«Βρισκόμαστε …“στη χώρα του περίπου” επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης»

Τόνισε στο «Ράδιο-Ένα», ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος που παρουσιάζει το βιβλίο του στον Βόλο

Το βιβλίο του, «Στη χώρα του περίπου», παρουσιάζει τη Δευτέρα το απόγευμα στο Public Βόλου ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συγγραφέας, αλλά και δημοσιογράφος της «Καθημερινής», που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και τόνισε ότι η Ελλάδα επτά ολόκληρα χρόνια μετά την κρίση, βρίσκεται ακόμη στο περίπου… Ο ίδιος δήλωσε ότι προσπάθησε να εντοπίσει ορισμένα «υπόγεια ρεύματα» που επηρεάζουν τη ζωή μας και δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί έναν καταιγισμό οικονομικού λόγου, οι οικονομολόγοι βγαίνουν και αποφαίνονται συχνά πυκνά για το παρόν και το μέλλον παραλληλίζοντάς τους με τους σεισμολόγους μετά από έναν μεγάλο σεισμό, που στην πραγματικότητα λένε ότι δεν ξέρουν τι έχουν να μας πουν και η κάθε πρόβλεψή τους έχει διαψευστεί πάρα πολλές φορές.

takis theodoropoylosΜέσα από το βιβλίο «Στη χώρα του περίπου» που αποτελείται από κεφάλαια που πιάνουν τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής, από το μεταναστευτικό ως την Παιδεία, ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι προσπάθησε να δει τι πραγματικά συμβαίνει, πέρα από την οικονομική πτώχευση και ποιοι είναι οι πραγματικοί όροι της ψυχολογικής και κοινωνικής πτώχευσης που έχουμε υποστεί όλοι μας.

Αναφορικά με τη χρήση του λόγου, ο δημοσιογράφος εκτίμησε, ότι μετά το στρογγύλεμα, λένε ότι πρέπει να ασκήσουμε λεκτική βία, τόνισε ότι δεν συμμερίζεται ούτε το ένα ούτε το άλλο και τόνισε ότι ο λόγος προσφέρει πολλές δυνατότητες, όπως ο σαρκασμός ή η ειρωνεία, που είναι Ελληνική εφεύρεση, σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα πράγματα λίγο πλαγίως και στις πραγματικές τους διαστάσεις.

«Μας έπιασαν σαν τον λαγό στους προβολείς»

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να δούμε το πρόβλημα που δημιουργείται όταν λέει κάποιος «μιλάει ειλικρινά», που στην πραγματικότητα σημαίνει βρίζει, κάτι που ζούμε στο δημόσιο λόγο, που έχει επίπτωση να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Το αρνητικό της περιόδου μετά τη Μεταπολίτευση, ο δημοσιογράφος εκτίμησε ότι είναι όσοι ηγεμόνευσαν, δεν όπλισαν την ελληνική κοινωνία με τρόπους, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της ήρθαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα το 2010, όταν αποφασίσαμε ότι πτωχεύσαμε ως κράτος, να μας πιάσουν σαν τον λαγό στους προβολείς.

«Η κρίση έγινε καθεστώς»

«Το πιο δυσμενές όλων, είναι ότι επτά χρόνια μετά, ακόμη δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που μας συμβαίνει», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κατοχή κράτησε τρία χρόνια, όσα και ο δεύτερος εμφύλιος 1946-49. Η κρίση που κρατάει επτά χρόνια τώρα, δεν είναι κρίση πλέον, αλλά καθεστώς και η κοινωνική μας Παιδεία, που περνάει μέσα από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, δεν μας έδωσε τα όπλα για να μπορέσουμε να κρίνουμε, τι είναι αυτό που μας συμβαίνει, υπογράμμισε.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος πιστεύει ότι υπάρχουν υπόγεια ρεύματα και αλλαγές στην Ελληνική κοινωνία, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που δεν πάει καλά και άσχετα αν ακούγονται ή όχι ή αν έχουν πολιτική έκφραση ή όχι, κάποια στιγμή θα φανούν.

«Αυτή τη στιγμή, ζούμε τα τελευταία σπαράγματα του καθεστώτος» είπε ο συγγραφέας του βιβλίου, που παρομοίασε την κατάσταση που ζούμε τώρα, με ένα τυμπανιαίο πτώμα που εξακολουθεί να παράγει νευρικές αντιδράσεις.

Όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι πολλοί, που μπορεί να μην ακούγονται, γιατί έχουν συνηθίσει και δεν είναι στην Παιδεία τους να φωνάζουν, που κάποια στιγμή θα μπορέσουν να εκφραστούν και δεν θα τους πνίξει όλο το υπόλοιπο.

Για να φτάσουμε από τη χώρα του… περίπου στη χώρα του ακριβώς, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, είπε ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται πολύ δουλειά. Όπως εξήγησε, το περίπου ξεκινάει από λέξεις που χρησιμοποιούμε και έχουν χάσει πια τη σημασία τους και αντιστοιχούν στην Ελλάδα του περίπου που δεν είναι ακριβώς Ευρωπαϊκή ή Βαλκανική χώρα, με λίγο από ανατολή και λίγο από δύση, δηλαδή ένα τουρλού που δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι είναι και τι γεύση έχει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.