Νίκος Βασιλάκος : Ο Βόλος γίνεται γνωστός και από την ρομποτική

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών ίντερνετ, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα και στόχος η νέα γενιά

Καλεσμένος στην εκπομπή του Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος. Μίλησε για θέματα εφ’ όλης της ύλης, αλλά και για θέματα που έχουν να κάνουν με την δημιουργία του ανοιχτού κώδικα του Sir Berners-Lee, του ανθρώπου που έφτιαξε το ίντερνετ, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Τι είναι ο κώδικας html, πώς δημιουργήθηκε
και ποια η φιλοσοφία του;

Ο κ. Βασιλάκος μιλά και εξηγεί τον κώδικα Html αναφέροντας τον ίδιο τον δημιουργό του τον Sir Tim Berners-Lee, ο οποίος μάλιστα έδωσε τον κώδικα στην εταιρεία Sotheby’s προκειμένου να πουληθεί για μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου. «Πούλησε τον πρώτο κώδικα, πούλησε ένα βίντεο με το πώς γράφτηκε ο κώδικας, πούλησε μία επιστολή δική του που λέει ότι αυτός είναι ο κώδικας, μια υπογραφή του με τον κώδικα και ένα digital poster του κώδικα. Δεν πούλησε όμως τα δικαιώματα του κώδικα, μπορούμε να μην ανησυχούμε, για να είμαστε ακόμα ελεύθεροι, και ο κώδικας ο html στον οποίο βασίζεται όλος ο παγκόσμιος ιστός είναι δωρεάν από γενέσεως», εξηγεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ. Μάλιστα ο κώδικας αυτός δημιουργήθηκε ανιδιοτελώς από τον SirLeeχωρίς να πάρει οποιοδήποτε οικονομικό ποσό αλλά όπως ενημερώνει ο κ. Βασιλάκος «το έδωσε δωρεάν στην ανθρωπότητα».
«Ο Sir Tim Berner-Lee όταν δημιούργησε τον παγκόσμιο ιστό εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο αρχαίο αγγλικό μεσαιωνικής περιόδου, το ποίο έλεγε «Search with in up on everything», δηλαδή ψάξε στο βιβλίο για τα πάντα», πληροφορεί ο κ. Βασιλάκος παρουσιάζοντας στην ουσία και την φιλοσοφία του B.L.
«Δεν είμαστε τρελοί που ασχολούμαστε όλοι εμείς με τον ανοιχτό κώδικά. Ανοιχτός κώδικας είναι ο παγκόσμιος ιστός, δηλαδή μπορείς να διαβάσεις τον κώδικα, δεν είναι κλειδωμένος όπως τα προϊόντα της Microsoft ή της Apple, ανοιχτός κώδικας είναι και το Linux», δηλώνει συγκεκριμένα, για να συνεχίσει εξηγώντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι επειδή το Linuxείναι ανοιχτός κώδικας και είναι ασφαλές γιατί βλέπουμε ακριβώς τι γίνεται ότι το χρησιμοποιούνε στα πυρηνικά υποβρύχια, στους πυρηνικούς αντιδραστήρες , τους χρησιμοποιεί η NASA στον διαστημικό σταθμό, καθώς πρέπει να βλέπουμε το λογισμικό πώς λειτουργεί και όχι να είναι ένα κλειστό μαύρο κουτί».
Οι άνθρωποι βέβαια αλλάζουν, όπως εύστοχα εξηγεί, το ίδιο και οι νόμοι, αφήνοντας αιχμές ότι είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο ανοιχτός και ελεύθερος κώδικας. «Αν κάποιος κατέχει το πρωτότυπο οπότε και αυτός είναι ο δικαιούχος θα μπορεί μετά να αξιώσει ;o,τι θέλει για τη χρήση. Δηλαδή φανταστείτε ότι αν ένα λεπτό του ευρώ χρεωνόταν για χρήση ίντερνετ, τι δισεκατομμύρια ευρώ θα μαζευόντουσαν απ’ όλους αυτούς που το χρησιμοποιούνε. Ο κώδικας είναι όμως ανοιχτός, όπως ο κώδικας του bitcoin».

