Χαμόγελα και περηφάνια στη μαθητική παρέλαση του Βόλου για την 28η Οκτωβρίου (βίντεο)

Η πόλη τίμησε το «ΟΧΙ»

Με λαμπρότητα και για πρώτη φορά με κανονικότητα, μετά τον Οκτώβριο του 2020 που είχαν ματαιωθεί και τον ίδιο μήνα του 2021, που έγιναν εκδηλώσεις σε ορισμένες πόλεις, με πολύ κόσμο που πήγε στην παραλία του Βόλου και χωρίς μάσκες προστασίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 18 Οκτωβρίου 1940, που γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και κορυφώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων Συλλόγων, σχολείων, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου Βόλου, χοροστούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή των βουλευτών, τοπικών το πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο εκπρόσωπός Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζιος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην παραλία και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η καθιερωμένη παρέλαση, όπου οι σύλλογοι που έχουν ρίζες στη Μικρά Ασία παρέλασαν σε ένα τμήμα, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Φόρος τιμής σε όσους έπεσαν
Μετά το τέλος της παρέλασης, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση τόνισε ότι όλες αυτές τις ημέρες με τις σχολικές εορτές, με την κατάθεση στεφάνων, με τη μαθητική και την στρατιωτική παρέλαση, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για τις διαχρονικές αξίες. Για την αξία και το δικαίωμα στην Ελευθερία, για την αξία και το δικαίωμα στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, για την αξιοπρέπεια, για την ειρήνη. Αξίες για τις οποίες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολέμησαν μέχρι θανάτου τον φασισμό και τον ναζισμό. «Τιμούμε σήμερα το Έπος του ‘ 40, τι Ελληνίδες και τους Έλληνες που έπεσαν για να είναι όρθια η Σημαία και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτά δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν παραστεί ανάγκη θα κάνουμε τα ίδια», επισήμανε η κα Μακρή.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος ανέφερε ότι σήμερα το ανεξήγητο παράδειγμα ηρωισμού, πατριωτισμού και ήθους που επέδειξαν οι πεσόντες κατά το Έπος του ΄40 είναι ανάγκη να ξανασηματοδοτήσει τις ζωές μας, την πορεία του Έθνους και του λαού.

Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής της ΝΔ δήλωσε τιμή και δόξα σε αυτούς που αγωνίστηκαν, που έδωσαν το αίμα τους για να έχει σήμερα ο ελληνικός λαός την ελευθερία του. Τιμή και δόξα και σε όσους υπερασπίζονται αυτή την ελευθερία και σήμερα δίνοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλάι τους, ότι του τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, σε όλη τη διάρκεια που θα υπάρχει ελεύθερο ελληνικό κράτος», ανέφερε.

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων παρέπεμψε σε λόγια του Νίκου Καζαντζάκη ότι την επιβίωσή της η Ελλάδα την οφείλει βασικά στη μεγάλη της δύναμη και στα διαδοχικά θαύματα. «Αυτά τα διαδοχικά θαύματα οφείλουμε να συντηρούμε και να ενδυναμώνουμε. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα παιδιά που σήμερα παρήλασαν, τα οποία είναι οι φερέλπιδες άνθρωποι που θα μεταλαμπαδεύσουν υγιείς αρχές και αξίες για συνέργεια και ενότητα. Όταν πορευτούμε με αυτά τότε αυτό το κράτος δεν κινδυνεύει παρότι αυτή τη χρονική στιγμή η εθνική κρίση είναι πολύ έντονη. Το σημερινό μήνυμα πρέπει να είναι η ενότητα», επισήμανε.

Η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη τόνισε ότι με ευλάβεια αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους που ενωμένοι είπαν το ιστορικό ΟΧΙ και έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε την ελευθερία μας. είναι ενωμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει και να επιβουλευτεί την εθνική μας κυριαρχία

Τέλος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Βόλου και διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ταξίαρχος Ιωάννης Κορέλης τόνισε ότι 82 χρόνια πριν σύσσωμο το ελληνικό έθνος έδωσε μια ηχηρή απάντηση, ένα ηχηρό “όχι” απέναντι στον Ιταλό επιβουλέα, συντρίβοντάς τον και διώχνοντάς τον μακριά από τα σύνορά μας. «Σήμερα 82 χρόνια μετά και έχοντας ως φάρο την ελληνική γενιά του ’40 εκπαιδευόμαστε και προετοιμαζόμαστε με τις κατευθύνσεις της ιεραρχίας μέρα και νύχτα σε αέρα ξηρά και θάλασσα και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να δώσουμε και εμείς το δικό μας όχι όταν και όποτε απαιτηθεί», ανέφερε.



Δείτε το βίντεο

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.