ΣΟΠΠ: Βασικό εργαλείο το Μητρώο Μηχανημάτων για αντιμετώπιση φαινομένων

dav

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλίας κ.κ. Μόρρα και Ιγγλέση, του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μιχαλάκη, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Ζώγα και Τσαγανού, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, του Λιμεναρχείου, των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Νοτίου Πηλίου, του Στρατού Ξηράς, της Διεύθυνσης Δασών Ν. Μαγνησίας, του Δασαρχείου Αλμυρού, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΔΗΕ, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 1-10-2020, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες με το πέρασμα του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι υπάρχει μια κλιμάκωση στα καιρικά φαινόμενα τα οποία όσο περνά ο καιρός εντείνονται ακόμη περισσότερο και έφερε ως παράδειγμα τα έντονα φαινόμενα στη Σκόπελο το 2015, στο Πήλιο το 2018, στη Σκιάθο τον περασμένο χρόνο και στον Αλμυρό φέτος. «Θεωρώ ότι το Α και το Ω είναι ο κάθε φορέας από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται να ξέρει ποιος είναι ο ρόλος του και να τον υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βασικό μας εργαλείο το Μητρώο Μηχανημάτων, που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Υψίστης αξίας να έχουμε περίπου 300 χειριστές μηχανημάτων με όλα τα μηχανήματα που διαθέτει ο κάθε ένας και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμους σε φάση επικινδυνότητας με ένα τηλέφωνο να συνεργαζόμαστε με φορείς και να επεμβαίνουμε άμεσα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Αλμυρό όπου από το πρώτο 24ωρο προβήκαμε σε προσωρινές αποκαταστάσεις ζημιών και δεν υπήρξε κανένα αποκλεισμένο χωριό. Επίσης έχουμε άριστη συνεργασία και συντονισμό με τον κάθε φορέα και αυτό αποδεικνύεται από την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουμε.
Σε ότι αφορά στα χιόνια, ενόψει χειμώνα, έχουμε εργολαβία αποχιονισμού, προϋπολογισμού 1.8 εκ. €, προμήθεια άλατος, επικαιροποιήσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας με την ονομασία ΔΑΡΔΑΝΟΣ, κ.λ.π. Σε ότι αφορά στον καθαρισμό ρεμάτων, αυτή η αρμοδιότητα από το 2019 μετακυλήθηκε στις Περιφέρειες που σημαίνει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων έχει στην αρμοδιότητά της να καθαρίσει οχτώ χιλιάδες χιλιόμετρα. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε αξιοποιήσει πάνω από 10 εκ. € για καθαρισμούς ρεμάτων σε όλους τους Δήμους του Νομού μας. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού προκειμένου να θωρακίσουμε το Νομό.
Τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα για αυτό και τα έργα μας θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις νέες αυτές συνθήκες. Για αυτό τα έργα που γίνονται εκ νέου είναι αντιπλημμυρικά, στηρίζονται σε υδραυλικές μελέτες, απαιτούν πασσαλοδιατρήσεις, έργα που δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά με αυτό τον τρόπο. Επιμένω ότι σε φαινόμενα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είμαστε σωστά συντονισμένοι, θα πρέπει ο καθένας να επιτελεί σωστά το ρόλο του, θα πρέπει να σέβεται αυτό που κάνει και να συνεργαζόμαστε. Και θα πω προς την Κεντρική εξουσία αυτό που λέω πάντα άμεσες χρηματοδοτήσεις, άρση της γραφειοκρατίας, πιο εύκολες διαδικασίες, πιο γρήγορες, πιο ευέλικτες, είτε ισχύει η έκτακτη ανάγκη, είτε όχι γιατί τα έργα πρέπει να τελειώνουν γρήγορα και να παραδίδονται προς χρήση των πολιτών».
Η αντιπεριφερειάρχης ενδεικτικά ανέφερε ορισμένα αντιπλημμυρικά έργα, όπως το φράγμα στο Μαυρομάτι, η λιμνοδεξαμενή στον Ξηριά Αλμυρού, διευθέτηση-οριοθέτηση στον Ξηριά Βόλου, στον Κραυσίδωνα, στη Σκιάθο, στην Παιδόπολη Αγριάς, στην Κάρλα, κ.λ.π.

Η κα Κολυνδρίνη, αναφέρθηκε στους καθαρισμούς ρεμάτων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, σε διευθετήσεις και καθαρισμούς ρεμάτων που είναι σε εξέλιξη προϋπολογισμού 7,4 εκ. € και σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης ου βρίσκονται σε φάση χρηματοδότησης και είναι ύψους 24 εκ. €.

Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιγγλέσης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στα προβλήματα που προκαλεί, καλώντας τους Δήμους να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που γνωρίζουν, ενώ έκανε έκκληση προς τους πολίτες να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας.

dav

Οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια που ισχύουν για τις έκτακτες ανάγκες, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούν, ενώ οι εκπρόσωποι των Δήμων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και στα όσα έχουν κάνει ενόψει χειμώνα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.