Δημήτρης Βαφείδης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Να αποφευχθεί η αλιεία και το κολύμπι στον Παγασητικό»

Δυνητικά μεγάλο το πρόβλημα ιδίως όταν κατακαθίσουν τα ιζήματα στον πυθμένα

Να αποφευχθεί η αλιεία και το κολύμπι στον Παγασητικό συστήνει ο κ.  Δημήτριος Βαφείδης, Καθηγητής Θαλάσσιας βιοποικιλότητας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση αυτή τη στιγμή των παράκτιων υδάτων και των νερών της επιφάνειας, εξαιτίας όλων των υλικών που έφερε μαζί του η κακοκαιρία Daniel, που έπληξε σφοδρά την περιοχή μας. Παράλληλα, ο κ. Βαφείδης δεν έκρυψε τον φόβο και την αγωνία του για το μέλλον, καθώς όλα αυτά τα υλικά θα κατακαθίσουν κάποια στιγμή και στον πυθμένα της θάλασσας.

 

Ο κ. Βαφείδης προσπάθησε να εξηγήσει το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Παγασητικό και τις επιπτώσεις του φαινομένου στα θαλάσσια ύδατα. Ανέφερε πως το φαινόμενο μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες, η μία σχετίζεται με την ποιότητα των υδάτων και η άλλη με την ποιότητα του οικοσυστήματος.

Σε ότι αφορά στην ποιότητα του νερού, ο ίδιος επεσήμανε ότι όταν υπάρχουν τόσο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στην αλατότητα, στην θερμοκρασία, στο ph στα παράκτια οικοσυστήματα. Παρατηρούνται επίσης αλλαγές στη σύνθεση και στη συγκέντρωση των νιτρικών και των φωσφορικών, δηλαδή οι αλλαγές στην ποιότητα του παράκτιου νερού είναι δραματικές.

Το δεύτερο και πολύ σοβαρό, σύμφωνα με τον Καθηγητή είναι τα στοιχεία που περιέχονται στα φερτά υλικά και περισσότερο στα ιζήματα. Αυτά τα ιζήματα με αργιλώδη προέλευση τα περισσότερα περιέχουν μια σειρά από χημικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και όλα τα είδη των ρύπων, είτε είναι γεωργικά λύματα, είτε αστικά, είτε δέντρων και άλλα φερτά υλικά.

«Σε εκείνα τα σημεία όπου έχουμε τα φερτά υλικά, όπου είναι ορατή η επιβάρυνση του παράκτιου οικοσυστήματος,  χωρίς επιφύλαξη θα έλεγα να αποφευχθεί και η αλιεία και το κολύμπι. Όλες αυτές οι εκπλύσεις που έχουμε από τα χερσαία οικοσυστήματα καταλήγουν στο παράκτιο οικοσύστημα. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, στη δημόσια υγεία, δεν ξέρουμε τι εμπεριέχουν τόσο το νερό όσο και τα ιζήματα.

Είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές στη συγκέντρωση του οξυγόνου οδηγεί σε ανοξικές συνθήκες και κατ’ επέκταση το πιο πιθανό να έχουμε τα φαινόμενα που έχουμε δει σε άλλες περιοχές τοξικά μικροφύκη, αλλά επειδή είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο η άποψη και η επιστημονική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να αποφευχθεί και η αλιεία και η δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές», εξήγησε ο κ. Βαφείδης, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων είναι πιθανή και επιμόλυνση περιοχών που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουν ορατά προβλήματα.

Μάλιστα σημείωσε ότι σε δορυφορικές αναλύσεις εκπλύσεις που έχουν γίνει στον Πηνειό έχουν φτάσει μέχρι απέναντι, δηλαδή τη Χαλκιδική.

Ο κ. Βαφείδης τόνισε πως ακόμη το φαινόμενο είναι εξέλιξη και είναι αντιληπτές οι επιπτώσεις όλων αυτών των υλικών που τώρα βλέπουμε, όμως θα υπάρξουν εν δυνάμει κι άλλες επιπτώσεις όταν τα υλικά κατακαθίσουν στον πυθμένα, επισημαίνοντας πως χρειάζεται το φαινόμενο συνεχή παρακολούθηση.

Πιθανή η επιβάρυνση στον πυθμένα

Και μπορεί για πολλούς μία «αποκομιδή» των απορριμμάτων και των φερτών υλικών στην επιφάνεια των υδάτων να καθαρίζει τη θάλασσα, όμως ο Καθηγητής εξήγησε γιατί το φαινόμενο είναι μακροχρόνιο με τις επιπτώσεις του να διαφαίνονται ίσως αργότερα.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μία εύκολη πρόβλημα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς είναι συνάρτηση πολλών άλλων πραγμάτων. Ένας από τους παράγοντες είναι τα θαλάσσια ρεύματα , ένας άλλος πολύ σοβαρός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες, οι αναδεύσεις, όλα αυτά είναι φαινόμενα που εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και με διαφορετικά μοντέλα, δεν μπορούμε να κάνουμε μια εύκολη πρόβλεψη.

Το μακροπρόθεσμο και πολύ σοβαρό θα είναι όταν όλα αυτά τα ιζήματα καταλήξουν στον πυθμένα. Πιθανώς να μην έχουμε ορατά προβλήματα, να βλέπουμε τα επιφανειακά ύδατα καθαρά αλλά θα έχουμε όλη αυτή την επιβάρυνση στον πυθμένα», εξήγησε.

Συνέχισε αναφέροντας ότι στον πυθμένα της θάλασσας υπάρχει  μια σειρά από οργανισμούς που είναι εδραιωμένοι εκεί όπως σφουγγάρια, κοράλλια κ.α. , που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν και όταν πέσει αυτή η αργιλώδης μορφή του ιζήματος, όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε νέκρωση.

«Μιλάμε για ένα εν δυνάμει πάρα πολύ σοβαρό φαινόμενο και πρέπει να το παρακολουθήσουμε και μέσα στον Παγασητικό και έξω από αυτόν. Χρειάζεται μελέτη και η εξωτερική πλευρά του Πηλίου, όπου κι εκεί τα πράγματα είναι δραματικά», τόνισε ο Καθηγητής.

Ανέφερε ότι ήδη το Πανεπιστήμιο με τις εξειδικευμένες του ομάδες σχεδιάζει τη λήψη δειγμάτων ενώ τόνισε πως το φαινόμενο και το αποτέλεσμά του δεν είναι κάτι απλό. « Ήταν πολύ έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα, είχαμε μεγάλες εισροές στο θαλάσσιο οικοσύστημα και είναι πρωτόγνωρο και για μας», σημείωσε.

Τόνισε δε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τεχνογνωσία για απορρύπανση του πυθμένα και σημείωσε πως οι ερευνητικές ομάδες του ΠΘ θα στραφούν για την απαραίτητη βοήθεια στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.