Γ. Σούρλας: Να συσταθεί Γραμματεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο Βελεστίνο

Σημαντικές οι ενέργειες, μέσα απ΄το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής»

«Σε περιόδους κρίσεως, όπως περνάει η πατρίδα μας, επιβάλλεται επιτακτικά να αναδείξουμε γεγονότα και προσωπικότητες, που λάμπρυναν την ιστορία του τόπου και δόξασαν την Ελλάδα. Ένα από τα σημαντικότερα, στην μακραίωνη αυτή ιστορία μας, είναι η επανάσταση του 1821 και μια φυσιογνωμία που ξεχώρισε, είναι ο Ρήγας Βελεστινλής», τόνισε ο τέως υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα».
Εξηγώντας παράλληλα την παρουσία του, στη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο δήμο Ρ. Φεραίου, είπε ότι είναι δημότης Βελεστίνου και είχε προσωπική πρόταση από την κα Αγγελοπούλου, με την οποία είχαν θητεύσει κάποτε μαζί στη Βουλή για λίγο διάστημα.
Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε στην πρόεδρο της «Επιτροπής 2021», τόνισε ότι είχε συστήσει προ 20ετίας, το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», που δραστηριοποιείται με έναν τρόπο αθόρυβο και αποτελεσματικό, στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία, σε συνεργασία με τους δημάρχους ή πολιτιστικούς φορείς των πόλεων από τις οποίες κατάγονταν οι σύντροφοι του Ρήγα, όπως η Σιάτιστα, η Καστοριά, η Βυζίτσα Ιωαννίνων, η Χίος και η Λευκωσία.
Με τους παραπάνω γίνονται διάφορες προσπάθειες να αναδειχτεί η ιστορική φυσιογνωμία του Ρήγα, που θανατώθηκε στις 24 Ιουνίου 1798.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, στις προσπάθειες του Ινστιτούτου είναι να συσταθεί μια Γραμματεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας με έδρα το Βελεστίνο, όπου θα γίνονται συναντήσεις των Βαλκανικών χωρών, πολιτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων, να συνέρχονται εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων και αρχηγοί των κρατών των Βαλκανικών χωρών, να γίνονται συνέδρια και ημερίδες, ώστε να επιτευχθεί μια συνεργασία των Βαλκανικών χωρών, που πάντα ήταν θύμα των μεγάλων δυνάμεων. Ο πρώην υπουργός, είπε ότι οι Βαλκανικοί, είναι λαοί με ιστορία, αγώνες και θυσίες.
Ο Γιώργος Σούρλας πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια, υπάρχει επιστημονικό δυναμικό με γνώσεις, αλλά και σχολές που ασχολούνται με τα Βαλκάνια.
«Θα μπορούσε να είναι κέντρο αναφοράς και αυτό είναι το μεγάλο όραμα του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, καθώς από τις επαφές που έχω, έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την Ελλάδα και αναγνωρίζουν μια τέτοια πρωτοβουλία διαβαλκανικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Σούρλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.