Αποδεσμεύσεις εξπρές ακινήτων από τον Αχιλλέα Μπέο

Εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Εθνικής Τράπεζας και ακύρωση αθλητικών χώρων και βρεφονηπιακού σταθμού

Αποδεσμεύσεις εξπρές αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος την προηγούμενη Δευτέρα, υπέρ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. Σύμφωνα με όσα τόνισε σε συνέντευξή του στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο Δικηγόρος και πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βόλου, επί Δημαρχίας Πάνου Σκοτινιώτη, Νίκος Μόσχος, ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος ακυρώνει όλο τον σχεδιασμό της πόλης του Βόλου και των προηγούμενων δημοτικών Αρχών, εξυπηρετώντας τράπεζα και συμπολίτες, των οποίων είχαν δεσμευτεί εκτάσεις, με σκοπό να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι  για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους του Βόλου. Με την αιτιολογία ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει χρήματα στο ταμείο του ύψους 34 εκ. ευρώ για να αποζημιώσει όλους τους κατόχους των χώρων, αποφάσισε να τους αποδεσμεύσει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Καρεκλίδη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπολίτευση και κυρίως η ΛΑΣ, με τον Απόστολο Ριζόπουλο, κατήγγειλαν τον Δήμαρχο ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα πολλά «φιλέτα» του Βόλου να καταλήξουν πάλι στην Εθνική Τράπεζα. Έτσι, χάνεται μια έκταση 2. 724 τ. μ. στην Αχιλλέως- Κωνσταντά, Χείρωνος -Ρ. Φεραίου, που ήταν δεσμευμένη ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων, μια δεύτερη 393, 89 τ.μ. (Τζάνου, Τσοποτού, Δονδολίνων, Σαράτση) που ήταν δεσμευμένη για Βρεφονηπιακό Σταθμό και ακόμα τρία ακίνητα, επίσης της Εθνικής Τράπεζας Α.Ε.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος, Δικηγόρος, διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξή του στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ότι ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος είπε ψέματα ότι έγιναν επί Δημαρχίας Σκοτινιώτη απαλλοτριώσεις δεκαεννέα ακινήτων, την στιγμή που ο Αχιλλέας Μπέος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. Βόλου έθεσε την υπογραφή του και επικύρωσε τον Γενικό Πολεοδομικό σχεδιασμό, επί πρώτης Δημαρχίας του. Έρχεται τώρα, εν έτη 2022, και ακυρώνει την δική του υπογραφή, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο Δικηγόρος κ. Μόσχος αναφέρει επίσης στην συνέντευξη, την εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Σταυρίδη, στην οποία φαίνεται ότι το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πολεοδομία και ζητά την αποδέσμευση συγκεκριμένων εκτάσεων της Εθνικής Τράπεζας. Έφθασε τέσσερις ημέρες πριν έλθει το αίτημά της στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Μιλάμε για άμεση εξυπηρέτηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθεί το επίσημο έγγραφο της Τράπεζας και η αμεσότητα του κ. Αθ. Σταυρίδη:

Τι είπε ο κ. Νίκος Μόσχος

Κ. Μόσχο, παίρνοντας τα δεδομένα από την αρχή, ο κ. Μπέος  ανέφερε στο Δ.Σ. την Δευτέρα 18 Απριλίου ότι 19 ακίνητα δεσμεύτηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ότι δεν υπάρχουν 34 εκ. ευρώ για να πληρωθούν, ενώ επεσήμανε να αποδοθούν εκ νέου οι εκτάσεις στους κατόχους για να τα διαχειριστούν όπως θέλουν. Θα μας εξηγήσετε τι σημαίνουν όλα αυτά και πώς θα προχωρήσει η υπόθεση;

Η αναφορά ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη προχώρησε σε 19 απαλλοτριώσεις είναι μεγάλο ψέμα. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι ευρύτερος και ξεπερνά τη θητεία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Επίσης, ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός, καθώς αφορά στην πόλη αυτή καθ’ αυτή, αφορά στο πώς αναπτύσσεται και πώς λειτουργεί. Με την απόφαση του κ. Μπέου και με τις σχετικές δηλώσεις του διαλύεται και ακυρώνεται ο σχεδιασμός όλης της πόλης, και το λέω αυτό για τον εξής λόγο: Οι δεσμεύσεις οικοπέδων γίνονται μέσω μιας μακρόχρονης και βασανιστικής διαδικασίας. Στην αρχή δίνονται κατευθύνσεις από έναν ευρύτερο σχεδιασμό που δίνει ένα πολεοδομικό σχέδιο και στη συνέχεια έρχονται συγκεκριμένα πολεοδομικά εργαλεία, όπως είναι οι πολεοδομικές μελέτες ή η πράξη εφαρμογής, και τα οποία λένε τι θα γίνει σε αυτούς τους χώρους που δεσμεύονται. Παραδείγματος χάριν, λένε ποιοι χώροι θα γίνουν κοινόχρηστοι, ποιοι θα γίνουν δρόμοι, ποιοι θα γίνουν χώροι πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές κ.ο.κ.

