Χαρούλα Διβάνη στο Ράδιο ΕΝΑ: Πουλήσαμε αρνιά με 4 ευρώ και ο καταναλωτής τα πήρε με 14!

Σε οικονομική καταστροφή οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας

Για αισχροκέρδεια στις τιμές πώλησης των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα έκανε λόγο η κ. Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος τoυ Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, καθώς μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι έσφαξαν τα αρνιά τους με 4 ευρώ το πολύ το κιλό και είδαν πως οι καταναλωτές έφτασαν σε σημείο να τα αγοράσουν με 13 και 14 ευρώ το κιλό! Η ίδια θέτει προ των ευθυνών της την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ζητά και την παρέμβαση των Βουλευτών της Μαγνησίας, προκειμένου να βρεθούν όσοι θησαύρισαν στις πλάτες των κτηνοτρόφων, αλλά και για να δοθούν οικονομικά μέτρα στήριξης στον κλάδο.

Θυμό και απογοήτευση αισθάνονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, καθώς όπως τόνισε η κ. Διβάνη κάποιοι αισχροκέρδησαν και θησαύρισαν στις πλάτες τους, αλλά και στις πλάτες των καταναλωτών.
Εξηγώντας η ίδια για το πως κινήθηκαν τελικά οι τιμές των αμνοεριφίων αλλά και η ζήτηση, σημείωσε πως υπήρχε ζήτηση από τους καταναλωτές για τον παραδοσιακό οβελία, πράγμα που ούτε και οι ίδιοι δεν το περίμεναν. Μάλιστα μετά τη Μ. Τετάρτη η ζήτηση ήταν αυξημένη.
«Το θέμα είναι ότι αισχροκέρδησαν πάρα πολύ άσχημα απέναντι στους κτηνοτρόφους κι ακόμη μια φορά διέλυσαν την κτηνοτροφική τάξη. Σφάξαμε με 3.80 το πολύ 4.20 ευρώ το κιλό και είδαμε στα κρεοπωλεία να πωλούνται τα αρνιά μας 12 και 13 ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή μεγάλου καναλιού, βγήκαν από τη Βαρβάκειο και είπαν ότι τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο πουλούσαν 15 ευρώ το κιλό!
Αυτά τα λεφτά θέλουμε να μάθουμε ποιος τα πήρε, τι έγινε, που είναι το κράτος; Πουλήσαμε εμείς 4 ευρώ αρνί και ο καταναλωτής το πήρε 13, 14 και 15 ευρώ; Είναι απαράδεκτο. Δεν μερίμνησε το κράτος ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Αφού πρώτα διέλυσαν ψυχολογικά τους κτηνοτρόφους, κάποιοι θησαύρισαν στις πλάτες τους», υπογράμμισε η κ. Διβάνη.
Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως η αισχροκέρδεια αυτή δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές και σημείωσε πως ήδη το κράτος έπρεπε να είχε παρέμβει, ενώ ζήτησε τη μέριμνα και του Εισαγγελέα. Τόνισε πως κανείς κτηνοτρόφος δεν βγήκε κερδισμένος, ούτε αυτοί που πουλήσανε τα ζώα τους, ούτε εκείνοι που αποφάσισαν να τα κρατήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά πως « Ίσως κερδισμένοι να είναι αυτοί που τα κρατήσανε. Αλλά κι όσοι τα κρατήσανε θα τα ταΐζουν κι όσοι τα έδωσαν, τα έδωσαν τελικά για ένα κομμάτι ψωμί. Κανένας δεν βγήκε κερδισμένος. Καταστροφή και η μία και η άλλη».
Ήδη η Ομοσπονδία των κτηνοτρόφων έχει προχωρήσει σε καταγγελία του γεγονότος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, τονίζοντας την αισχροκέρδεια και ζητώντας οικονομική στήριξη για τον κλάδο.
« Αυτή τη στιγμή καταστραφήκαμε, διαλυθήκαμε, θέλουμε ενίσχυση και οικονομική βοήθεια για να ανταπεξέλθουμε», είπε η κ. Διβάνη η οποία έθεσε και προ των ευθυνών τους και τους τοπικούς Βουλευτές επισημαίνοντας πως θα έπρεπε ήδη να είχαν παρέμβει για το θέμα και ζήτησε τη στήριξή τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.