Ινδία: Νέες μετρήσεις ρύπανσης υπό διεθνείς πιέσεις

Η κυβέρνηση της Ινδίας ξεκίνησε μία νέα έρευνα μετρήσεων ρύπανσης της ατμόσφαιρας των αστικών της κέντρων, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις που ακολούθησαν την ανακήρυξη του Νέου Δελχί ως της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας του κόσμου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβαντεκάρ, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει δεδομένα ποιότητας για τον αέρα δέκα ινδικών πόλεων, εν μέσω έντονων δημόσιων ανησυχιών για τον αντίκτυπο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην υγεία του πληθυσμού των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
«Ο Δείκτης Ποιότητας Αέρα μπορεί να αποδειχθεί ένας κομβικός παράγοντας που θα ωθήσει τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας των μεγάλων αστικών περιοχών, καθώς θα ενισχύσει την δημόσια αντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης», δήλωσε ο Τζαβαντεκάρ, χωρίς να εξηγήσει αναλυτικά τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση.
Ο Τζαβαντεκάρ δήλωσε όμως πως αναμένεται η ψήφιση νέων νόμων για την αποκομιδή οικοδομικών αποβλήτων, Η σκόνη από τα χιλιάδες έργα οικοδομής και βιομηχανίας της Ινδίας προστίθεται στις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων και δημιουργεί το ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζουν οι περισσότεροι Ινδοί των μεγάλων πόλεων.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Ινδίας εξαιτίας της έκθεσης σε υψηλή ρύπανση, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ενεργειακών Πόρων του Νέου Δελχί, σε συνεργασία με αμερικανικό ινστιτούτο υγείας.
Η τελευταία μελέτη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε το 2014, κατέταξε το Νέο Δελχί πρώτο στη λίστα 1.600 πόλεων με κριτήριο τη μέση ετήσια συγκέντρωση σωματιδίων ΡΜ2.5 στην ατμόσφαιρα.
Τα σωματίδια ΡΜ2.5 έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 χιλιοστά και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, καθώς λόγω της βαθιάς διείσδυσής τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.