Κων. Τριανταφυλλίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Αλήθειες και μύθοι για τα εμβόλια προστασίας απ΄ τον κορωνοϊό

Ο προγραμματισμός της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το εμβόλιο της Pfizer . Η Ε.Ε. θα δώσει άδεια υπό παρακολούθηση, για να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να ελέγχει τις πιθανές παρενέργειες
«Το εμβόλιο δεν μας κάνει αλλαγές στο DNA. Σε καμία περίπτωση το mRNA αυτό, δεν φτάνει στο κυτταρόπλασμά μας»

Γνώστης των εμβολίων, ο κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5», την εφημερίδα “ΜΑΓΝΗΣΙΑ” και στον Ηλία Κουτσερή, για όλες τις επιστημονικές εξελίξεις και την είσοδο στο «παιχνίδι» του εμβολίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Καθηγητής εξήγησε όλες τις παραμέτρους των εμβολίων, μίλησε για το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, ενώ τόνισε πως από τη στιγμή που ένα εμβόλιο λάβει έγκριση, τότε είναι ασφαλές. Στην ερώτηση εάν ο ίδιος κάνει το εμβόλιο, ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης, με άδεια διαφορετική από τη Βρετανία, ευχαρίστως και θα το εγκρίνω, γιατί πιστεύω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ΕΕ τη χορήγηση εμβολίου είναι ο σωστότερος».

Τι εξελίξεις υπάρχουν κ. Καθηγητά στο θέμα των εμβολίων; Έχουμε κι άλλο υποψήφιο εμβόλιο;
Την Τρίτη ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Astrazeneca. Άρα έχουμε αυτή τη στιγμή στοιχεία για τρεις διαφορετικές κοινοπραξίες. Οι δύο έχουν υποβάλει αίτηση τόσο στις Αμερικανικές Αρχές όσο και στη Μ. Βρετανία για να πάρουν άδεια, ήδη η Pfizer πήρε άδεια από την Αγγλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό, το οποίο είναι από τα πιο αξιόπιστα επιστημονικά περιοδικά, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Astrazeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ παρέχει υψηλή προστασία. Ακόμη, στον έλεγχο συμμετέχουν 23.000 άτομα, λίγο μικρότερος αριθμός από τις δύο άλλες εταιρείες, καθώς η Pfizer έχει ελέγξει περίπου 43.000 και η Moderna περίπου 30.000. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% , ενώ των δύο άλλων εμβολίων ξεπερνά το 90%.
Παράλληλα ανακοινώθηκε, πως οι έλεγχοι στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αφορούσαν μόνο άτομα ηλικίας από 16 έως 55 ετών ,αλλά δυστυχώς δεν έχουν κάνει έλεγχο στις πιο ευάλωτες ομάδες, δηλαδή σε άτομα άνω των 65 ετών. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο σ’ αυτές τις ηλικίες λειτουργεί αποτελεσματικά και ισχυρίζονται χωρίς να έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και για τους υπόλοιπους. Τέλος, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τη διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσει κάποιον από το να νοσήσει ή ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Θεωρώ ότι το 70% σε σχέση με το 90% που ανακοίνωσαν οι άλλες εταιρείες, δεν είναι χαμηλό γιατί ο ΠΟΥ για να θεωρήσει ένα εμβόλιο αποτελεσματικό και να δώσει άδεια χορήγησής του πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 50%. Η μόνη διαφορά, είναι πως με ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 90% για να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μπορεί να χρειάζεται να εμβολιαστούν το 60% των Ελλήνων, ενώ με ένα εμβόλιο τύπου Οξφόρδης μπορεί να χρειαστεί να εμβολιαστεί το 70%.

Άρα εφόσον έχουν πάρει τα εμβόλια το «πράσινο φως» θα κυκλοφορήσουν;
Της Pfizer το εμβόλιο έχει πάρει άδεια επείγουσας έγκρισης από τη βρετανική κυβέρνηση, κι αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν παρενέργειες το βρετανικό κράτος δεν μπορεί να αντιταχθεί κατά της εταιρείας. Αντίθετα, η Αμερικανική κυβέρνηση και η Ε.Ε. σκοπεύει να χορηγήσει άδεια υπό παρακολούθηση και θα παρακολουθεί για ένα έτος εάν τυχόν υπάρξουν παρενέργειες. Η περίπτωση της Οξφόρδης, λέει ότι μετά τη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων εντός των προσεχών ημερών θα υποβάλλει αρχικά αίτηση στην αγγλική κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πάρει την άδεια και το επόμενο έτος να αρχίσει ο εμβολιασμός και με αυτό το εμβόλιο. Αντίθετα , τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και τις αμερικανικές αρχές ίσως υποβάλει τις αιτήσεις μετά από 20-30 ημέρες.

