Ημέρα …προσαρμογής η χθεσινή στον Βόλο, με click away και click inside τα καταστήματα

Υπάρχει ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης, τόνισε ο πρόεδρος των εμπόρων

Με click away και click inside λειτουργούν πλέον τα καταστήματα και της Μαγνησίας, μετά την αναβάθμιση στο δεύτερο επίπεδο επιτήρησης (κόκκινο) ενώ η λειτουργία των καταστημάτων μετά τη διόρθωση της ΚΥΑ επεκτείνεται μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Ο Απόστολος Οντόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι έχει πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και μετά της δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και πριν ακόμη βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσα από το νομικό τμήμα της ΕΣΕΕ είχε λάβει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο, οι ενημερώσεις του Εμπορικού Συλλόγου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του, στα κοινωνικά δίκτυα και αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα μέλη του Συλλόγου. Από την Τετάρτη όλη Ελλάδα αναβαθμίστηκε στο δεύτερο επίπεδο επιτήρησης, κάτι που σημαίνει ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου λειτουργούν με click away. Όπως εξήγησε πρέπει να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με το κατάστημα ή μέσω e shop να κάνει την αγορά του ο καταναλωτής και απλά το κατάστημα θα λειτουργεί ως σημείο παραλαβής, όπου έξω από το κατάστημα θα πρέπει να παραδοθεί το δέμα στον πελάτη, με sms από την πλευρά του καταναλωτή και από την πλευρά του εμπόρου, για να μπορέσει ο πελάτης να προσεγγίσει το κατάστημα, ενώ η πληρωμή γίνεται με τραπεζική κάρτα σε pos, δηλαδή η διαδικασία που ίσχυε και τον Δεκέμβριο.
«Λίστα με τα ραντεβού»
Όπως είπε ο πρόεδρος των εμπόρων, για τα καταστήματα που έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας ενδύματα, υποδήματα και βιβλιοπωλεία, λειτουργούν με click inside και ο καταναλωτής πρέπει να κλείσει ραντεβού για να επισκεφθεί το κατάστημα. Ο καταστηματάρχης έχει υποχρέωση να τηρεί λίστα με τα ραντεβού που έχει, για να την επιδείξει στα αρμόδια όργανα, ενώ ο καταναλωτής στέλνει sms για να προσεγγίσει το κατάστημα, μπαίνει στο μαγαζί, ολοκληρώνει τη συναλλαγή του και φεύγει.
Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μετά την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, θα κλείνουν στις 8.30 το βράδυ, από τη Δευτέρα ως το Σάββατο, ενώ καταστήματα θα είναι κλειστά τις Κυριακές.
Ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης
Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους καταστηματάρχες ο κ. Οντόπουλος, τόνισε ότι η αγορά δεν έχει ανάγκη από επέκταση των εκπτώσεων αλλά από γενναία μέτρα στήριξης, που περιμένει τόσο καιρό και δεν έρχονται.
Όπως είπε, υπήρξαν ενέργειες θετικές, όπως η μείωση των ενοικίων και η αναστολή των εργαζομένων και τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά όλα αυτά είναι «ψίχουλα», καθώς τα έξοδα και οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα, δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και σε επίπεδο τοπικό, όσον αφορά στα καταστήματα και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή μας, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και να ξεπεράσουμε τον σκόπελο που μας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων.
Αναφορικά με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο Απ. Οντόπουλος τόνισε ότι η τάση οδηγεί προς τα εκεί και ότι αυτά που θα γινόταν σε 5-10 χρόνια, έγιναν σε έναν χρόνο με την πανδημία, είδαμε μια στροφή του καταναλωτή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο γιατί αναγκάστηκε από την πανδημία, όσο και γιατί έμαθε, μη έχοντας άλλη επιλογή να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ το συγκεκριμένο είδος εμπορίου, ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει αναπτυχτεί ένας πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε επίπεδο ηλεκτρονικών καταστημάτων, με πολύ δυνατούς παίκτες, παρόλα αυτά η μικρή επιχείρηση πρέπει να θέσει τα θεμέλια στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να κάνει τα πρώτα βήματα, για να καρπωθεί τα πολύ μεγάλα οφέλη που παρέχει η συγκεκριμένη εμπορική πρακτική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.