Αφιέρωμα στην Άννα Αϊβαζόγλου

Στο πλαίσιο του θεσμού «Μικρασιατικά 2015»

Ένα αφιέρωμα καρδιάς στην Άννα Αϊβαζόγλου, αλησμόνητη πρόεδρο των ΄΄Ιώνων΄΄,θα είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου ,ώρα 7μ.μ., στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Οι ΄΄Ίωνες΄΄, στο πλαίσιο του θεσμού ΄΄Μικρασιατικά 2015΄΄, δύο χρόνια μετά την εκδημία της Άννας, ανασκαλεύουν τις βαθιές μικρασιατικές ρίζες της, για τις οποίες η ίδια ένιωθε πάντα υπερήφανη, όπως και το βαρύ φορτίο που είχε αναλάβει να σηκώσει αναφορικά με την ανάδειξη και προβολή των ιδεωδών του Ιωνικού πολιτισμού..

Ο πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης , ο Θοδωρής Κοντάρας θα μιλήσει με θέμα΄΄ Τα Κούλα της καρδιάς μας: η ιστορία μιας σφριγηλής ελληνικής κοινότητας στη Μικρασία΄΄.

Ο Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, με καταγωγή από το Σιβρισάρι Ερυθραίας Μ.Ασίας, είναι γνωστός σε όλον τον προσφυγικό κόσμο για την επισταμένη του ασχολία με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας. Από το 1981 είναι υπεύθυνος του τμήματος παραδοσιακού πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μικρασιατικών συλλόγων, ενώ έχει συγγράψει ή συνεργαστεί στην έκδοση και παραγωγή που αφορά τη μουσικοχορευτική παράδοση και τις φορεσιές πολλών περιοχών της Μ. Ασίας. Συνεργάστηκε με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά στην εβδομαδιαία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας” Ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο” σε θέματα Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τα Κούλα, ανάμεσα στη Σμύρνη και στο Ουσάκ, πιθανολογείται ότι βρίσκονται στη θέση της βυζαντινής Κολόης, σπουδαίας επαρχιακής πόλης της Δυτικής Μικρασίας, που συνδέθηκε στενά με την ένδοξη Φιλαδέλφεια. Αναπτύχθηκαν από το 17ο αι. κυρίως χάρη στην ταπητουργία και τη βαφική, όπου διακρίθηκαν ιδιαιτέρως οι Έλληνες Κουλαλήδες, καθώς και στην αργυροχρυσοχοΐα, το εμπόριο και τις τέχνες. Η μικρή πολιτεία γέννησε τέκνα λαμπρά, όπως τον πλούσιο έμπορο Ηλία Ακάσογλου, ο οποίος ίδρυσε το νέο ελληνικό σχολείο ( Ακασόγλειος σχολή) στην ενορία του Άη-Βούκλα της Σμύρνης, τον Ευαγγελινό Μισαηλίδη, φωτιστή και πνευματικό εθνεγέρτη του τουρκόφωνου Ελληνισμού της Μικρασίας, ιδρυτή της εφημερίδας ΄΄Ανατολή΄΄και εκδότη αμέτρητων βιβλίων, τον Γεώργιο Ιωακείμογλου, ο οποίος προσεκλήθη για την οργάνωση του Ιωνικού Πανεπιστημίου .Μάρτυρας της μεγάλης ακμής των Κούλων η φημισμένη άλλοτε σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας, ΄΄Λαμπίδειος Σχολή΄΄.

Ο δεύτερος ομιλητής, Αθανάσιος Καραθανάσης θα εισηγηθεί μία συνολικότερη θεώρηση, εστιάζοντας στον ιστορικό σύνδεσμο του Περγαμηνού Πολιτισμού με τη Φιλαδέλφεια( την οποία ιδρύει ο βασιλιάς της Περγάμου, Άτταλος Β΄ο Φιλάδελφος, μεταξύ των ετών 159-138 π.Χ.), πόλη η οποία διέγραψε λαμπρή πορεία και κυρίως μετά την είσοδο του Χριστιανισμού στην περιοχή. Στα Κούλα της Άννας έγινε η προβολή όλης αυτής της παράδοσης, κατά τους τελευταίους αιώνες, έως τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων στα 1922.

Ο συμπολίτης μας, μικρασιατικής καταγωγής, Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και ήδη νέος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, είναι μέλος πολλών επιστημονικών, κυρίως, ιδρυμάτων. Κατά τα έτη 1999-2001 και 2011-2013 διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Το επιστημονικό του έργο, ως καθηγητή της Ιστορίας του Ελληνισμού είναι ευρύτατο και πολυσχιδές, εκτεινόμενο από τη Βενετία και τη Μακεδονία έως τα Βαλκάνια και τον χώρο των αλησμόνητων πατρίδων της Μ.Ασίας. Τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως καθώς και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το παράσημο του Αποστόλου Μάρκου.

Ο τρίτος ομιλητής, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος-πρ. γυμνασιάρχης, θα αναφερθεί σε πρωτογενές υλικό μαρτυριών για τη μεγάλη έξοδο του Μικρασιατικού Ελληνισμού και ειδικότερα στο μαρτυρολόγιο των αναφερόμενων περιοχών και σε σχέση με ΄΄οικίες΄΄, πληθυσμιακές ομάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.