Λεμονιά Μουλά: Η λογοτεχνία δίνει αξία στη διαφορετικότητα

Η συμπολίτισσα συγγραφέας Λεμονιά Μουλά, μιλά για «Μια μαγική Χριστουγεννιάτικη ευχή»

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Γράφοντας ένα βιβλίο, είναι σαν να φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί», αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», η συμπολίτισσα συγγραφέας Λεμονιά Μουλά, με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο, «Μια μαγική Χριστουγεννιάτικη ευχή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΉΡΑ». Η ίδια κατάφερε να δώσει μέσα από ένα παιδικό κείμενο, την έννοια της διαφορετικότητας, αλλά και της αποδοχής απ΄το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
– Μετά από το μυθιστόρημα, στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου. Τι σας οδήγησε σε αυτό;
Πολύ πριν γράψω το μυθιστόρημα, η ιδέα του να γράψω ένα παιδικό βιβλίο με είχε απασχολήσει. Το μυθιστόρημα προπορεύθηκε λόγου έτοιμου υλικού που είχα από την ενασχόληση μου με την δημιουργική γραφή. Λίγο αργότερα η ιστορία της μικρής Λυδίας μορφοποιήθηκε στη σκέψη μου κι έτσι έγραψα το παραμύθι.

– Τι αφορά η συγκεκριμένη ιστορία;
Πρόκειται για ένα κοριτσάκι 5 ετών που γεννήθηκε κωφό . Σαν αποτέλεσμα αυτής της αναπηρίας της, δεν μπορεί ούτε να μιλήσει . Έτσι δεν γίνεται αποδεκτή στην παρέα των συνομήλικων της, με αποτέλεσμα να μην έχει φίλους. Το καλικαντζαράκι που εμφανίζεται τις γιορτινές ημέρες στο σπίτι της, είναι ο απρόσμενoς φίλος. Η διαφορετικότητα του καθενός δεν τρομάζει τον άλλον, οπότε δένονται με βαθιά αισθήματα φιλίας.
Ήταν διαφορετική η εμπειρία γραφής, αλλά και η στόχευση, καθώς απευθύνεται κυρίως σε παιδιά;
Γράφοντας ένα παιδικό βιβλίο στοχεύεις πρώτα από όλα στην ψυχαγωγία. Το παιδί μεταφέρεται σ΄ ένα φανταστικό κόσμο όπου διασκεδάζει με τις περιπέτειες των ηρώων. Ένας ακόμη πιο σημαντικός στόχος, είναι να περάσεις στο μικρό αναγνώστη έμμεσα τα πλεονεκτήματα μιας σωστής συμπεριφοράς. Γιατί ένα λογοτεχνικό κείμενο δίνει τη δυνατότητα σ’ ένα παιδί, ν’ αναπτύξει τις ικανότητες του, να βλέπει τα πράγματα από ποικίλες προοπτικές. Τα βοηθά να μάθουν για τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και να τις εκτιμούν. Κι αυτό γιατί η λογοτεχνία δίνει αξία στη διαφορετικότητα. Αυτό επιδίωξα κι εγώ στο παραμύθι μου χρησιμοποιώντας λιτή γλώσσα που μιλάει στις καρδιές των παιδιών, πλούσια εικονογράφηση και ένα χαρούμενο αισιόδοξο τέλος.

Ποια μηνύματα προσπαθείτε να «περάσετε» στα παιδιά και ποια ίσως και προς τους γονείς;
Η διαφορετικότητα καθώς και η μοναδικότητα του καθένα από εμάς, πρέπει να γίνεται αποδεκτή και σεβαστή. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μικροί και μεγάλοι. Ίσως τότε να φτιάξουμε και ένα καλύτερο κόσμο για όλους μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που σας δίνει η συγγραφή βιβλίων;
Γράφοντας ένα βιβλίο, είναι σαν να φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί. Απολαμβάνω, λοιπόν, καταρχάς τη χαρά της δημιουργίας. Στη συνέχεια, με την έκδοση του, χαίρομαι γιατί κάποιοι άνθρωποι που θα το διαβάσουν, θα μοιραστούν μαζί μου όλα αυτά που γέννησε η φαντασία μου ή οι εμπειρίες της ζωής μου.

Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο εκδοτικά για το άμεσο μέλλον;
Όταν μπαίνεις στη χαρά της δημιουργίας και στην περιπέτεια της φαντασίας, καταλαβαίνετε πως δύσκολα σταματά κανείς να γράφει. Η γραφή γίνεται μέρος της ζωής του. Έτσι λοιπόν κάτι καινούριο ετοιμάζω, αλλά δεν θα το αποκαλύψω ακόμα. Σας ευχαριστώ. Καλές μαγικές ευχές!!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.