Η «δυναστεία» του Facebook ως καταπατητής του ελεύθερου Internet

Η συζήτηση ως φυσική εξέλιξη είχε τις αμερικάνικες εκλογές και την απόφαση της πλατφόρμας του Facebookκαι κατ’ επέκταση του δημιουργού της, Zuckerberg,να θέσει εκτός λειτουργίας τη σελίδα του πρώην Προέδρου της Αμερικής, Donald Trump. Ο κ. Βασιλάκος τέθηκε υπέρμαχος πολέμιος απέναντι σε αυτή την πράξη και απέναντι στον ίδιο τον δημιουργό της πλατφόρμας.«Όταν κάποιος έρχεται και βάζει σημεία ελέγχου σε κάτι που είναι δωρεάν αυτό καταλήγει σε πρόβλημα», αναφέρει με έντονο τόνο στη φωνή του για να συνεχίσει, φέρνοντας ως παράδειγμα την σύγκριση ότι ένας είναι γνωστός για την καλοσύνη και το έργο του, ενώ ο άλλος, έφτασε μέχρι το Κογκρέσο με σκοπό να δικαστεί.
Στον αντίποδα του Facebookμάλιστα θέτει την πλατφόρμα του Twitter. «Δείτε το twitter,όπου και εκεί υπάρχουν δισεκατομμύρια αλλά εκεί έχοντας μια ομάδα από πίσω να διαχειρίζεται τη κατάσταση, στηλιτεύουν το κακό. Τα νέα παιδιά μπορούν να γίνουν πολεμιστές του φωτός και όχι πολεμιστές του σκότους. Μπορούν να γίνουν whitehackersκαι όχι blackhackers».
Στόχος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών του Ίντερνετ η νέα γενιά
«Στόχος μας είναι το να φέρουμε νέα παιδιά και να δουλεύουνε κώδικα. Όταν λοιπόν υπάρχουνε σημεία των καιρών που σχετίζονται με το κλείδωμα υπολογιστών, με λίτρα που πληρώνονται από μεγάλες ελληνικές εταιρείες για να ξεκλειδώσουν υπολογιστές, με τεχνικούς οι οποίοι μπορεί να εκβιάζουν εταιρείες, στο καζίνο όλη η μπίλια καταλήγει στο να είμαστε σωστοί και καλοί για να μπορέσουμε όλοι ως ανθρωπότητα να πάμε στο επόμενο βήμα και να μην κάνουμε βήματα πίσω, γιατί βήματα πίσω είναι το κλειδωμένο facebook», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκος.

Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από την
ρομποτική και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Όσον αφορά τη ρομποτική αναφέρθηκε στο τμήμα που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην καταπληκτική δουλειά που κάνει με τους υπεύθυνους καθηγητές, Σπύρο Κούργια και Γιώργο Πρώια. Μάλιστα, ο κ. Βασιλάκος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Φτιάξανε σύστημα πρόβλεψης και μέτρησης σεισμών και αναγνωρίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτός από το λιμάνι, εκτός από το τσίπουρο και την ωραία διασκέδαση του Πηλίου, αλλά και τις μεγάλες βιβλιοθήκες και τους γνωστούς του πνεύματος του Βόλου, ο Βόλος το 2021, γίνεται γνωστός και από την ρομποτική. Η ευκαιρία που παρέχουν τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Βόλου είναι τεράστια».
«Σαν γονείς έχουμε μία μεγάλη πρόκληση. Να μην καταλήξουν τα παιδιά μας ψηφιακοί εργάτες της γνώσης οι οποίοι θα είναι σαν ρομπότ. Για να μην γίνουν τα παιδιά μας σαν ρομπότ πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τα ρομπότ», ολοκλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.