Έντονη βροχόπτωση στη χερσαία Μαγνησία, χαλάζι έπεσε στο Βένετο

φωτο αρχείου
Πιθανά τα νέα προβλήματα σε δρόμους, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη

Δεύτερη μέρα καιρικών φαινομένων για τη Μαγνησία σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη βροχόπτωση στο Πήλιο και στο Βόλο και την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή του Βενέτου και που δεν είχε την ένταση και τη χρονική διάρκεια (σχεδόν 1,5 ώρα) με αυτή που σημειώθηκε χθες στη Ζαγορά.
Την εικόνα αυτή μετέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία ανέφερε ότι στα νησιά των Σποράδων η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και τόνισε ότι η μόνη επιφύλαξη για ζημιές είναι η περιοχή της Ζαγοράς, γιατί δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο νερού, εδώ και δύο μέρες, ενώ είναι πληγωμένη από τις προηγούμενες θεομηνίες.

Πιθανά τα νέα προβλήματα σε δρόμους

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι βρέχει έντονα από χθες στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, ενώ τόνισε ότι στα σημεία του Δήμου Ζαγοράς -Μουρεσίου που κατασκευάστηκαν τα τοιχία, τα συρματοκιβώτια και οι πασαλοδιατρήσεις, δεν θα φύγουν οι δρόμοι, αλλά στα σημεία που έχουν υποστεί πρόσφατα φθορές, έγιναν προσωρινές επιχωματώσεις και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έργα, μπορούν να δημιουργηθούν ξανά προβλήματα με την ποσότητα νερού που πέφτει.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν έργα σε εξέλιξη που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά στα σημεία που έχει δημιουργηθεί η αντικατολισθητική τους θωράκιση, ακόμη και όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν δημιουργούν προβλήματα.
Η κα Κολυνδρίνη, είπε ότι στα σημεία που ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα, είναι ο δρόμος Ζαγορά – Χορευτό, που έχει υποστεί καθίζηση, έγινε προσωρινή επιχωμάτωση και το έργο βρίσκεται πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, διότι οι ανάδοχοι είχαν προσφύγει δικαστικά και το έργο πήγε οκτώ μήνες πίσω. Η ίδια είπε ότι οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, για να μην κλείσει ο δρόμος το καλοκαίρι. Τέλος, στα τρία νησιά των Σποράδων, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, καθώς δεν ήταν τόσο έντονη η βροχόπτωση.

Ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών

Αναφερόμενη στην χαλαζόπτωση που έπεσε χθες το πρωί στη Ζαγορά, η κα Κολυνδρίνη είπε ότι είχε και μεγάλη χρονική διάρκεια πέρα από την ένταση στη Ζαγορά, ενώ σε Μακρυράχη και Πουρί έπεσε χαλάζι με μικρότερη ένταση. Οι καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών και κερασιών στον πρώην Δήμο Ζαγοράς που επλήγησαν έχουν 100% καταστραφεί. Τα μήλα είναι μικρά καρπίδια και είναι εύκολο να τα χτυπήσει το χαλάζι και η καταστροφή είναι τέτοια, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν θα έχουν μήλα.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, πέρυσι 3 Ιουνίου και 8 Ιουλίου στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί χαλαζόπτωση με καταστροφή της παραγωγής.
Η αντιπεριφερειάρχης, είπε ότι ζήτησε με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον διευθυντή του ΕΛΓΑ να επισπευστούν οι διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών, αλλά επειδή σήμερα υπάρχει έντονη βροχόπτωση, αν επιτρέψουν οι συνθήκες θα πάνε αύριο Πέμπτη.
Η κα Κολυνδρίνη πληροφορήθηκε ότι οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί το 65% της αποζημίωσης από την χαλαζόπτωση του 2019 και επειδή καταστρέφεται και η τωρινή τους παραγωγή και επειδή όλοι οι Έλληνες διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, καλό θα ήταν να εκταμιευτεί και η υπόλοιπη αποζημίωση από πέρυσι, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να σταθούν στα πόδια τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.