Αποθηκάριος στο ΙΤΑ με διαδικασία εξπρές η κόρη του Μπέου

O δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος με τις κόρες του Ευτυχία (αριστερά) και Αργυρώ (δεξιά)
Σοβαρό ηθικό ζήτημα για την πρόσληψη συγγενών αιρετών στο ΙΤΑ

Με διαδικασίες εξπρές που θα ζήλευε και το υπουργείο Ανάπτυξης, προσελήφθη η κόρη του Αχιλλέα Μπέου Αργυρώ στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, όπως έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα την προηγούμενη εβδομάδα η «Μαγνησία». Όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Μαγνησία» η κόρη του, κατά δήλωσή του εκατομμυριούχου επιχειρηματία, Αχιλλέα Μπέου προσελήφθη με προκήρυξη που έμεινε στον «αέρα» μόλις δύο ημέρες, στο ΙΤΑ, όπου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος. Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο με μοναδικό μέτοχο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος η οποία χρηματοδοτείται από τον δημόσιο προϋπολογισμό και η οποία ουσιαστικά εκπροσωπεί και τον Δήμο Βόλου και κατ’ επέκταση και τον Δήμαρχο Βόλου.

Το ΙΤΑ προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην δημοσίευση της προκήρυξης επτά συνολικά θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του ΙΤΑ, η οποία, σε μία Ελλάδα που χειμάζεται από την ανεργία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μόλις έντεκα ενδιαφερομένων! Καθόλου τυχαίο, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή η προκήρυξη δημοσιεύθηκε μόνον στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, καθότι «δεν έχουμε υποχρέωση άλλης δημοσίευσης στον Τύπου ή αλλού» όπως ανέφερε ο ίδιος στη «Μ».

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Μαγνησία», το διοικητικό συμβούλιο του ΙΤΑ στις 16 Νοεμβρίου 2021 αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας για τα εξής αντικείμενα:
1.Υποστήριξη Τμήματος Προγραμμάτων και Μελετών, 2. Γραμματεία και διοικητική μέριμνα, 3. Οικονομική διαχείριση, λογιστήριο, μισθοδοσία, ταμείο, 4. Πληροφορικής και Επικοινωνίας, 5. Προμήθειες, 6. Υποστήριξη Επιτροπών του ΙΤΑ, 7. Διαχείριση υλικού.

Σε μόλις δύο ημέρες είχε υποβληθεί οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων, και στις 19 Νοεμβρίου το μεσημέρι ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες, μετά και από την απαραίτητη διαδικασία συνέντευξης το πρωί της ίδιας ημέρας! Με σύνολο μορίων 160,5 η Αργυρώ Μπέου προσλήφθηκε ως υπεύθυνη διαχείρισης υλικού με σύμβαση εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αρμοδιότητες, όπως προκύπτει από την περιγραφή στην προκήρυξη της θέσης «την τήρηση των διαδικασιών παραλαβής, αποθήκευσης και χορήγησης των ειδών, που τηρούνται σε αποθηκευτικούς χώρους του Ι.Τ.Α., την φροντίδα για τη φύλαξη και τακτοποίηση των ειδών της αποθήκης, την παρακολούθηση και ενημέρωση του Υπεύθυνου Προμηθειών για τις αναλώσεις και την ανάγκη ανανέωσης των αποθεμάτων της αποθήκης, την εκτέλεση εξωτερικών εργασιών για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Ι.Τ.Α., τη μέριμνα για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ι.Τ.Α., τον εξοπλισμό τους, την τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτησής τους, τη συντήρηση, την καθαριότητα και την επισκευή των εγκαταστάσεων».

Δ.Σούφρας: Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για προσλήψεις συγγενών αιρετών

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΤΑ κ. Δημήτρη Σούφρα, με τον οποίο επικοινώνησε η «Μ» στο πλαίσιο ενός συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που διεκδικεί το ΙΤΑ , έγινε η προκήρυξη των συγκεκριμένων επτά θέσεων που προβλέπονται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας. «H προκήρυξη δημοσιεύθηκε μόνο στην ιστοσελίδα μας, ωστόσο δεν υποχρεούμαστε να τη δημοσιεύσουμε ή να την αναρτήσουμε κάπου αλλού» διευκρινίζει ο κ. Σούφρας. Ερωτηθείς σχετικά μάλιστα αναφέρει ότι το Ινστιτούτο υπάγεται μεν στην ΚΕΔΕ και χρηματοδοτείται από αυτή καθώς και από το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο είναι ΝΠΙΔ για το οποίο δεν υπάρχει κάποιο ασυμβίβαστο για την πρόσληψη ατόμων α’ βαθμού συγγένειας αιρετών που έχουν σχέση με τον μέτοχό της, δηλαδή την ΚΕΔΕ.

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, κατά πόσο οι συγγενείς α’ βαθμού ενός αιρετού όπως είναι ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει και επιχειρηματίας με εκατομμύρια ευρώ «κομπόδεμα» αφού στα πόθεν έσχες που δημοσιεύει δεν εμφανίζονται τέτοιου είδους καταθέσεις, μπορούν να εργάζονται σε οργανισμούς που έχουν άμεση σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Σε ερωτήματα πάντως που θέσαμε ως εφημερίδα σε ανθρώπους με θεσμικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύσσωμοι τόνισαν ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα επισημαίνοντάς μας παράλληλα ότι από τη διαδικασία προσλήψεων στο ΙΤΑ θα έπρεπε να εξαιρούνται συγγενείς αιρετών και δη δημάρχων. Επιπροσθέτως σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι δεν δόθηκε μεγαλύτερη δημοσιότητα στην προκήρυξη των θέσεων ούτως ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ανέργους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις αυτής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.