Δεινοπαθεί η αγορά του Βόλου

Φωνή αγωνίας εμπόρων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών… «έχουμε στερέψει από ρευστό»!

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι ακόμη… «ζωντανές με νύχια και δόντια», σε μια εποχή που δεινοπαθεί και, αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση, η κατάσταση θα γίνεται μέρα με τη μέρα ακόμη χειρότερη και το τοπικό επιχειρείν εκ των πραγμάτων θα «σβήσει»…, δήλωσαν στο «Ράδιο Ένα 102,5» φορείς της τοπικής αγοράς, που ο καθένας από την πλευρά του, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο, την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του φορέα του…

Απ. Οντόπουλος: «Ανοχή και περιθώρια
έχουν τελειώσει, θα υπάρξει… έκρηξη»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, δήλωσε ότι οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν ποτέ την πραγματικότητα.
Όπως είπε ακούμε για πρωτογενές πλεόνασμα, που σε μεγέθη μιας επιχείρησης σημαίνει ότι βγάζει κερδοφορία. «Αν στο μαγαζί μου σταματήσω και εγώ να πληρώνω τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές και ό,τι βγάζω, το βάζω στην άκρη, κερδοφόρος θα είμαι και θα έχω πλεόνασμα», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε ότι βιώνουμε μια κατάσταση εδώ και 8 χρόνια, στην οποία η ανοχή και τα περιθώρια έχουν τελειώσει και κάποια στιγμή η έκρηξη θα τους πάρει όλους. Όπως είπε συρρικνώνονται οι τοπικές οικονομίες, έχουμε επέλαση πολυεθνικών και πολυκαταστημάτων, τα οποία στηρίζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις, που δεν μπόρεσαν να πάρουν αποφάσεις για να ξεφύγουμε απ’ αυτή την κατάσταση.
Ο Εμπορικός Σύλλογος διεξάγει έρευνα και ήδη μοιράστηκε ερωτηματολόγιο σε περίπου 200 επιχειρήσεις, κάτι που θα γίνει πολλές φορές από την παρούσα Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, που θα δείξουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, ανέφερε ο κ. Οντόπουλος.

«Έμποροι δεν μπορούν να πάρουν
εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. «Η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, είδαμε έναν πρωθυπουργό στη ΔΕΘ που δεν είπε τίποτα και δεν υπάρχει μέριμνα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του κράτους, όπως το πάγωμα των οφειλών και ο ακατάσχετος λογαριασμός», τόνισε. Οι δε προμηθευτές των εμπόρων, λόγω χρεών στα Τελωνεία, δεν μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει και «θα ζήσουμε τέτοιο 2018, που δεν έχουμε ξαναδεί», προέβλεψε.
Ο πρόεδρος των Εμπόρων πρόσθεσε, ότι αν περικοπούν οι συντάξεις 30% το 2019, η αγορά θα χάσει 50% και γενικά θα έρθουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Πλέον ανέφερε, ότι οι επιχειρήσεις κρατιούνται με «νύχια και με δόντια», τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά και η καθημερινότητα του εμπόρου είναι πάρα πολύ δύσκολη.

T. Mπασδάνης: «Επιχειρήσεις δεν κάνουν
τζίρο δύο ακόμη και … για πέντε μέρες»

Τραγική είναι η εικόνα της αγοράς, που έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν τζίρο δύο ακόμη και πέντε μέρες, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις τρέχουν, είναι η εικόνα του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη.
Όπως ανέφερε, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ενοίκια, ρεύμα, ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ενώ επιπρόσθετο βάρος αποτελεί και ο ΕΝΦΙΑ. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει τεράστια εισφοροδιαφυγή, διότι η πλειονότητα των επαγγελματιών δεν μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις βασικές υποχρεώσεις, αλλά και στην ίδια τους την επιβίωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι το απ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα, είναι η ρευστότητα, ενώ πλέον δεν υπάρχει ικανότητα πίστωσης στις Ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και το πρόβλημα είναι μεγάλο ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις που μεταποιούν προϊόντα. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, διότι πολλές μικρές επιχειρήσεις τροφοδοτούν το οργανωμένο λιανεμπόριο.
«Να ενισχυθεί η αγορά»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει το δρόμο για να ενισχύσει την αγορά και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με φοροελαφρύνσεις και σταμάτημα των περικοπών συντάξεων, προκειμένου να αλλάξει η ροή της οικονομίας. Ο ίδιος τόνισε ότι με το σημερινό καθεστώς δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μεγάλες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά και στις τοπικές επιχειρήσεις», είπε.

Τρ. Πλαστάρας: «Ποσοστό 30-40% των επιχειρήσεων
προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ»

Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας, που παρέθεσε μελέτες της ΓΣΒΕΕ σύμφωνα με τις οποίες για πρώτη φορά οι μακροοικονομικοί δείκτες(απασχόληση και ανεργία) βρίσκονται σε ένα καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το παραπάνω, τόνισε δεν σημαίνει ότι και η οικονομία βρίσκεται σε καλά επίπεδα, καθώς υπάρχουν τα πάγια προβλήματα της υψηλής φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της έλλειψης ρευστότητας που δυσκολεύουν την κατάσταση και επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος.
Σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα ο ακατάσχετος λογαριασμός δεν θα έρθει πριν τον Αύγουστο του 2018, αν δεν υπάρξουν προβλήματα, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που είναι ένα σωστό μέτρο, έχει αργήσει πάρα πολύ.
Για τους δεκάδες πλειστηριασμούς που γίνονται καθημερινά στην πόλη του Βόλου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι αν είχε εφαρμοστεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2016, δεν θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Πρόσθεσε δε ότι μεσοβέζικες και προσωρινές προτάσεις μόνο σοβαρότητα δεν δείχνουν.
Για τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, τόνισε ότι το μη μισθολογικό, επιβαρύνει τη μικρομεσαία επιχείρηση με επιπλέον κόστος, που μπορεί το κράτος να ελαφρύνει. «Εκτίμησή μας είναι ότι ένα ποσοστό 30-40% των επιχειρήσεων έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς ή προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ», ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.