Αν δεν ξέρει ο δήμαρχος, να μην κάνει κακό στον Βόλο..

Είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Απ. Παπαδούλης, με αφορμή την αγορά απορριμματοφόρων με leasing

Το γεγονός ότι η πρόσφατη προμήθεια από το Δήμο Βόλου μηχανημάτων καθαριότητας αξίας 7,2 εκ. €, είναι καταρχήν ηθικό θέμα και κατά δεύτερον, δεν αλλάζουν τα δεδομένα στο επίπεδο της καθαριότητας της πόλης, τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο υποψήφιος δήμαρχος Απόστολος Παπαδούλης, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, ότι δεν εξέτασε σύγχρονα, αποτελεσματικά και χαμηλότερης ρύπανσης συστήματα, που διαθέτουν άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, τόνισε ότι σε σχέση με το ηθικό της υπόθεσης, μια απερχόμενη Δημοτική Αρχή κάνει μια τεράστια προμήθεια, κάτι για το οποίο είχε κάνει εξώδικο στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία προγραμμάτιζε τις δικές της προμήθειες σε αντίστοιχο υλικό και τους είπε «αφήστε το θα το κάνει η επόμενη Δημοτική Αρχή». Τότε ήταν για 1 εκ. € και τώρα μιλάμε για 7,2 εκ. €.
Το δεύτερο είναι κατά πόσο το υλικό που έχει αγοραστεί από το Δήμο Βόλου, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο επίπεδο καθαριότητας της πόλης, καθώς πρόκειται για οχήματα που απλώς αντικαθιστούν παλιά, επισήμανε ο Απ. Παπαδούλης.
Στην Ευρώπη, ανέφερε, στο κομμάτι που έχει σχέση με την καθαριότητα των πόλεων έχει γίνει τεχνολογική και καινοτομική επανάσταση, με χαμηλότερου κόστους, μηχανήματα και υψηλότερη αποτελεσματικότητα και απόδοση.
Ως παράδειγμα ο υποψήφιος δήμαρχος έφερε τα ηλεκτρικά σάρωθρα με πεζό οδοκαθαριστή, που είναι υψηλότατης αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας. Ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι σ’ όλο τον κόσμο η καθαριότητα αρχίζει και μειώνεται σταθερά από άποψης έμψυχου δυναμικού, αλλά ενισχύεται από άποψη τεχνολογικού δυναμικού.

Λογική παρέλασης

Η κάθε πόλη πρέπει να έχει σημαία την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης των πόλεων και τα οχήματα που έπρεπε να κυκλοφορούν στις πόλεις και να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερης ρυπαντικής έντασης, υπογράμμισε ο Απ. Παπαδούλης.
«Όταν οι αγορές δεν γίνονται μ’ αυτό τον γνώμονα, τότε, η λογική μας είναι κάντο όπως να’ ναι, δε χάθηκε ο κόσμος, το θέμα είναι η παρέλαση να γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, είπε ότι σε περιοχές της Ευρώπης του Νότου, έχουν καινούργια συστήματα καθαρισμού των οδών (καθαρισμός και πλύσιμο), τα οποία χειρίζονται δύο άνθρωποι και μπορούν να καθαρίσουν τεράστιες επιφάνειες δρόμων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μελέτη σκοπιμότητας και μελέτη βιωσιμότητας;

Ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι όταν ο Δήμος προβαίνει σε μια τέτοια προμήθεια, θα πρέπει να τη συνοδεύει με μελέτη σκοπιμότητας και με μελέτη βιωσιμότητας και διερωτήθηκε αν αυτά τα τόσα πολλά μηχανήματα έχουν αντίστοιχο προσωπικό να υποστηριχτούν, ώστε και λειτουργικά και αξιόμαχα να είναι.
Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι, το αν θα έχεις ή όχι καινούργια μηχανήματα, δεν έχει καμία σχέση, απ’ το αν θα έχεις καθαρή πόλη. Το πώς οργανώνεις το σύστημα καθαριότητας μιας πόλης, είναι τελείως διαφορετικό από το αν τα οχήματά σου, είναι καινούργια ή παλιά, τόνισε. Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, ότι δεν έχει καμία λογική να βάλει τα πράγματα μπροστά, αλλά να κάνει εντυπώσεις, που δεν είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός για κάποιον που θέλει να διοικήσει, καθώς το αποτέλεσμα είναι το σημαντικό.

Για τις παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια

Αναφερόμενος στην ενημέρωση της Δ.Α. επαγγελματιών, για να ξεκινήσουν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια για τα ΑμεΑ, είπε ότι θα ήθελε να δει ποιος είναι ο σχεδιασμός, γιατί για να κάνεις παρεμβάσεις για ΑμεΑ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.
Ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι στο πρόγραμμά του, ο Βόλος θα είναι η πόλη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και με βιώσιμη κινητικότητα 100%, αλλά χρειάζεται μια ανατροπή σε πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της πόλης. «Αν κάποιος απλά θέλει να κόψει ένα πεζοδρόμιο και να κάνει ένα δρόμο, αυτά είναι αηδίες, όπως αηδίες είναι που γέμισε τα πεζοδρόμια με λουλουδάκια (χωρίς να κατηγορώ τα λουλούδια), που μείωσαν τα πεζοδρόμια και δεν μπορούν τα αμαξίδια των ανάπηρων ανθρώπων να περάσουν», ανέφερε. Ο ίδιος προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να τα αφήσει για να τα κάνουν αυτοί που ξέρουν, γιατί κάνει καλό στην πόλη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.