Η μείωση των κατοίκων της Ελλάδας δεν αντισταθμίζεται από τη μικρή αύξηση των μεταναστών

Όπως επισημαίνεται στο νέο τεύχος Dirap-«Flash News»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος σειράς Dirap-«Flash News» με θέμα “Η αυξανόμενη σημασία της διεθνούς μετανάστευσης για τις μεταβολές του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», του Χρήστου Μπάγκαβου καθηγητή δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο τεύχος αυτό εξετάζεται ο ρόλος της μετανάστευσης στην μεταβολή του πληθυσμού της Ελλάδας και της ΕΕ (27 μέλη) την περίοδο 2014-2019. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι η μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας την εξαετία αυτή προκύπτει αποκλειστικά από την μείωση των «γηγενών» κατοίκων της, η δε μικρή αύξηση του πληθυσμού των μεταναστών δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την μείωση του πληθυσμού των γηγενών.
Σε αντίθεση με την χώρα μας, στην ΕΕ27, η μετανάστευση υπερκαλύπτει την συρρίκνωση του γηγενούς πληθυσμού οδηγώντας σε μια περιορισμένη αύξηση του συνολικού πληθυσμού της.

Όσον αφορά το συνολικό Φυσικό Ισοζύγιο (γεννήσεις-θάνατοι) στην Ελλάδα, αυτό είναι αρνητικό, καθώς οι θάνατοι των γηγενών υπερβαίνουν κατά πολύ τις γεννήσεις, οι δε γεννήσεις των μεταναστών, αν και είναι περισσότερες από τους θανάτους, δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από το Φυσικό Ισοζύγιο των πρώτων. Αν και το ίδιο συμβαίνει στην ΕΕ27 (το Φυσικό Ισοζύγιο των γηγενών είναι αρνητικό ενώ των μεταναστών θετικό), υπάρχει μια διαφορά: Το Φυσικό Ισοζύγιο των μεταναστών στην Ελλάδα (θετικό) δεν διαφέρει από το αντίστοιχο επίσης θετικό των μεταναστών στην ΕΕ27, ενώ αυτό των γηγενών στη χώρα μας είναι κατά πολύ αρνητικότερο από το αντίστοιχο των γηγενών στο σύνολο της ΕΕ27.

Τέλος, η υπεροχή των γεννήσεων επί των θανάτων στους μετανάστες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ΕΕ27, οφείλεται κυρίως στο ότι είναι νεότεροι από τους γηγενείς, και λιγότερο στο ότι κάνουν περισσότερα παιδιά κατά μέσο όρο. Συμπερασματικά, χωρίς την παρουσία των μεταναστών, ο πληθυσμός της ΕΕ27 θα μειώνονταν διαχρονικά, μείωση που θα ήταν ακόμη πιο έντονη στην Ελλάδα λόγω της συρρίκνωσης του γηγενούς πληθυσμού της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.