Ο κ. Μπέος δηλώνει ότι απαλλάσσει το Δήμο από τα «βαρίδια» των απαλλοτριώσεων. Συγγνώμη, αλλά δεν γίνονται έτσι απλά τα πράγματα. Είναι υποχρέωση του Δήμου να βρει τρόπο, αφενός να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, και αφετέρου, ως Δήμαρχος της πόλης, θα πρέπει να φροντίσει να διαφυλάξει τους χώρους αυτούς, να τους απαλλοτριώσει, ώστε να προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Με την απόφαση που πήρε, χάνονται βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού κ. α. Που θα ξαναβρεθούν οι χώροι αυτοί; Επίσης, αναπτύσσεται μια επιχειρηματολογία από την Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αιτιολογήσει την αδυναμία διαχείρισης, λέγοντας ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που έχουν δεσμευτεί τα ακίνητά τους. Εγώ, από τα ακίνητα αυτά που ήρθαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, βλέπω ότι τα μισά ανήκουν σε μεγάλες τράπεζες, όπως στην Εθνική, και είναι «φιλέτα». Η έγνοια του κ. Μπέου ήταν να εξυπηρετήσει την Εθνική Τράπεζα; Υπάρχει και κάτι ακόμα που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. «Έπεσε» στα χέρια μου η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, του κ. Σταυρίδη, προς την Οικονομική Επιτροπή, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είναι άφωνος. Το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας προς την Πολεοδομία φαίνεται να είναι στις 15 Απριλίου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν στις 18 Απριλίου. Τρεις μέρες μετά ήρθε η εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Πότε είχαν δεσμευτεί τα ακίνητα της Εθνικής τράπεζας, για τα οποία γίνεται λόγος;

Αυτό δεν τον γνωρίζω, καθώς δεν έγιναν επί της θητείας μου.

Κατά τη θητεία σας, με Δήμαρχο τον κ. Σκοτινιώτη, δεσμεύτηκαν οικόπεδα- «φιλέτα»;

Απαντώ κατηγορηματικά όχι! Η δίκη μας θητεία ήταν εν μέσω μνημονίων, με όλα τα υπάρχοντα προβλήματα, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε κάθε ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τότε, ποτέ δεν πήραμε μια αντίστοιχη απόφαση, παρότι ήμασταν εν μέσω μνημονίων και θα ήμασταν απόλυτα δικαιολογημένοι, εάν προσχωρούσαμε σε άρση απαλλοτριώσεων, με την αιτιολογία ότι δεν έχουμε λεφτά. Ενώ θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια πράξη, δεν το κάναμε. Αντίθετα, προβήκαμε σε προτεραιοποίηση και να δούμε ποιες απαλλοτριώσεις είναι σημαντικές για την πόλη. Κάναμε ό, τι ήταν δυνατόν για να διαχειριστούμε σωστά μια τέτοια κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, βλέπουμε την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή να μην είναι εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά να ακυρώνει με ευκολία τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ένας σχεδιασμός που έχει γίνει από τους προηγούμενους Δημάρχους της πόλης, σωστά;

Φυσικά! Μάλιστα, ο ίδιος σχεδιασμός έχει επικυρωθεί εξίσου από τον κ. Μπέο, δηλαδή η ψήφιση της αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του 2016. Έχει βάλει την υπογραφή του. Γιατί τότε δεν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και έρχονται σήμερα να διαφωνήσουν; Επειδή προφανώς τα ταμεία δεν έχουν χρήματα. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος Βόλου έχει μια μεγάλη τράπεζα γης, ειδικά στην περιοχή των Νέων Παγασών. Η τράπεζα γης είναι οικόπεδα τα οποία ανήκουν στον Δήμο και έχουν έλθει από εισφορές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος επέλεγε να δίνει οικόπεδα και όχι χρήματα. Η νέα πολεοδομική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Βόλου να ανταλλάξει τα οικόπεδα από την τράπεζα γης με τα οικόπεδα των πολιτών που έχει δεσμευτεί. Να δώσει δηλαδή στον πολίτη, αντί χρήματα, κάποιο οικόπεδο από της Νέες Παγασές, με αντάλλαγμα να προχωρήσει η απαλλοτρίωση.

Κ. Μόσχο, γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Μπέος ακυρώνει όλες τις αποφάσεις σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά στον «αέρα»;

Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι ότι διαλέγει την εύκολη λύση. Δεν βρίσκω λεφτά, άρα τι κάνω; Βρίσκω ένα παραπλανητικό αφήγημα, ότι απαλλάσσω τον Δήμο από τα «βαρίδια». Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι ακυρώνεται ολόκληρος ο σχεδιασμός και οι κοινόχρηστοι χώροι. Δεν θα μπορούν να δημιουργηθούν πάρκα, παιδικοί σταθμοί κ. α. Επίσης, «ανοίγει» τον δρόμο σε άλλους ιδιοκτήτες να ξεκινήσουν μαζικά αιτήσεις για άρση των απαλλοτριώσεων.

Στην περιοχή Χείρωνος με Αναπαύσεως υπάρχει ένα μεγάλο οικόπεδο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο πέρασε στον Δήμο με σκοπό να δημιουργηθεί αθλητικός χώρος, προς εξυπηρέτηση των πολιτών. Τώρα, δίνεται ξανά πίσω στην Εθνική Τράπεζα να το κάνει τι; Μια ακόμα πολυκατοικία;

Προφανώς, θα γίνει αυτό που λέτε. Θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πώς θα διαφυλάξουμε τους κοινόχρηστους χώρους και πώς θα τους αυξήσουμε. Η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή δεν το σκέφτεται έτσι. Το οικόπεδο στην Χείρωνος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έχουμε μια Δημοτική Αρχή εδώ και επτά χρόνια, που λέει το παραμυθάκι ότι για όλα τα κακά φταίνε οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και για όλα τα καλά ευθύνεται η υπάρχουσα. Αυτό το παραμυθάκι πρέπει να σταματήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.