«Μαζί για τον Βόλο»: Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου συνεργασίες και επικεφαλής

Ο Ιάσων Αποστολάκης είπε ότι συντάσσεται και σύντομα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα

Μέχρι αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τη δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», τόσο οι συνεργασίες, όσο και το πρόσωπο του επικεφαλής της κίνησης, που θα οργανώσει τον σχηματισμό στους άξονες θεμάτων που αφορούν την πόλη, όπως τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα έργα υποδομών και το ζήτημα της δημοκρατίας και για διάστημα οκτώ μηνών, μέχρι τις Δημοτικές εκλογές.
Η δημοτική κίνηση, που ξεπέρασε τα 200 μέλη, συνεχίζει τις επαφές και είναι θέμα ημερών πλέον οι ανακοινώσεις συνεργασίας με άλλους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και καλεί όσους ανθρώπους έχουν σκοπό να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση να το πάρουν απόφαση και να βγουν μπροστά τώρα, διότι αύριο θα είναι αργά.

«Δεν είναι σίγουρο το κλειδί
του Δημαρχείου, αν δεν τρέξουμε…»

Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της κίνησης Ιάσων Αποστολάκης, τονίζοντας ότι όσοι θέλουν να ηγηθούν της αυτοδιοικητικής κίνησης, δεν μπορούν να έχουν σίγουρο το κλειδί του Δημαρχείου στο χέρι, αν δεν τρέξουν όλα τα μέλη της κίνησης, αν δεν «οργώσουν» τις γειτονιές, για να πάει παντού το πρόγραμμα και αν δεν αντιμετωπίσουν τον επικοινωνιακό πόλεμο που θα γίνει.
Όπως είπε, το πρόγραμμα της κίνησης συντάσσεται και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ έχουν συμπεριληφθεί προτάσεις και ιδέες κατοίκων της πόλης, με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής. «Αυτά που δεν κάνει η Δημοτική Αρχή, με την οποία μόνο διαβούλευση δεν μπορείς να κάνεις, τα κάνουμε εμείς, εδώ και ένα μεγάλο διάστημα, σε συνεργασία με συλλογικότητες και με άλλες δημοτικές κινήσεις», ανέφερε.

«Να ανοίξει διάλογος με άλλες δυνάμεις»

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος χαρακτήρισε τραυματική εμπειρία τον τρόπο που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν οι έξι σύμβουλοι από την παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας», λέγοντας ότι δεν έχει να κάνει με την πορεία ενός πολιτικού χώρου που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με αξίες και προτάγματα της πολιτικής κίνησης και πως βλέπουν την Αυτοδιοίκηση, παρόλο που κάποιοι ανήκουν σε κόμματα και κάποιοι όχι. Όπως είπε «πολύ νωρίς διαπιστώνοντας το κενό που υπάρχει και πρέπει να καλυφθεί από μια κίνηση που θα ακουμπήσουν όλοι οι πολίτες, τον Γενάρη του 2017, δημιουργήσαμε μια δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», στην οποία προσχώρησε κόσμος και φτάσαμε στα 200 και πλέον μέλη, τα μισά από τα οποία δεν ανήκουν σε κόμματα, με σκοπό έγκαιρα να έχει μια πρώτη μαγιά ανθρώπων και υλικού, στο οποίο μπορεί να ανοίξει διάλογο με άλλες δυνάμεις στην πόλη και να συνεργαστεί». Ο Ιάσων Αποστολάκης, τόνισε ότι η δημοτική κίνηση, που είχε κάνει σχεδιασμό εκλογών με ή χωρίς απλή αναλογική, ήθελε να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, που είναι η Δημοτική Αρχή η οποία πρέπει να φύγει.

«Από τη μία η δημοκρατία, από την
άλλη ο κόσμος του ποδοσφαίρου»

Ο ίδιος είπε ότι η Δημοτική Κίνηση είναι αρκετά έτοιμη, εδώ και καιρό και συζητάει με τον κόσμο, ξεκινώντας με το πρόγραμμα και τα αξιακά προτάγματα και στη συνέχεια πάνε στο επόμενο βήμα, ποιοι άνθρωποι μπορούν να υλοποιήσουν και να συσχετίσουν κόσμο γύρω από την ομάδα. «Τα ζητήματα που βάζουμε είναι δύο. Το ένα είναι τα θέματα που έχει ανάγκη η πόλη να λύσει και που δεν λύθηκαν και από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και σήμερα έχουν επιδεινωθεί με τη Δημοτική Αρχή και, αφετέρου υπάρχει ένα στίγμα: Από δω η δημοκρατία, από κει ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Είναι μια Δημοτική Αρχή που έχει διχάσει την πόλη και δεν μπορούμε να πάμε μπροστά γιατί δεν μπορούμε να αποκτήσουμε συλλογικό όραμα, με τέτοιο διχασμό», ανέφερε ο Ι. Αποστολάκης.

