Έργο πνοής για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Νέα Ιωνία η ανάπλαση της Βαμβακουργίας

Στο τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος

Στο τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί, εάν δεν προκύψουν δυσκολίες, ο ανάδοχος που θα κληθεί να μεταμορφώσει την Βαμβακουργία σε μια κυψέλη παιδείας, γνώσης, καινοτομίας, αθλητισμού,  και πολιτισμού για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και όλη την πόλη. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που έρχεται για να αναβαθμίσει και τη λειτουργία του τοπικού Ιδρύματος αλλά και μια περιοχή στη Ν. Ιωνία, η οποία για χρόνια αναζητούσε ένα σχέδιο, προκειμένου να αλλάξει μορφή. Οι διαδικασίες για την αναμόρφωση της ιστορικής Βαμβακουργίας έχουν ξεκινήσει από το 2018 και όλα δείχνουν πως το 2024 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές του επιτυχίες είναι σίγουρο πως θα διαγράψει ένα λαμπρό μέλλον, διεθνώς.

 

Ποια ήταν η επιχείρηση της Βαμβακουργίας

Η επιχείρηση της Βαμβακουργίας ιδρύθηκε το 1963 από τον Κωνσταντίνο Μπακάλη έμπορο από τον Αλμυρό Μαγνησίας. Η φήμη της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα κερδίζοντας παγκόσμια διάκριση για την ποιότητα και τον όγκο των εξαγωγών της. Αρχικά το εργοστάσιο ξεκίνησε με ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος τεσσάρων εκκοκκιστικών μηχανών και ένα κλωστήριο 22848 ατράκτων για παραγωγή νημάτων Πεννιέ και Καρντέ. Στην δεκαετία του 1980 διαθέτει τρία κλωστήρια κάνοντας παράλληλα εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της. Έφτασε να απασχολεί 1250 άτομα αποτελώντας βασικό οικονομικό πνεύμονα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η συνολική παραγωγή έφθασε τους 10.000 τόνους ετησίως με συνολική ιπποδύναμη 16720 ίππους. Μέχρι το 1984 η έδρα της εταιρείας βρίσκονταν στην Αθήνα. Το εργοστάσιο μείωσε σταδιακά την παραγωγή του και έκλεισε την δεκαετία του 1990.

Από εκκοκκιστήριο βάμβακος η Βαμβακουργία μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη πανεπιστημιούπολη

Από τότε έως σήμερα, η άλλοτε επιτυχημένη και όλη ζωή επιχείρηση στη Ν. Ιωνία ερημώνεται. Τα κλωστήρια και όλες οι εγκαταστάσεις αφήνονται στο έλεος, ώσπου καταλήγουν να γίνουν εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή.

Από την άλλοτε κραταιά επιχείρηση έχουν μείνει μόνο κουφάρια

Η έλευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει δείξει ότι είναι ένα βασικός παράγοντας της πόλης, που δίνει ζωή σε παλιά κτήρια, βιομηχανικά, ανασταίνοντάς τα και παραδίδοντάς τα στην πόλη και τους κατοίκους του. Έτσι, οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βλέποντας πως και το Ίδρυμα χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται, όλο και περισσότεροι φοιτητές το εμπιστεύονται και οι κτηριακές του υποδομές δεν επαρκούν για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, βάζουν στόχο να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα.

Η παλιά Βαμβακουργία έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης

Το έργο της Βαμβακουργίας ξεκίνησε από το μνημόνιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Υπουργείου Εργασίας, το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου το Πανεπιστημίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση της Βαμβακουργίας σε ακαδημαϊκό πολυχώρο, με Φοιτητικές Εστίες, Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου, Υπηρεσίες, Ερευνητικά Εργαστήρια και Θερμοκοιτίδες, Φοιτητική Λέσχη, πολιτιστικούς πολυχώρους έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις.  Το 2020 η νυν Κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή Διυπουργικής συμφωνίας και από τότε το έργο προχωρά στα επόμενα στάδια. Το κόστος του έργου ενδεικτικά έχει εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία στο ποσό των 94.054.182,00 € πλέον Φ.Π.Α..

Ανάδοχος στο τέλος του έτους

Ο Γιώργος Πετράκος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του Ιδρύματος. Ξεκίνησε από τη σκέψη και πλέον βρίσκεται παρών σε όλες τις διαδικασίες.

Ο κ. Πετράκος μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ για την πρόοδο της διαδικασίας.

Η διαδικασία του διαγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση και βρισκόμαστε στη Β’ φάση, όπου έχει οριστεί σύμβουλος από μεριάς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος εξετάζει τα δικαιολογητικά των υποψήφιων αναδόχων. Εξετάζονται τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα στοιχεία, ώστε έπειτα, στην επόμενη φάση να είναι όλα έτοιμα.

