Απαντήσεις σε όλα όσα αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Έδωσε μέσω του Ράδιο Ένα 102,5 η διαπιστευμένη μεσολαβήτρια Χάρις Καροτσάκη

Όλα τα …μυστικά για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αποκάλυψε μιλώντας χθες στο «Ράδιο Ένα 102,5» η δικηγόρος, διαπιστευμένη από το υπουργείο διαμεσολαβήτρια, διορισμένη ως συντονίστρια Χάρις Καροτσάκη. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, απευθύνεται σε επιχειρήσεις, περιλαμβάνει όλα τα είδη επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής (προσωπική εταιρία, Ομόρρυθμη, Ετερρόρυθμη, Ανώνυμη ή Ατομική), ενώ αφορά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν πτωχευτική ικανότητα και τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα επαγγελματιών, όπως γιατρών, δικηγόρων, οικονομολόγων, λογιστών κλπ. που θέλουν να ενταχθούν, αλλά ο νόμος έχει αφήσει ένα μικρό παραθυράκι για τις οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος, όπως έχει ενημερώσει η Ελληνική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Για πρώτη φορά Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μπορεί να έχουν οφειλές παντού (σε ιδιώτες, σε τράπεζες, στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία), δήλωσε η κ. Καροτσάκη, που έκανε λόγο για καινοτομία του νόμου, διότι για πρώτη φορά υπάγονται ως πιστωτές το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το Δημόσιο ακόμη και για διαγραφή μέρους των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τη νομικό, υπάρχουν αρκετές σαφείς προϋποθέσεις υπαγωγής. Θα πρέπει το σύνολο της οφειλής κάποιου που θέλει να υπαχθεί στον συγκεκριμένο νόμο να είναι άνω των 20.000 € που δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και μια από τις τρεις τελευταίες φορολογικές χρήσεις του να είναι θετική.

Οι διορισμένοι διαμεσολαβητές στην Ελλάδα είναι 300, στη Μαγνησία υπάρχουν 20 και από το Βόλο η Χάρις Καροτσάκη είναι η μοναδική.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν σε δικηγόρο και οικονομολόγο που να έχουν πολύ καλή γνώση του νόμου, για να τους καθοδηγήσει, διότι δεν είναι μια διαδικασία που υποβάλλονται έγγραφα και αναμένεται απάντηση, αλλά μια ζωντανή διαδικασία που διαρκεί από τρεις ως πέντε μήνες, διάστημα στο οποίο κάποιος πρέπει να είναι συνεχώς on line, γίνεται διαπραγμάτευση με αντιπροτάσεις και είναι πολύ σφιχτές οι προθεσμίες, ενώ η Ελληνική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αναθέτει στους συντονιστές υποθέσεις.
Η διαδικασία

Αναφορικά με τη διαδικασία, η δικηγόρος είπε ότι αρχικά θα πρέπει να έχει γίνει ένα πολύ σωστό οικονομοτεχνικό σχέδιο, που απαιτεί τη συνδρομή νομικού, διότι ο συγκεκριμένος έχει πάρα πολλές νομικές προϋποθέσεις διαφορετικές ως προς το δημόσιο και διαφορετικές προς τους ιδιώτες, ως προς το σχέδιο που θα προτείνει κάποιος. Η δε πρόταση πρέπει να είναι ρεαλιστική και να υπάρχει σχέδιο αξιολόγησης της βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την κ. Καροτσάκη γενικά ισχύει η ελευθερία των συμβάσεων, όμως ο νόμος και ήδη μια υπουργική απόφαση και μια εγκύκλιος που έχουν εκδοθεί για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ορίζει κάποιους απαγορευτικούς κανόνες.

Για παράδειγμα οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να υπερβούν τις 120 δόσεις, η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 Ευρώ, δεν θα δοθεί περίοδος χάριτος, δεν μπορεί να μην είναι χρηματική η δόση και μάλιστα έχουν τεθεί ποσά πλαφόν. Δηλαδή, για χρέος μέχρι 20.000 Ευρώ υπάρχουν δύο κλίμακες, η μια μέχρι ποσό 3.000 Ευρώ και η δεύτερη ως 20.000 Ευρώ.

Εάν κάποιος οφείλει μέχρι 3.000 Ευρώ στο Δημόσιο, υπάρχει κανόνας που αναφέρει ότι δεν διαγράφεται τίποτα, ούτε τόκοι, ανέφερε η νομικός. Για μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται ρύθμιση 120 δόσεων και υπάρχει δυνατότητα «κουρέματος» τόκων και προσαυξήσεων, που αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής, για τους περισσότερους.

Για το σχέδιο που θα προτείνει ο οφειλέτης υπάρχει ένας βασικός κανόνας, που είναι η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του πιστωτή, που σημαίνει ότι δίνεται ένα κίνητρο σε όσους συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Για κάποιον που έχει οφειλές άνω του 85% σε έναν πιστωτή, τότε ο νόμος απλοποιεί τη διαδικασία και την αποκαλεί διμερή διαπραγμάτευση και ο οφειλέτης πρέπει να κάνει αίτηση και εντός τριμήνου ο πιστωτής είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εάν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση, αν και είναι πιο δύσκολο, γιατί δεν σηκώνει διαπραγμάτευση. Για την περίπτωση οφειλών σε τράπεζες, η κ. Καροτσάκη είπε ότι το πλαφόν του διακανονισμού είναι η αξία του ακινήτου.

Για τους ιδιώτες
Αναφορικά με τους ιδιώτες τόνισε ότι ο νόμος δεν απαιτεί κάτι συγκεκριμένο, απλά να μπορεί να αποδείξει την οφειλή του και δεν είναι απαραίτητο να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής, αλλά η οφειλή να είναι ληξιπρόθεσμη.

Η νομικός εκτίμησε, ότι θα συμμετάσχει μεγάλο μέρος οφειλετών, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο τέλος, διότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει στο τέλος της διαδικασίας, μια συμφωνία ερήμην τους.

Τέλος, τόνισε ότι η δόση που θα συμφωνηθεί, θα επιμεριστεί αντίστοιχα με το σύνολο της οφειλής του καθένα, ενώ η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει συνολικά από τρεις ως και οκτώ μήνες, αν εξαντληθεί η διαδικασία, στο οποίο ο οφειλέτης θα γνωρίζει αν έχει υπαχθεί στη ρύθμιση και να έχει στα χέρια του ένα σχέδιο ρύθμισης το οποίο θα τηρήσει για τα επόμενα χρόνια.

Σημαντική καινοτομία του νόμου είναι ακόμη ότι δεν απαιτείται η δικαστική επικύρωση του σχεδίου, αν και ο νόμος προβλέπει για όσους επιθυμούν δικαστική επικύρωση, που είναι πιθανό να ζητήσουν ειδικά τράπεζες σε μεγάλα ποσά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.