Αρ. Μπασδάνης: «Να έρθει στα χέρια των Επιμελητηρίων η εξειδίκευση εργατικού δυναμικού»

Ευρωπαϊκό πρόβλημα η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Στο 6ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων των Ευρωεπιμελητηρίων συμμετείχε και εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας ο πρόεδρός του κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης. Ο ίδιος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τόνισε πως τα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι κοινά με το ενεργειακό αλλά και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού να πρωταγωνιστούν. Μάλιστα, ο κ. Μπασδάνης δεν έκρυψε την επιδίωξη των Επιμελητηρίων, που είναι η δημιουργία σχολών για την ανάπτυξη εξειδικευμένης γνώσης και τη σύνδεσή της με την αγορά.

 

«Τα ζητήματα που αφορούν στην μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα είναι τα ίδια σε όλη την Ευρώπη. Εκεί που διαφοροποιούνται τα πράγματα από χώρα σε χώρα είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικά. Μείζον ζήτημα όμως αποτελεί για όλους το ενεργειακό, θέμα που μας απασχόλησε ιδιαιτέρως.  Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για το ενεργειακό,  να μειωθεί το κόστος, γιατί ταλανίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε ότι αφορά τα εξειδικευμένα χέρια, τα οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, κυρίως όμως αυτές του νότου», επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν μετακινηθεί προς τον βορρά 200.00 Αλβανοί τεχνήτες, που τόσα χρόνια στην Ελλάδα είχαν πιστοποιηθεί και εξειδικευτεί σε διάφορους τομείς. «Έφυγαν γιατί είδαν ότι ο χώρος πλέον δεν είναι κατάλληλος για να λειτουργήσουν και να έχουν καλύτερα κίνητρα και αποχωρούν από την Ελλάδα. Στη θέση τους έρχονται άνθρωποι τελείως ανειδίκευτοι. Μακάρι να εξειδικευτούν κι αυτοί και να είναι συνεπείς όπως έγιναν και έμαθαν να είναι συνεπείς οι κοντινοί μας Αλβανοί, Βούλγαροι και Σκοπιανοί», σχολίασε ο κ. Μπασδάνης.

Διασυνοριακή συνεργασία και σχολές από τα Επιμελητήρια

Σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, τονίστηκε η σπουδαιότητα να υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων μία διασυνοριακή συνεργασία, τύπου Erasmus, επίσης μία ευρύτερη συνεργασία των χωρών σε επίπεδο επιχειρηματικό έτσι ώστε να ανταλλάξουν ιδέες, καινοτομίες κ.α. και να υπάρξει έντονα το στοιχείο της εκπαίδευσης μεταξύ των πλευρών. «Εάν αυτό γίνει και με τη στήριξη της ΕΕ μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η έλλειψη των εξειδικευμένων χεριών και των δεξιοτήτων στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας χαρακτήρισε ξεπερασμένο τον ΟΑΕΔ και τόνισε πως τα Επιμελητήρια θα πρέπει να αναλάβουν έναν ρόλο για τη ενίσχυση των δεξιοτήτων, καθώς αυτές πλέον είναι παρωχημένες και την ίδια στιγμή η οικονομία και οι απαιτήσεις αλλάζουν.

«Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να επανέλθουν οι Σχολές μαθητείας. Αυτές οι επαγγελματικές σχολές μέχρι το ’80 που είχαν τα Επιμελητήρια θα πρέπει να επανέλθουν στα χέρια των Επιμελητηρίων, η εξειδίκευση εργατικού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα σύμφωνα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα, ώστε να βελτιώσουμε αυτό το ζήτημα. Ζητάμε να ιδρύσουμε σχολές με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας. Γιατί εάν δεν γίνει οργανωμένα, εάν δεν έχει κύρος το πτυχίο , είναι δώρον άδωρο, θα πρέπει η πιστοποίηση να έχει κύρος», υπογράμμισε ο κ. Μπασδάνης λέγοντας πως το αίτημα αυτό έχει ήδη κατατεθεί στην πολιτεία.

Μάλιστα, τα Επιμελητήρια δεν λένε όχι στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αλλά εκείνα γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα και μπορούν να δώσουν άμεσες και γρήγορες λύσεις, χωρίς τη μάστιγα της γραφειοκρατίας. «Η έρευνα με την παραγωγή πρέπει να συνδεθούν πιο στενά, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει. Συνδετικός κρίκος σε αυτό είναι το Επιμελητήριο», τόνισε.

Σε ότι αφορά στο ενεργειακό ο κ. Μπασδάνης σημείωσες ότι θα πρέπει η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, αναζητώντας λύσεις όπως το LNG, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ.. Υπογράμμισε όμως πως η μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ομαλή.

«Θα πρέπει επιτέλους η μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο προς την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας να είναι ομαλή και να μην έχουμε αυτά τα σκαμπανεβάσματα και αυτή την αύξηση που διαπιστώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει επιβαρύνει βάναυσα κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις γι’ αυτό και δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, πέραν όλων των άλλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.

 

Με το φορολογικό νομοσχέδιο θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή- Δεν έγινε καμία διαβούλευση

Τέλος, ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκει αντιμέτωπους τους παραγωγικούς φορείς, με τον ίδιο να σημειώνει πως «με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί, με τα οριζόντια αυτά μέτρα, θα αυξηθεί και δεν θα παταχθεί η φοροδιαφυγή».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνέχιζε λέγοντας ότι εάν δεν παρθούν σοβαρά μέτρα δεν θα υπάρξουν και  τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ευελπιστεί η κυβέρνηση. «Θα πρέπει όσα αποφασιστούν να μην δημιουργήσουν προβλήματα και κοινωνικές ανισότητες φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση μεγάλο μέρος του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», τόνισε ο κ. Μπασδάνης και σχολίασε εμφατικά ότι ουσιαστική διαβούλευση για το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν έγινε, πράγμα επιτακτικό.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.