Εμείς ως χώρα θα προμηθευτούμε μόνο από την Pfizer;
Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. «κλείνει» το εμβόλιο της Pfizer και δήλωσε πως θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Για την περίπτωση της Moderna θα κάνει ανακοινώσεις γύρω στις 10 Ιανουαρίου. Για την περίπτωση της Οξφόρδης ακόμη κι αν υποβληθεί αίτηση, το πιθανότερο είναι να λάβει έγκριση γύρω στο τέλος Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως όλος ο προγραμματισμός που κάνει η ελληνική κυβέρνηση , εφόσον εγκριθεί, θα αφορά το εμβόλιο της Pfizer κι αν εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο. Προτεραιότητα θα έχει το ιατρικό προσωπικό .

Στο θέμα των ενδοιασμών τώρα… Υπάρχουν ενστάσεις σε ότι αφορά στο θέμα της ασφάλειας. Υπάρχουν επιχειρήματα που λένε ότι μπορούμε χωρίς ενδοιασμό να εμβολιαστούμε για να θωρακιστούμε εμείς προσωπικά αλλά και η κοινωνία μας γενικότερα;

Το εμβόλιο είναι αυτό που σώζει ζωές και τα διάφορα εμβόλια έχουν σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές. Αναφορικά με τους ενδοιασμούς, θα αναφερθώ μόνο στα εγκεκριμένα εμβόλια αυτά της Pfizer και της Moderna. Πρόκειται για τεχνολογία mRNA. Ποιοι είναι οι ενδοιασμοί. Πρώτον είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετά πειράματα. Συνήθως για να εγκριθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται 3-4 χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση ουσιαστικά οι έλεγχοι είναι τρεις μήνες και πολλοί θεωρούν πολύ μικρό αυτό το χρονικό περιθώριο. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι και οι δύο εταιρείες ακολούθησαν όλα τα πρωτόκολλα, αρχικά σε ζώα και σε κυτταροκαλλιέργειες κι έπειτα στα τρία στάδια που αφορούν στους ελέγχους και ήδη το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 73.000 άτομα που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Παρόλα αυτά επειδή το χρονικό περιθώριο είναι σχετικά μικρό, εκείνο που έχει πει η Ε.Ε. είναι ότι θα δώσει άδεια υπό παρακολούθηση, για να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να ελέγχει τις πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον πριν από δυο μέρες ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε τις απόψεις του για το θέμα και τονίζει ότι εκτός από τις ευρωπαϊκές αρχές που θα παρακολουθούν τις πιθανές παρενέργειες θα χρηματοδοτήσει προγράμματα για να συνεχίσουν οι τοιχοποιημένες μελέτες, δηλαδή ένα ποσοστό ατόμων να εξακολουθήσει να παίρνει μόνο το εμβόλιο και μόνο το φάρμακο. Άρα υπάρχουν δύο δικλείδες ασφαλείας στην αξιολόγηση των πιθανών παρενεργειών. Ακόμη λέγεται ότι χρησιμοποιείται η τεχνολογία mRNA που είναι πολύ νέα. Αυτή η άποψη είναι τελείως λάθος. Η τεχνολογία mRNA έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός 1, καθώς κι ένας κορωνοϊός MERS που αναπτύχθηκε στη Μέση Ανατολή.

Λέγεται από πολλούς, ότι το mRNA θα μας τροποποιήσει το DNA. Ποια είναι η αλήθεια;
Στο εμβόλιο που έκαναν οι δύο εταιρείες απομόνωσαν το mRNA . Ο ιός έχει 30.000 γράμματα , δεν απομόνωσαν το mRNA από τα 30.000 γράμματα , απομόνωσαν μόνο τις πληροφορίες που αφορούν στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού.
Αυτό το περιτύλιξαν με ένα στρώμα λιπιδίου και το έκαναν όπως είναι περίπου ένα χάπι , το οποίο χορηγείται ενδομυϊκά. Όταν χορηγηθεί ενδομυϊκά, τα λιπίδια του χαπιού έχουν συγγένεια με τα λιπίδια που βρίσκονται στην κυτταρική μας μεμβράνη και μ’ αυτό τον τρόπο εισέρχεται μέσα το mRNA και αυτό θα εκφραστεί στα ριβοσώματα και θα παράγει απογόνους. Σε καμία περίπτωση το mRNA αυτό, δεν φτάνει στο κυτταρόπλασμά μας. Δεν μας κάνει αλλαγές στο DNA. Το κακό είναι ότι η συζήτηση δεν γίνεται στοχευμένα για ένα εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 320 εμβόλια , 13 βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης . Άλλη είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από την Moderna και την Pfizer , άλλη μεθοδολογία χρησιμοποιείται από την Οξφόρδη, άλλη από το ρωσικό εμβόλιο κ.ο.κ.. Μπαίνουν στο διαδίκτυο και αναφέρουν κάποια πιθανά μειονεκτήματα κάποιου εμβολίου και μιλούν μετά για όλα τα εμβόλια. Γι’ αυτό πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα για κάθε εμβόλιο. Δεν μπορούμε να τα τσουβαλιάσουμε όλα.
Όσοι γράφουν εναντίον των εμβολίων με τις πιθανές παρενέργειες να μας λένε για ποιο εμβόλιο μιλάνε. Η τεχνολογία της Οξφόρδης, που περιέχει ολόκληρο ιό και άλλη η τεχνολογία των άλλων εταιρειών που χρησιμοποιεί μόνο το 1/10 του γενετικού υλικού του ιού.

