Γιορτάστηκε στη Μαγνησία η «Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων, στις 18 Απριλίου 2016, άνοιξε τους επισκέψιμους Αρχαιολογικούς Χώρους της Μαγνησίας (Διμήνι, Σέσκλο, αρχαία Δημητριάδα, Άλος, Φθιώτιδες Θήβες – Νέα Αγχίαλος), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και οργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις, με έμφαση στα παιδιά και τους νέους, σε επισκέψιμους και πρόσφατα αναδεδειγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία της Μαγνησίας.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάστρου Παλαιών και σε συνεργασία με το «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κρυμμένοι θησαυροί στα σπίτια του χθες και του σήμερα», με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών της Ε΄ Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κοινού από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Δημήτρη Αγνουσιώτη, κ. Άννα Γιαλούρη, κ. Αιμιλία Καλογιάννη και κ. Πασχάλη Σταντζούρη και τη Μουσειοπαιδαγωγό – Τοπική Διαχειρίστρια του «Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα» κ. Νάντια Δαμιανάκου. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η γνωριμία των παιδιών με το πολιτιστικό τοπίο ενός διαχρονικού Αρχαιολογικού Χώρου, αυτού των Παλαιών και ενός πιο σύγχρονου, αυτού του «Πλινθοκεραμοποιίου Ν. & Σ. Τσαλαπάτα». Έτσι, χωρισμένα σε ομάδες και με χάρτες στα χέρια, στους οποίους αποτυπώνονταν τα σωζόμενα Προϊστορικά, Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία καθώς και το «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα», στη σύγχρονη συνοικία των Παλαιών, αναζήτησαν, με τη βοήθεια γρίφων, τα σπουδαιότερα από αυτά και ενημερώθηκαν σχετικά. Το «έπαθλό» τους για την επίλυση των γρίφων στη διάρκεια αυτού του «κυνηγιού του κρυμμένου θησαυρού» ήταν υλικά απαραίτητα για το δημιουργικό εργαστήρι που ακολούθησε στο «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα». Στη διάρκειά του τα παιδιά προσπάθησαν να κατασκευάσουν ομοιώματα προϊστορικών, βυζαντινών και σύγχρονων οικιών, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα για κάθε Εποχή υλικά και διαπιστώνοντας, τελικά, τις ευκολίες ή τις δυσκολίες στη χρήση τους κι έτσι τη σημασία και επίδρασή τους στη διατήρηση των μνημείων στον χώρο.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Άλου, του Δήμου Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε, από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ελισάβετ Νικολάου και κ. Βάσω Ροντήρη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 40 μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, ανάμεσα στους οποίους και ο διευθυντής του Σχολείου κ. Σ. Πίος. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους, συνοδευόμενοι από τις δύο υπεύθυνες αρχαιολόγους, περπάτησαν κατά μήκος του αρχαίου τείχους της πόλης και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση σε θέματα που αφορούσαν στην οχύρωση της πόλης, στο κτίσιμο των τειχών και σε ότι είχε σχέση γενικότερα με τα αμυντικά συστήματα στην αρχαιότητα. Επίσης, έμαθαν για το πολεοδομικό της σύστημα και για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της ελληνιστικής Άλου. Στο τέλος, χωρισμένοι σε ομάδες, ασχολήθηκαν με τις ασκήσεις που περιείχε το ομώνυμο εκπαιδευτικό έντυπο που τους διανεμήθηκε. Φεύγοντας από τον Χώρο, δήλωσαν ότι ευχαριστήθηκαν πολύ με την επίσκεψη αυτή, γιατί «…έμαθαν ένα σωρό πράγματα για μια αρχαία πόλη που ήξεραν την ύπαρξή της, αλλά δεν την είχαν δει από κοντά».
Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σέσκλου υλοποιήθηκε, από την αρχαιολόγο κ. Ευαγγελία Σταμέλου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σπυρί – σπυρί…», για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, με θέμα τη νεολιθική «κουζίνα». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες της Δ΄ και της Ε΄-Στ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχιολείου Αισωνίας – Σέσκλου και περιλάμβανε θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους χώρους και τις συνθήκες μαγειρέματος στον Νεολιθικό Οικισμό, για τη διατροφή των νεολιθικών ανθρώπων, για τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στη Νεολιθική Εποχή και για το μαγείρεμα. Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τροφοπαρασκευαστικές διαδικασίες: φύτεψαν δημητριακά και όσπρια, άλεσαν σιτάρι σε λίθινες μυλόπετρες, ζύμωσαν αλεύρι και έφτιαξαν μικρές πίτες, που στη συνέχεια έψησαν σε πήλινο σκεύος σε μια αναπαράσταση νεολιθικής εστίας, ενώ παράλληλα μαγείρεψαν φακές σε πήλινη χύτρα. Τα παιδιά έφαγαν τα «πιάτα» που παρασκεύασαν, τις πίτες και τις φακές, αλλά και αποξηραμένα φρούτα και καρπούς, όπως σύκα, σταφίδες και αμύγδαλα, αναπαριστώντας έτσι ένα «νεολιθικό γεύμα». Τέλος, οι μαθητές πήραν μαζί τους ένα Φυτολόγιο με τα κυριότερα δείγματα δημητριακών, οσπρίων, φρούτων και καρπών που συγκαταλέγονταν στη διατροφή του νεολιθικού ανθρώπου.
Στις 19 Απριλίου 2016, στην περιοχή των Καναλίων πραγματοποιήθηκε, από τους αρχαιολόγους κ. Δημήτρη Αγνουσιώτη και κ. Πασχάλη Σταντζούρη, θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Τσιγγενίνας και στον Ναό του Αγίου Νικολάου Καναλίων, με τη συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κάρλας – Καναλίων.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου, από τις 18 έως τις 20 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Σταματία Αλεξάνδρου θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις σε μαθητές, μετά από προσυμφωνημένο ραντεβού.
Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου εορτασμού, εντάσσεται και η διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Στ. Δρούγου, με θέμα «Η αρχαία ακρόπολη στο Καστρί Γρεβενών», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30, που οργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το νεοσυσταθέν Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Σποράδων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.