθωνοδρόμοι από όλο τον κόσμο πήραν εκκίνηση και 255 κατάφεραν να τερματίσουν τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής. Από τους συμμετέχοντες οι 52 ήταν Έλληνες, και οι 37 πέτυχαν να τερματίσουν. Μάλιστα ο Φώτης Ζησιμόπουλος με χρόνο 19 ώρες 55:02 κατέρριψε κατά μισή ώρα το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε ο Γιάννης Κούρος, ενώ και στις γυναίκες έγινε ρεκόρ διαδρομής από την Camille Herron Jackquelyn (ΗΠΑ) που με 22:35:25 έριξε κατά περισσότερο από 2 ώρες το προηγούμενο ρεκόρ γυναικών και κατέλαβε την 3η θέση της γενικής κατάταξης.

Πέντε δρομείς μέλη του ΣΔΥ Βόλου έτρεξαν στο 41ο Σπάρταθλον και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αγώνα, ενώ οι τρεις από αυτούς έφτασαν στον τερματισμό. Και οι 5 έτρεξαν για πρώτη φορά στον αγώνα.

Ο Γιάννης Πανταζής, μέλος και της ομάδας στίβου Δρομέας Θράκης, διέπρεψε καθώς τερμάτισε σε 27 ώρες 37:38 και κατέλαβε την 22η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ ήταν ο 3ος Έλληνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα του αγώνα είχε τα γενέθλιά του (26 ετών) και με τον τερματισμό του πέτυχε να γίνει ο 3ος πιο νέος Έλληνας που έχει τερματίσει στο Σπάρταθλο στα 41 χρόνια διεξαγωγής του αγώνα.

Ιστορία έγραψε η Μάρθα Ξηροφώτου, που πέτυχε τον εκπληκτικό χρόνο 29 ώρες 14:16. Έτσι έγινε η πρώτη Βολιώτισσα που έτρεξε το Σπάρταθλο και με την πρώτη της συμμετοχή πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο από Ελληνίδα στα 41 χρόνια που γίνεται ο αγώνας. Τερμάτισε στην 39η θέση της γενικής κατάταξης ανδρών-γυναικών απέναντι σε τόσο έμπειρους υπερμαραθωνοδρόμους από όλον τον κόσμο, ενώ ήταν 6η μεταξύ των 37 Ελλήνων που τερμάτισαν (52 μαζί με τις εγκαταλείψεις).

Ήταν βέβαια 1η στον φετινό αγώνα μεταξύ των 5 Ελληνίδων που τερμάτισαν (7 με τις εγκαταλείψεις). Τα εύσημα αξίζουν επίσης στην ομάδα υποστήριξης της Μάρθας Ξηροφώτου που κινήθηκε από σταθμό σε σταθμό όπως προβλέπεται, επί 29 ώρες: Θεοδώρα Βασιλοπούλου, Σωκράτης Μητρογώγος, Κώστας Τσουράπας. Προπονητής της είναι ο Δημήτρης Κασίμης.

Ο Κώστας Αγλαΐνης με σταθερή πορεία έγινε Σπαρταθλητής, καθώς τερμάτισε στην 147η θέση με 33 ώρες 56:02, έχοντας πολλές δυνάμεις στα τελευταία χιλιόμετρα όπου προσπέρασε αρκετούς συναθλητές. Προπονητής του είναι ο Γρηγόρης Αμβράζης – γυμναστήριο Great. Ο Νικόλας Γαργαλέτσος ήταν στο support του Κώστα Αγλαΐνη επί 34 ώρες.

Τα εύσημα για τον αγώνα τους ανήκουν εξίσου στους δύο Σπαρταθλητές που δεν έφτασαν στον τερματισμό. Ο Χρήστος Παρασκευάς και ο Θωμάς Μαλιαχόβας μετά από άξια προσπάθεια και επίπονη προετοιμασία τόσων μηνών, βρέθηκαν στην αφετηρία, κάλυψαν αντίστοιχα 185 και 112 χιλιόμετρα, αλλά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν δεν τους οδήγησαν ως την Σπάρτη.

Το άγαλμα του Λεωνίδα θα είναι πάντα εκεί και σε επόμενη χρονιά ο τερματισμός στον ιστορικό αγώνα θα είναι γεγονός. Ο Χρήστος Παρασκευάς, ο οποίος είναι επίσης αθλητής της ομάδας στίβου της Νίκης Βόλου και στην ομάδα Kasimis Training, έκανε εξαιρετική κούρσα στα 184,7 πρώτα χιλιόμετρα και ήταν 14ος γενικής κατάταξης με χρόνο 18:42:08, ενώ πιο πριν ήταν και 12ος. Σε ηλικία 26 ετών, εφόσον τερμάτιζε, θα πετύχαινε ανάλογο ηλικιακό ρεκόρ με τον Γιάννη Πανταζή. Ο Θωμάς Μαλιαχόβας, μέλος επίσης της Kontogiannis Running Team, βρισκόταν στην 252η θέση στα πρώτα 112,3χλμ με 13:31:12.

Στο παρελθόν άλλοι 4 δρομείς μέλη του ΣΔΥΒ έχουν τερματίσει το Σπάρταθλο. Ο Κώστας Ρέππος νικητής του αγώνα το 1997 και 1998. Ο Θάνος Γουλομήτρος το 2015, Νίκος Σιδηρόπουλος το 2016 και ο Κώστας Λαζαρίδης το 2017.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που κατέβαλε στη δεκαετία του ’90 και του 2000 ένας ακόμη άξιος δρομέας μέλος του ΣΔΥ Βόλου, ο Στέργιος Χύτας, έστω κι αν δεν έφτασε στον τερματισμό. Στον φετινό αγώνα ο ΣΔΥΒ είχε ρεκόρ 5 συμμετοχών που θα μπορούσε μάλιστα να ήταν 7, αλλά οι Χαράλαμπος Δοδοντζίδης και Κώστας Τσουράπας που έπιασαν το όριο και δήλωσαν συμμετοχή δεν κληρώθηκαν. Ετσι θα περιμένουν για να αγωνιστούν το 2024 εφόσον κληρωθούν, έχοντας διπλό κλήρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.