Κόκκαλης στο magnesianews.gr: Εξονυχιστικός έλεγχος των απορριμμάτων για ραδιενέργεια

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Π.Αττικής και προέδρου του ΕΣΔΝΑ

Τη διαβεβαίωση ότι τα αστικά απόβλητα που διαχειρίζεται ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής ελέγχονται εξονυχιστικά για την πιθανότητα ύπαρξης ραδιενέργειας δίνει μέσω του magnesianews.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ Βασίλης Κόκκαλης. Με αφορμή το δημοσίευμα του «Έθνους» που έκανε λόγο για ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής που διαχειρίζεται ο ΕΣΔΝΑ το magnesianews.gr επικοινώνησε με τον κ. Κόκκαλη προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη ραδιενέργειας στον ΧΥΤΑ που εποπτεύει αλλά και για το ενδεχόμενο το rdf που πωλείται προς την ΑΓΕΤ Ηρακλής να είναι επιβαρυμένο με ραδιενέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του συνδέσμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη νίκη του συνδυασμού του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, ο ΧΥΤΑ Φυλής λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τον εντοπισμό ραδιενέργειας στα απόβλητα που παραλαμβάνει, ενώ με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύον για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ δεν επιτρέπεται να παραλάβει επικίνδυνα απόβλητα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ, κατά την είσοδός τους από την κεντρική πύλη του ΧΥΤΑ τα φορτηγά που μεταφέρουν απορρίμματα περνούν από αισθητήρα ραδιενέργειας. Στην περίπτωση που εντοπισθεί ραδιενεργό υλικό στο φορτίο απαγορεύεται η εναπόθεση των απορριμμάτων στον οδηγό του φορτηγού, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα στον αρμόδιο Δήμο απ΄ όπου αυτό προέρχεται. Ο έλεγχος όμως δεν σταματά εκεί αφού ένας δεύτερος αισθητήρας ραδιενέργειας υπάρχει στο ζυγυστήριο του ΧΥΤΑ περιορίζοντας την πιθανότητα να περάσουν επικίνδυνα απόβλητα εντός του ΧΥΤΑ.

Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρει ο κ. Κόκκαλης, το rdf που παράγεται από τα αστικά απόβλητα στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) έχει ελεγχθεί προηγουμένως για την ύπαρξη ραδιενέργειας και φεύγει ασφαλές. Καταλήγοντας ο κ. Κόκκαλης αναφέρει πως η ΑΓΕΤ προμηθεύεται από το 2017, οπότε και ξεκίνησε η συνεργασία τους, περίπου 30.000 τόνους rdf ετησίως και 35.000 τόνους πριονίδι που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη. Στόχος μας, όπως τονίζει, ο κ. Κόκκαλης για το μέλλον είναι να δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση προγραμματίζοντας για το επόμενο διάστημα την ανακοίνωση σειράς μέτρων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Αττικής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.