Άμεση παύση στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ απαιτεί η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Κλήθηκαν στον Βόλο η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ο Δημόκριτος από την Αντιπεριφερειάρχη

Όλα τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές προϊόντων για καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ θα ζητήσει με έγγραφό της προς τη διοίκηση της εταιρείας η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη,όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου, μετά από δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» που κάνει λόγο για «κόλαση γεμάτη ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 2015 στην περιοχή της χωματερής της Φυλής, όπου θάβονται εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής». Η ΑΓΕΤ φέρεται να καίει RDF παρασκευασμένο στον ΧΥΤΑ της Φυλής και μέχρι να υπάρξει έλεγχος από τον Δημόκριτο, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι κλήθηκαν άμεσα από την ίδια, απαιτήθηκε από την διοίκηση του εργοστασίου να σταματήσει κάθε διεργασία καύσης.
«Με αφορμή δημοσιεύματα, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε σχέση με τη μεταφορά σκουπιδιών από το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών που λειτουργεί μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής, στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, παρακαλείσθε όπως μεταβείτε στο εν λόγω εργοστάσιο στο Βόλο, προκειμένου να λάβετε δείγματα RDF και να εξετάσετε ενδεχόμενα ραδιενεργά στοιχεία αλλά και την τοξικότητα αυτών», αναφέρει σε επιστολή της προς τον Δημόκριτο και την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η Αντιπεριφερειάρχης, που σε δήλωσή της επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκδώσει ομόφωνες αποφάσεις για την παύση καύσης RDF στην ΑΓΕΤ.
Από την ΑΓΕΤ ζητήθηκε να σταματήσει άμεσα την καύση RDF, έως ότου διαλευκανθεί η όλη υπόθεση.
«Για πολλοστή όμως φορά, οφείλω να επαναλάβω πως τις άδειες καύσης υλικών στα εργοστάσια παρέχει ή ανακαλεί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οφείλουμε σαν Περιφερειακή Ενότητα να διενεργούμε ελέγχους και έχω διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους πως αυτοί οι έλεγχοι στο μέτρο των δυνατοτήτων που μας δίνει η Νομοθεσία είναι εξαντλητικοί και η ενημέρωση των πολιτών πάντα σε πραγματικό χρόνο. Για μια ακόμη φορά θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι πολυεπίπεδοι για να διαπιστωθεί εάν στο RDF που μεταφέρεται στον Βόλο περιλαμβάνονται βιομηχανικά ή ιατρικά απόβλητα. Κάθε αναφορά, κάθε μελέτη, κάθε επιστημονική θέση, αξιοποιείται για να διευρύνουμε το μέτωπο των ελέγχων μας. Αναμένουμε και τα στοιχεία εισαγωγών στο εργοστάσιο από τον ΧΥΤΑ της Φυλής και πιστεύουμε στην συνεργασία της διοίκησης του εργοστασίου. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί και πάνω από κάθε τι κυριαρχεί η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Καμία καχυποψία δεν πρέπει να σκιάζει τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών.
Όλοι γνωρίζουν πως για τα ζητήματα ελέγχου κάθε μορφής ρύπανσης δρομολογήσαμε ένα τοπικό σχέδιο, μέσα από συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα και το εφαρμόζουμε. Αυτό το σχέδιο και τις αρχές του το τηρούμε απαρέγκλιτα. Για μια ακόμη φορά, θα δοθούν αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα”.

