Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ιερά Πανήγυρη της Υπαπαντής του Χριστού στο Βένετο

Με λαμπρότητα και πληθωρική παρουσία των πιστών εορτάστηκε το Σάββατο και την Κυριακή 1 και 2 Φεβρουαρίου, η Ιερά Πανήγυρη της Μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βένετο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Βενέτου την παραμονή, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου προεξήλθε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό, ο Αιδεσιμότατος ιερέας πατήρ Άγγελος Χειμάρας. Κατά την καθιερωμένη Λιτανεία, στην οποία συμμετείχε σύσσωμο το εκκλησίασμα, η εικόνα της Υπαπαντής ήταν στολισμένη με τριαντάφυλλα και μαργαρίτες και ο τοπικός ιερέας μίλησε επίκαιρα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού, που θεωρείται μεγαλύτερη και αυτής των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. Είναι η πρώτη φορά που τον Κύριο αγκαλιάζουν ανθρώπινα χέρια σαράντα ημέρες από τη γέννησή του. Το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Αιδεσιμότατου τοπικού ιερέως π. Άγγελου Χειμάρα, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, ενώ συνεχάρη όλους τους διακονίσαντες στον Ιερό Ναό για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους εόρτια, ιδιαιτέρως στους εορτάζοντας.
Ο Δήμαρχος κ. Δ. Νασίκας με τους Αντιδημάρχους, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και Διοικητής Τροχαίας, ο Διοικητής του ΑΤ Βελεστίνου, ο Υποδιοικητής ΠΥ Βελεστίνου, οι μοναχές της ΙΜ Αγίου Γερασίμου, Βενετιώτες, επισκέπτες και πλήθος κόσμου είχαν από νωρίς κατακλύσει το χώρο του Ιερού Ναού και συμμετείχαν στη μεγάλη πανήγυρη. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι πιστοί, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό, έλαβαν την ευλογία της Παναγίας και δέχτηκαν το παραδοσιακό κέρασμα που πρόσφερε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός στο Βένετο κτίστηκε πριν 253 χρόνια (το 1767) και έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Οι Βενετιώτες έχοντας πάντα μέσα τους έντονη την πίστη, με το ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο θρησκευτικό τους συναίσθημα, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να χτίσουν αυτόν τον μεγαλοπρεπή Ναό και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα για το Έθνος και την Ορθοδοξία (κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό). Περίφημο είναι το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο λαϊκής τέχνης, που καλύπτει όλη την επιφάνεια του Ιερού. Επίσης διαθέτει Ευαγγέλιο χρυσόδετο με διαμαντένιες πέτρες (αποτελεί Ιερό Κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας), όπως και πολλά άλλα Ιερά Σκεύη, Άγιο Δισκοπότηρο, Ιερά βιβλία, εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, πίνακες του 18ου αιώνα κτλ..Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση και ανάδειξη όλης αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Βένετου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.