Αρχιτέκτονες: Οι μορφολογικοί κανόνες δόμησης να αφορούν τη σχέση του οικισμού με το περιβάλλον

Το γεγονός ότι το πλαίσιο γύρω από τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης θα πρέπει να αφορά τη σχέση του οικισμού με το φυσικό του περιβάλλον, τον ιστό, τη θέση του κτηρίου στο οικόπεδο, την ογκοπλασία, το μέγιστο ύψος, τις αποστάσεις από τα όριο και όχι συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων, τονίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας που έκανε ανοιχτή συζήτηση, στο πλαίσιο διαβούλευσης του υθπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη Μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Στις γενικές τους θέσεις επί της μελέτης, οι αρχιτέκτονες εναντιώνονται στη δημιουργία «αρχιτεκτονικών συνταγών» και «στείρων» μορφολογικών τυπολογιών προς αντιγραφή, που εγκλωβίζουν και κατά συνέπεια ακυρώνουν την αρχιτεκτονική δημιουργία και έκφραση, στον περιορισμό της ελευθερίας της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας και κριτικής καθώς και των σχεδιαστικών εργαλείων του αρχιτέκτονα, στην τυποποίηση των μορφολογικών κανόνων δόμησης καθ’ ότι κάθε οικισμός και κάθε κτίριο αποτελεί μοναδική περίπτωση, στην απαξίωση και τυποποίηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και του αντικειμένου σπουδών του αρχιτέκτονα και της επιστημονικής και επαγγελματικής του επάρκειας στη γνωστική περιοχή της αρχιτεκτονικής. Όπως αναφέρουν, επιθυμούν τη δημιουργική ανάδειξη της φυσιογνωμίας των παραδοσιακών οικισμών και στο σεβασμό των τοπικών χαρακτηριστικών του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις των αρχιτεκτόνων μεταξύ άλλων είναι οι προτεινόμενες μελέτες να χρησιμοποιηθούν ως υλικό προς αξιολόγηση σε συνδυασμό με τις χωροταξικές μελέτες ΣΧΟOΑΠ και το υφιστάμενο Π.Δ. του Πηλίου, η αξιοποίηση των υπαρχόντων μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί από φορείς όσον αφορά στην αξιολόγηση του Π.Δ. του Πηλίου, όπως και η άμεση αξιολόγηση, επικαιροποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Π.Δ. του Πηλίου και αποσαφήνιση συγκεκριμένων άρθρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπάρχουσα εμπειρία από την εφαρμογή του. Ακόμη, ζητούν ολοκλήρωση των μελετών ΣΧΟOΑΠ και άμεση θεσμοθέτησή τους με ΦΕΚ όπου θα καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης και όρια τα οποία θα συμβάλουν στην ορθή ανάπτυξη της μορφολογίας των οικισμών του Πηλίου και θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου Π.Δ. και επαναξιολόγηση των όρων δόμησης και έλεγχος της ανοικοδόμησης μέσα από τη διαχείριση των κατατμήσεων των οικοπέδων.

Οι αρχιτέκτοντες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο νέος χάρτης ΝATURA 2000 καθότι το Πήλιο έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή NATURA όπου θέτονται τα νέα όρια οικιστικής ανάπτυξης, κάτι το οποίο θα ελέγχεται από τον ανάλογο διοικητικό μηχανισμό και να αναπτυχθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί σύμφωνα με τους υπάρχοντες ή νέους κανονισμούς για τη σωστή εφαρμογή των μελετών, οι οποίες δε θα προσβάλλουν το οικιστικό και φυσικό τοπίο του Πηλίου.

Τέλος, ζητούν διατήρηση των υπαρχόντων παραδοσιακών κτιριακών όγκων σύμφωνα με τα αυθεντικά μορφολογικά τους στοιχεία και τοπικά υλικά σε περίπτωση αναστυλώσεων, επισκευών ή κατασκευαστικών ενισχύσεων και να δοθούν ανταποδοτικά οφέλη και κίνητρα στους μόνιμους κατοίκους των παραδοσιακών οικισμών για τη διατήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των κτισμάτων τους καθώς το κόστος κατασκευής και συντήρησής τους είναι στις παρούσες συνθήκες απαγορευτικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.