Τα 320 εμβόλια που αναφέρατε, αφορούν την παγκόσμια έρευνα για τον κορωνοϊό;
Αυτή τη στιγμή, στο τρίτο στάδιο αξιολόγησης βρίσκονται μόνο 13 εμβόλια από τα 320 που ερευνώνται. Είναι της Pfizer, της Moderna, της Οξφόρδης, δύο Ρωσικά εμβόλια, τρία από την Κίνα , ένα από τη Johnson κι ένα άλλο από άλλη εταιρεία. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει ποια από τα εμβόλια θα υποβάλουν αίτηση και ποια θα εγκριθούν , οι αναλύσεις κάθε εμβολίου είναι συζητήσεις μόνο για φοιτητές και αμφιθέατρα.

Υπάρχει εξήγηση για την επιθετικότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας;
Για τη Βόρεια Ελλάδα πρωταρχικά είναι ο καιρός. Η θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου είναι ιδεώδης για την επιβίωση του ιού, αν και ο όρος «επιβίωση» δεν είναι ορθώς επιστημονικά. Επιπλέον, επειδή στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν και θέρμανση στους 20 βαθμούς Κελσίου και το περιβάλλον είναι ξηρό, είναι ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά στην εξάπλωση του ιού. Αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία δεν έχουν πολλά κρούσματα , διότι έχουν θερμοκρασίες 45 βαθμούς Κελσίου. Ο ιός πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου αντί να παραμείνει όπως αυτή την περίοδο δύο 24ωρα ενεργός σε κάποιες επιφάνειες, εκεί θα παραμείνει λίγο, δέκα λεπτά.
Ακόμη, ένας βασικός λόγος είναι ότι φέτος από την Βουλγαρία και από την Αλβανία ήρθαν 10.000 εργάτες γης, ενώ πέρυσι είχαμε μόνο 3000. Το κακό είναι ότι την εποχή που έρχονταν αυτοί , χωρίς να έχουν κανένα πιστοποιητικό, η Βουλγαρία και η Αλβανία ακόμη και τώρα, είχαν διπλάσιο ιικό φορτίο. Ερχόμενοι, από χώρες με τόσο μεγάλο ιικό φορτίο αυτομάτως μόλυναν περισσότερο κόσμο.
Το τρίτο στοιχείο είναι η χαλάρωση, σε βαθμό που κανείς δεν φορούσε μάσκα στη Θεσσαλονίκη και η τέταρτη αιτία, που δεν έχει αναλυθεί πολύ, είναι ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και υπάρχουν δύο μεταλλάξεις. Η μία δημιουργήθηκε στην Κεντρική Ευρώπη κι η άλλη στην Ισπανία και ο ιός έχει δεκαπλάσιο βαθμό συγγένειας με τα κύτταρά μας και παράγει περισσότερους απογόνους. Το γεγονός αυτό κάνει τον ιό πολύ μεταδοτικό, όχι πιο θανατηφόρο. Από τη στιγμή που έχεις έναν ιό που είναι δέκα φορές τουλάχιστον με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από αυτόν που κυκλοφορούσε στο πρώτο Lockdown , αντιλαμβανόμαστε πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να προσβληθεί από αυτόν τον κορωνοϊό κι ένας άλλος παράγοντας που έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο του Lockdown είχαμε μετάδοση ενδοοικογενειακά, γιατί στην Ελλάδα εξακολουθούμε να ζούμε στην ίδια στέγη τα εγγόνια, με τους γονείς και τους παππούδες . Γι’ αυτό και μέσα στην οικογένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ακόμη και τα συγγενικά μας άτομα ως δυνητικά φορείς.

Εσείς κ. Καθηγητά θα κάνετε το εμβόλιο;
Εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης, με άδεια διαφορετική από τη Βρετανία, ευχαρίστως και θα το εγκρίνω, γιατί πιστεύω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ΕΕ τη χορήγηση εμβολίου είναι ο σωστότερος. Το μόνο πρόβλημα ως άτομο ευάλωτο, δεν μπορώ να καταλάβω ότι ενώ είχαν όλα τα στοιχεία από τον Αύγουστο πως μπορεί σε 2-3 οι αμερικανικές αρχές να καταλήξουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι το εμβόλιο και η ΕΕ χρειάζεται 19 ημέρες. Θα έπρεπε να δουλέψουν να γίνουν οι εγκρίσεις ταυτόχρονα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός μέσα στα Χριστούγεννα και όχι μετά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.