Στις αρχές του καλοκαιριού, όπως τόνισε ο κ. Καθηγητής θα γίνει ο ανταγωνιστικός διάλογος. Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο θα καλέσει τους υποψηφίους επενδυτές να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Αρχικά υπήρχαν επτά υποψήφιοι επενδυτές, όμως οι δύο «κόπηκαν» και έχουν μείνει πέντε ενδιαφερόμενοι.

Ουσιαστικά στην παρούσα φάση, ο σύμβουλος που έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ετοιμάζει όλα τα σχετικά έγγραφα για τα τεύχη δημοπράτησης προς τους πέντε αναδόχους για να ακολουθήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα απευθύνεται σε αυτούς τους πέντε, που θα κληθούν να καταθέσουν την προσφορά τους.

Μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο, περίπου τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο θα γίνει η προκήρυξη του έργου. «Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες ώστε να υποβάλλουν τους απαραίτητους φακέλους και στο τέλος του χρόνου ευελπιστούμε, εάν κυλήσουν όλα ομαλά, να έχουμε τον ανάδοχο», υπογράμμισε ο κ. Πετράκος.

Από τη στιγμή που ο ανάδοχος θα έχει τη σύμβαση στα χέρια του, καθώς πρέπει να περάσει το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο κτλ, έχει μπροστά του δύο χρόνια για την κατασκευή του έργου, ενώ θα είναι για 28 χρόνια υπεύθυνος της συντήρησης, της καθαριότητας και της φύλαξης του πανεπιστημιακού συγκροτήματος.

«Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα έργο σε 88 στρέμματα, με 600 φοιτητικές κατοικίες για 800 περίπου φοιτητές, με 9.000 τμ για νέα κτήρια, με ερευνητικό κέντρο, χώρους πολιτισμού, χώρους άθλησης. Είναι ένα έργο εξαιρετικό και για το Ίδρυμα αλλά και για την πόλη. Θα μετατρέψει μία παρατημένη περιοχή σε πόλο ανάπτυξης».

Πέντε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές- Το φθινόπωρο η προκήρυξη του έργου

Τι θα περιλαμβάνει το πανεπιστημιακό campus

Η Βαμβακουργία περιλαμβάνει 20 κτίσματα. Από αυτά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεκτιμώντας την ανάγκη για δημιουργία μεγαλύτερου ακάλυπτου χώρου, αλλά και την δυνατότητα κατασκευής νέων κτιρίων στο οικόπεδο το Πανεπιστήμιο αποφάσισε την κατεδάφιση ορισμένων κτηρίων. Θα παραμείνουν τα κτίρια με κελυφωτή κατασκευή για την καλύτερη ανάδειξή τους ως εξαιρετικά ενδιαφέροντα μορφολογικά και κατασκευαστικά στοιχεία.

Προοπτικό τρισδιάστατο σχέδιο της γενικής διάταξης του campus

Ο σχεδιασμός της παρέμβασης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ‘ανοικτό’ στην πόλη Πανεπιστημιακό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κοινωνικές δραστηριότητες και θα αποτελεί ένα πρότυπο χώρο ώσμωσης και δημιουργίας.

Έτσι λοιπόν στο συγκρότημα της Βαμβακουργίας θα γίνουν:

-Φοιτητικές Εστίες (623 δωμάτια ή διαμερίσματα σε εννέα διαφορετικά κτίρια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως 785 φοιτητές και επισκέπτες)

-Τριώροφα κτίρια επισκεπτών καθηγητών, ξένων φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών, νέων ερευνητών, νέων επιχειρηματιών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων

-Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις σε υφιστάμενα βιομηχανικά κελύφη: τα κτίρια των

Τμημάτων Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών,  Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών και  Ψυχολογίας

-Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

– Το Κέντρο Έρευνας ΙΑΣΩΝ, νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα και Ερευνητικά Εργαστήρια του Πανεπιστημίου

– Θερμοκοιτίδες και Co-Working Spaces

– Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ

– Το ΚΕΚ ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ

-Φοιτητικές Εστίες για ΑμΕΑ

– Φοιτητική Λέσχη και Πολυχώρος Πολιτισμού

– Αθλητικές Εγκαταστάσεις

– Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας

-Μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου

Τρισδιάστατη προοπτική απεικόνιση του εσωτερικού αίθριου χώρου εστιών

Οι θέσεις στάθμευσης βρίσκονται περιμετρικά του συγκροτήματος και διασφαλίζουν ότι η κίνηση στο εσωτερικό του campus θα είναι ήπιας μορφής.

Ένα εκτεταμένο δίκτυο πλατειών, ελεύθερων χώρων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων διασφαλίζει συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας, ενώ οι χώροι πρασίνου και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διασφαλίζει τον οικολογικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου των 88.400 τ.μ. είναι περίπου 32.000 τ.μ., ή ποσοστό κάλυψης 36%. Τα υπόλοιπα 56.000 τ.μ. είναι ελεύθεροι χώροι, δηλαδή, πράσινο, πλατείες, πεζόδρομοι, δρόμοι, ποδηλατοδρόμοι, urban gardens και θέσεις στάθμευσης).

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.