Μελέτη για την κατολίσθηση στα Λαλάρια Σκιάθου

Ο Δήμος Σκιάθου προχώρησε στη σύνταξη της μελέτης με τίτλο “Μελέτη αποτίμησης και ανάλυσης της κατολίσθησης στη θέση Λαλάρια” . ‘Όπως τονίζεται « Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 321/10562/03-08-2022 (ΑΔΑ: ΩΧ7ΔΩ13-ΦΚΩ) απόφαση Δημάρχου εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση εκπόνησης της μελέτης αποτίμησης και ανάλυσης της κατολίσθησης στη θέση Λαλάρια, αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση των συνθηκών που σχετίζονται με την εκδήλωση της κατολίσθησης, η σύνθεση – αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων και ο σχεδιασμός των απαραίτητων έργων για τη σταθεροποίηση της κατολίσθησης.

Κατολισθητικά φαινόμενα, στην παραλία “Λαλάρια”, παρατηρούνται κατά καιρούς με πιο πρόσφατο τον περασμένο Ιούλιο. Ο Δήμος Σκιάθου απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η οποία με την σειρά της ενεργοποίησε το μνημόνιο που έχει συνάψει με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία και να εκτιμηθεί το φαινόμενο. Σε συνέχεια της αυτοψίας από το Ι.Γ.Μ.Ε. κοινοποιήθηκε στον Δήμο Σκιάθου, έγγραφο στο οποίο γίνεται εκτενή αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση της παραλίας, ενώ παράλληλα δίνει και κατευθύνσεις για την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικογεωλογικών – γεωτεχνικών ερευνών και μελετών. Σκοπιμότητα του έργου αποτελεί η άρση επικινδυνότητας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση από επισκέπτες και λουόμενους. Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών θα επιτραπεί ο προσδιορισμός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίες θα σημανθούν και θα οριοθετηθούν ώστε να αποφεύγεται η προσέγγιση τους από τους λουόμενους ή άλλους επισκέπτες. Ο Δήμος Σκιάθου έχει αποταθεί για συνεργασία, στον Αιμίλιο Κωμοδρόμο, Αναπληρωτή Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γεωτεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του οποίου περιλαμβάνουν επίλυση σύνθετων προβλημάτων μηχανικής καθώς και τη βελτιστοποίηση καταστατικών νόμων συμπεριφοράς εδαφικών υλικών και διεπιφανειών και αποκατάστασης κατολισθήσεων.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης και ανάλυσης του γεωλογικού φαινομένου της κατολίσθησης στα Λαλάρια, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, πραγματοποίησε αυτοψία ο έγκριτος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΠΣ), Δρ. Ευθύμης Λέκκας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη.
Ο Δήμος Σκιάθου με τη συνεργασία του Λιμεναρχείου, ως πρωτοβάθμιο προειδοποιητικό μέτρο προστασίας, τοποθέτησε σήμανση για την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών της παραλίας, και με απόφαση του Λιμενάρχη ισχύουν ειδικά μέτρα σε ότι αφορά την προσέγγιση των σκαφών και την κίνηση των επισκεπτών στην παραλία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.