Παρουσίαση και προβολή ταινίας με σύγχρονη μουσική του Ανδρέα Μιμαίου

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στo Δημοτικό Ωδείου Βόλου

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το Δημοτικού Ωδείου Βόλου συνεχίζοντας τις δράσεις που εντάσσονται στον κύκλο σεμιναρίων & μουσικών εκδηλώσεων «Χειμωνανθός» ΙΙ παρουσιάζουν στο φιλόμουσο κοινό του Βόλου μία πολύ ιδιαίτερη πρόταση.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ στην αίθουσα συναυλιών ΕΡΣΗ ΣΑΡΑΤΣΗ του Δημοτικού Ωδείου Βόλου θα πραγματοποιηθεί σύντομη διάλεξη-παρουσίαση και στη συνέχεια προβολή της γερμανικής εξπρεσιονιστικής ταινίας σταθμό για τον κινηματογράφο «Το εργαστήρι του δόκτορος Καλιγκάρι» με την πρωτότυπη σύγχρονη μουσική του συνθέτη, διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου βόλου Ανδρέα Μιμαίου.

Η αρχική παρουσίαση περιλαμβάνει τα εξής θέματα: σύντομη ιστορική αναδρομή στους τρόπους μουσικής συνοδείας του βωβού κινηματογράφου, αναφορά στο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο δημιουργίας της συγκεκριμένης ταινίας, επιγραμματική μελέτη του Εξπρεσιονισμού σε ότι αφορά την ζωγραφική, μουσική, αρχιτεκτονική και θέατρο, αναφορά στο λεγόμενο «Weimar Film» ή αλλιώς γερμανικό βωβό κινηματογράφο της εποχής της Βαϊμάρης, επηρεασμός του Εξπρεσιονισμού στον «Καλιγκάρι» (σε σχέση με τη σκηνοθεσία και τον συμβολισμό), παρουσίαση της νέας μουσικής σύνθεσης που έγινε συγκεκριμένα για την ταινία, σύντομη ιστορική αναδρομή στην αρχική «σύνθεση» για την ταινία, παρουσίαση της νέας, σύγχρονης ατμόσφαιρας της μουσικής σύνθεσης, καθώς και των συμβολισμών που εμπεριέχει και τέλος μελέτη της συνθετικής διεργασίας που πραγματοποιήθηκε για την κατασκευή της μουσικής σύνθεσης (συστηματικές και μουσικά εργαλεία). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΜΑΙΟΥ

Γεννήθηκε στο Βόλο. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε τη μουσική μαθαίνοντας πιάνο και θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου. Το 2004 ολοκληρώνει ένα μεγάλο κύκλο μουσικών σπουδών παίρνοντας τα πτυχία πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης, φυγής και σύνθεσης. Παράλληλα, το 2003 ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβρη του 2013 αναδεικνύεται Διδάκτορας στον τομέα σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με επιβλέποντα καθηγητή τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ενορχήστρωσης με τους Συμεών Κόγκαν και Θόδωρο Κοτεπάνο, θεωρητικών με τους Χάρη Ξανθουδάκη, Άλκη Μπαλτά, Βασίλη Φόστερ, Ιωσήφ Παπαδάτο κ.α, ενώ έχει λάβει μέρος και σε διάφορα Workshops σύνθεσης, όπως στο Μουσικό Χωριό του Αγίου Λαυρεντίου με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό, καθώς και στις Θερινές Ακαδημίες του Ιονίου Πανεπιστημίου με τους συνθέτες και καθηγητές Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Δήμητρα Τρυπάνη και Philip Cashian.

Από το 1998 είναι καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με το Μουσικό Σχολείο Βόλου, καθώς και με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας. Έχει διδάξει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στις θερινές μουσικές Ακαδημίες του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και των Δημοτικών Ωδείων, καθώς και σε σεμινάρια ανώτερων θεωρητικών στο τομέα της σύνθεσης, της ανάλυσης και της προετοιμασίας για τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Από τον Ιανουάριο του 2014 έως και σήμερα ο Ανδρέας Μιμαίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

Έχει γράψει συμφωνική μουσική, χορωδιακή, τραγούδια, μουσική δωματίου, μουσική για όπερα, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, ενώ έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και μουσική επένδυση παραμυθιών. Το καλοκαίρι του 2002 η μουσική του πλαισιώνει το Φεστιβάλ Φλάουτου της Μακρυνίτσας στο Βόλο και το χειμώνα του ίδιου έτους γράφει τη μουσική του ύμνου για το Εσπερινό Λύκειο Βόλου. Το καλοκαίρι του 2004 στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής παρουσιάζει έργα μουσικής δωματίου, αλλά και ένα απόσπασμα από την όπερα Μάκβεθ. Από τον χειμώνα του 2008 ασχολείται με την μουσική επένδυση σε ταινίες βωβού κινηματογράφου δίνοντας περισσότερη έμφαση στη δεκαετία του 1920-1930 (Weimar Film) και ειδικότερα στον γερμανικό εξπρεσιονισμό.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2008 συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βόλου παρουσιάζοντας με συνοδεία ζωντανής μουσικής και σε μουσική σύνθεση του ιδίου ένα απόσπασμα από την ταινία του Robert Wienne, Το εργαστήρι του Δόκτορος Καλιγκάρι. Την επόμενη χρονιά συνθέτει μια μουσική για την ταινία του Buster Keaton The Paleface. Στα πλαίσια και πάλι της ζωντανής συνοδείας της μουσικής πάνω σε μια βωβή ταινία παρουσιάζει τη συγκεκριμένη παραγωγή σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Βόλου.

Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο πλαίσιο των Εργαστηρίων νέων Ελλήνων Συνθετών το έργο του με τίτλο Οι δύο όψεις του νομίσματος, ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους γράφει μουσική για το θεατρικό Ο Αφανισμός της Μήλος σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή.

Τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάζει με το μουσικό σχήμα Weimar Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ολόκληρη την ταινία του Robert Wienne, Το εργαστήρι του Δόκτορος Καλιγκάρι με νέα συνοδεία ζωντανής μουσικής. Τον Μάιο του 2013 η μουσική του παντρεύει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη χορωδία, το προωδειακό τμήμα, το θέατρο και το χορό (δυναμικό του Δ.Ω.Β), καθώς επίσης την αφήγηση και το animation, ζωντανεύοντας το παραμύθι της Αγγελικής Βαρελλά Για ένα ποτήρι γάλα. Τον Ιανουάριο του 2014 συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου γράφοντας μουσική για την παράσταση Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δακτυλά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.