Έλεγχο για ραδιενέργεια στο RDF ζητά η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών
Στο μεταξύ, ερωτήματα για την ποιότητα του RDF, που προμηθεύεται από τον ΧΥΤΑ Φυλής, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, εγείρει η Επιτροπή Πολιτών, μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Έθνος”, πως στον εν λόγω ΧΥΤΑ εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ραδιενεργούς ακτινοβολίας. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, ζητά να σταματήσει η προμήθεια και καύση RDF από το ΧΥΤΑ Φυλής προς την ΑΓΕΤ Βόλου, να δεσμευτούν οι ποσότητες RDF που υπάρχουν στις αποθήκες της, αλλά και να ελεγχθεί η εταιρεία για την ποιότητα του RDF, που έχει χρησιμοποιηθεί από το 2017 έως σήμερα.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος” εντοπίστηκαν ραδιενεργές ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια έρευνας στη χωματερή της Φυλής στην Αττική, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν έως και 100% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, καταγράφηκαν τα παρακάτω πέντε διαφορετικά ραδιοϊσότοπα, άκρως επικίνδυνα για την υγεία:
• θόριο 232(μετρήθηκε 165-175 Μπεκερέλ με όριο τα 115)
• ράδιο 224 (93-105 Κιλομπεκερέλ με όριο τα 75)
• ράδιο 226(3,7-4,3 Χ 108 Τεραμπεκερέλ με όριο τα 2,2)
• μόλυβδος 210(0,9-1,2Χ 108Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,75) και
• τρίτιο(0,32-0,38 Χ 102Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,3)
Ανάμεσα στα άλλα, συμπληρώνει η Επιτροπή, εντοπίστηκε μία πληθώρα τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, αρωματικοί υδρογονάνθρακες, Βενζόλιο-Τολουόλιο, PCB–PCT, Φαινόλες, Μεθάνιο, Αμμώνιο κ.α..
“Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματα (Εφημερίδα των Συντακτών – 31/01/2017 και Το Βήμα – 11/12/2013) αναφέρθηκε ότι ανιχνεύτηκαν ραδιενεργές ουσίες (Ιώδιο Ι 131 και Ραδιοϊσότοπο In 111) σε συγκεντρώσεις διπλάσιες ή και τετραπλάσιες από τις επιτρεπόμενες και ότι οι ουσίες αυτές, σύμφωνα με την «Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας», προέρχονται συνήθως από νοσοκομειακά απόβλητα από θεραπείες νεοπλασιών μέσω πυρηνικής ιατρικής. Η αναφορά της Επιτροπής σε πιθανή ύπαρξη νοσοκομειακών και ραδιενεργών αποβλήτων που καίγονται στον Βόλο ήταν αιτία να δεχτούν μέλη της Επιτροπής αγωγές αποζημίωσης από την Lafarge Holcim.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μελέτες που αποκάλυψαν τη ρύπανση ήταν γνωστές στον Δήμο Φυλής και στον εκεί τοπικό Δήμαρχο, ο οποίος, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου σκοπίμως τις έκρυβε στα συρτάρια επί πέντε χρόνια. Και χρειάστηκε δικαστικός αγώνας από πολίτες του Δυτικού Μετώπου για να αποκαλυφθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα.
Η βόμβα που έσκασε στην Αττική ενδιαφέρει άμεσα την πόλη μας μιας και ο ΧΥΤΑ της Φυλής και το εργοστάσιο SRF αποτελεί έναν βασικό προμηθευτή σκουπιδιών της Lafarge Holcim. Ήδη έχουν καεί χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών προερχόμενα από τη χωματερή της Φυλής. Άραγε έγινε ποτέ έλεγχος ραδιενεργών ισοτόπων στις μπάλες σκουπιδιών της Lafarge Holcim που έρχονται από την Αττική;
Είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι και το ελάχιστο που ζητούμε είναι να σταματήσει εδώ και τώρα η Lafarge-Holcim να προμηθεύεται σκουπίδια από τη Φυλή. Απαιτούμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο στα φορτία σκουπιδιών από την Φυλή και να δεσμεύσει όσες ποσότητες είναι ήδη αποθηκευμένες στις αποθήκες της Lafarge-Holcim και οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας τα χρησιμοποιεί στην περιοχή. Απαιτούμε από την Lafarge Holcim να σταματήσει να προμηθεύεται και να καίει σκουπίδια (RDF) προερχόμενα από τον ΧΥΤΑ της Φυλής μετά από αυτές τις αποκαλύψεις . Επιπλέον οφείλει με ανακοίνωσή της να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία πόσους τόνους τέτοιων σκουπιδιών έχει ήδη χρησιμοποιήσει από το 2017 έως σήμερα.
Καλούμε όλους τους πολίτες, τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς της πόλης και τις οργανώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, 31-01-2020, από τις 12:00 έως και την ώρα που οι εργαζόμενοι πολίτες σχολάνε από τις δουλείες τους, στο προαύλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όλοι όσοι αντιστέκονται στην καύση σκουπιδιών πρέπει να είναι εκεί”, σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.