Απόστολος Βανταράκης: «Τα τεστ έχουν αυξηθεί αλλά δεν στοχεύουν, σε ομάδες που θα έπρεπε»

«Να οργανωθεί διαγνωστικός έλεγχος σε επίπεδο νομού», ζήτησε ο Καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών

Θέμα οργάνωσης και ταχύτητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έθεσε ο Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, και επισημαίνοντας την ανάγκη να προκύψουν περισσότερα εργαστήρια ελέγχου.
Με την ιδιότητα μάλιστα και του ιολόγου αλλά και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, ο κ. Βανταράκης επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι ειδικοί να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, για να μην δημιουργείται και έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο. Τόνισε δε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα για κάθε πληθυσμιακή ομάδα, την ώρα όμως που γίνονται οριζόντιες προτάσεις, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απόστολος Βανταράκης

«Απαιτείται συνεχής αύξηση των τεστ»

Βασιζόμενος και σ’ αυτά και στην ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες, ο κ. Βανταράκης σημείωσε ότι απαιτείται συνεχής αύξηση των τεστ, με περισσότερα εργαστήρια να πραγματοποιούν ελέγχους και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο.
«Τα τεστ έχουν αυξηθεί αλλά δεν στοχεύουν σε ομάδες που θα έπρεπε για να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και από εκεί και πέρα τα απαραίτητα μέτρα. Ελπίζουμε το Υπουργείο να ακολουθήσει αυτό τον… μονόδρομο. Υπάρχουν εργαστήρια αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί και δεν απλώνεται αυτή η δυνατότητα για διαγνωστικούς ελέγχους που έχει η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προτείνοντας την ύπαρξη εργαστηρίων σε περιφερειακό επίπεδο. «Μπορεί να οργανωθεί κάτι τέτοιο σε επίπεδο νομού ή και περιφέρειας και να είναι σε θέση ν’ αντιδράσει το κράτος και να μην είναι φοβικό, κάτι που υφίσταται τώρα. Είναι μία δράση που θα έπρεπε ν’ αναλάβουν οι Περιφέρειες και κακώς είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Οι διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας θα μπορούσαν να έχουν κάποια πιστοποιημένα εργαστήρια με μοριακούς βιολόγους και να «τρέξει» η διαδικασία, πέρα από τα κεντρικά» ανέφερε.

Υπάρχει ακόμη δρόμος για εμβόλιο και θεραπεία

Όσον αφορά τον εμβόλιο και τη θεραπεία, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος γι’ αυτά, ενώ στάθηκε στην ανάγκη περισσότερων τεστ στις πύλες εισόδου στη χώρα αλλά και σε μεγαλύτερη οργάνωση του διαγνωστικού ελέγχου από τον Σεπτέμβριο, όταν η χώρα θα επανέλθει σε πλήρεις ρυθμούς. «Τον Σεπτέμβριο η χώρα θα ανοίξει, με σχολεία, πανεπιστήμια και εκεί χρειάζεται γρήγορη αντίδραση. Γι’ αυτό και λέμε να οργανωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος και να γίνεται γρήγορα και εν δυνάμει δεν θα χρειαστεί, ούτε καραντίνα ούτε τίποτα. Αυτό δεν είναι κοστοβόρο αλλά θέμα οργάνωσης και δεν θα χάνεται χρόνος. Τώρα βλέπουμε χαμηλά επίπεδα μεταδοτικότητας λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Σκεφτείτε από τον Σεπτέμβρη τι θα συμβεί. Δεν θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.