«Εν δυνάμει κίνδυνος, αλλά όχι άμεση απειλή» για το Φράγμα Παναγιώτικο

Σύμφωνα με τον ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ Γεώργιο Σούλιο, που μίλησε με τον Π. Μουτσινά

«Εν δυνάμει κίνδυνος, αλλά όχι άμεση απειλή» για το Φράγμα Παναγιώτικο, σύμφωνα με τον ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ Γεώργιο Σούλιο. Προτείνεται ενδελεχής μελέτη της κατάστασης.

Ενημέρωση για το φράγμα «Παναγιώτικο»

Μετά την ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά για το φράγμα «Παναγιώτικο», επικοινώνησε με το γραφείο του βουλευτή, ο ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Σούλιος και στη συνέχεια κοινοποίησε επιστολή σχετικά με το φράγμα, την οποία είχε ήδη στείλει σε διάφορες υπηρεσίες.

Ο κ. Σούλιος ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της πρώτης Μελέτης Κατασκευής του εν λόγω φράγματος η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε. Όπως τονίζει ο κ. Καθηγητής: «..Πάντως αν αυτή (η μελέτη) είχε εφαρμοσθεί θα υπήρχε σήμερα ένα έργο άρτιο, ορθολογικό και δεν θα είχαν ασκόπως δαπανηθεί (διασπαθιστεί) πολλά χρήματα ούτε βέβαια θα υπήρχαν τα τραγικά σημερινά προβλήματα».

Για το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας και βιωσιμότητας του έργου, ο κ. Καθηγητής επισημαίνει:

«Τα πρακτικά προβλήματα που σήμερα τίθενται σε σχέση με το φράγμα αυτό είναι:
-Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής του και άρα κίνδυνος για τους κατάντι κατοίκους;
-Τι μπορεί να γίνει σήμερα ώστε να διορθωθεί η κατάσταση;
Στο πρώτο ερώτημα η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υφίσταται άμεση απειλή. Υπάρχει όμως εν δυνάμει κίνδυνος. Δυστυχώς και εντελώς παράδοξα, μετά την κατασκευή του φράγματος, δεν υπήρξε παρακολούθηση από τοπογράφους με δίκτυο σημείων αναφοράς, ώστε να διαπιστωθεί η παραμόρφωση, η ταχύτητα παραμόρφωσης, η εξέλιξή της μέσα στο χρόνο και η συσχέτιση της με τη στάθμη του νερού στην τεχνική λίμνη. Αυτό πάντως θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να γίνει, ώστε να εκτιμηθεί βάσιμα ο κίνδυνος. Πάντως θα πρότεινα, αν συμβούν έντονες και μεγάλου ύψους βροχοπτώσεις, ώστε προσωρινά να ανεβεί η στάθμη πολύ, τότε σκόπιμο είναι να διανοίγεται από το Δήμο ο εκκενωτής πυθμένα, ώστε να εκκενωθεί μέχρι τη μέση στάθμη το νερό της λίμνης.
Στο δεύτερο ερώτημα χρειάζεται ενδελεχής πια μελέτη της κατάστασης ώστε να φανεί ποια είναι προτιμότερη, από τις 2-3 λύσεις που μπορούν να υπάρξουν, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες της περιοχής σε νερό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.