Ανοιχτοί στα πρόσωπα

Αναφορικά με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα, ο ανεξάρτητος σύμβουλος είπε ότι καλώς ή κακώς έχει διαμορφωθεί έτσι η νοοτροπία της κοινωνίας, που θέλει να βλέπει κάποια πρόσωπα να προεξέχουν. «Έχω μια άλλη ανάγνωση και θεωρώ ότι και το καλύτερο άλογο να έχεις μπροστά, αν δεν έχεις μια καλή ομάδα που πρέπει να εμφανίσεις, σε εποχές που έχουμε Κλεισθενικούς Δήμους, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», δήλωσε ο σύμβουλος, που εκτίμησε ότι υπάρχει μια αγωνία και έγνοια μεγάλη από τον κόσμο, ποιοι θα ηγηθούν της προσπάθειας. Όπως είπε, πάνω σ’ αυτό η Κίνηση «Μαζί για το Βόλο» είναι ανοιχτή, τα μέλη της δεν έχουν φιλοδοξίες να είναι αυτοί και κανένας άλλος, γίνονται συζητήσεις και με άτομα πολύ πέραν της Κίνησης.

«Απαιτείται ένα ευρύ δημοτικό σχήμα»

«Ωστόσο η δυστοκία που υπάρχει, είναι ότι ενώ έχει μπει Σεπτέμβριος, υπάρχει μια χαλαρότητα και απροθυμία κάποιοι να «λερώσουν» τα χέρια τους, γιατί θα είναι μια μακρά και ανθρωποφάγα προεκλογική περίοδος, ανέφερε ο Ι. Αποστολάκης. Πρόσθεσε δε, ότι επειδή δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν απλό δήμαρχο, απαιτείται ένα ευρύ δημοτικό σχήμα που να βγάλει την πόλη από τον βούρκο και να την πάει στην επόμενη μέρα και αυτό δεν μπορεί να γίνει κουβεντιάζοντας μόνο για ανάπτυξη ή για τα έργα που δεν έγιναν και θα τα κάνει η επόμενη Δημοτική Αρχή.
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατίας στην πόλη, που διοικείται όπως μια ΠΑΕ ή ο κόσμος της νύχτας και δεν μπορεί κάποιος που θέλει να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου να μην το πει ανοιχτά στον κόσμο. Επίσης ανέφερε ότι αν θέλει να βγάλει την πόλη από τον βούρκο και την απόλυτη σαπίλα στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί να στηριχτεί σε παλιά, φθαρμένα υλικά, που έχουν βάλει το «χέρι» τους στο να έρθει στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή η Δημοτική Αρχή.

Συνεργασίες με άλλες κινήσεις

Μέσα στον επόμενο μήνα, η Δημοτική Κίνηση πρέπει να έχει κλείσει τα θέματα των προσώπων και συνεργασιών, καθώς υπάρχουν συζητήσεις με άλλες δημοτικές κινήσεις και άλλες πολιτικές δυνάμεις και δημοτικές κινήσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Ο Ιάσων Αποστολάκης διαβεβαίωσε ότι το λόγο θα έχουν αυτοδιοικητικές κινήσεις και όχι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές, κάτι που έχει συζητηθεί ήδη και λύθηκε, ώστε η πρόταση που υπάρχει να τελεί υπό την απόλυτη έγκριση και συμφωνία δημοτικών κινήσεων, χωρίς να καπηλευτούν την προσπάθεια πολιτικά κόμματα.
Ο σύμβουλος τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει και τα «κυματάκια» που είναι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, πρέπει να ενωθούν, για να δημιουργήσουν ένα καθαρά αυτοδιοικητικό «τσουνάμι» και εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανακοινώσεις σχηματισμών που θα πουν τι διαφορετικό κομίζουν, με ποιους πάνε και ποιους αφήνουν.
«Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, εφόσον το βασικό που λένε είναι ότι αυτή η Δημοτική Αρχή πρέπει να αλλάξει, βάζουν ζητήματα δημοκρατίας και το συλλογικό όραμα και όχι απλά κάποια αποσπασματικά έργα που προφανώς ξεκίνησαν από άλλες Δημοτικές Αρχές, υπογράφονται από αυτή και μπορεί να υλοποιηθούν από την επόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να συμμετέχω σε ένα σχήμα
που θα δώσει όραμα στον κόσμο»

Σχετικά με το δικό του ενδιαφέρον να ηγηθεί του σχηματισμού, ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι δεν έχει δείξει ότι θέλει να ηγηθεί, καθώς υπάρχουν και προσωπικές ανειλημμένες υποχρεώσεις. «Θέλω να συμμετέχω σε ένα σχήμα που θα δώσει όραμα στον κόσμο. Θεωρώ ότι το μέλλον της πόλης είναι οι άνθρωποι κάτω των 40-45 ετών που σε ποσοστά 70-75% δεν ψηφίζουν καν και είναι ένα μεγάλο στοίχημα να τους φέρει στην κάλπη και ότι η γενιά των κάτω των 40 ετών πρέπει να πάρει την πόλη στα χέρια της, πλαισιωμένα από έμπειρα άτομα που έχουν όρεξη να συμμετάσχουν στην Αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο Ιάσων Αποστολάκης.
Συμπλήρωσε δε, ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη της κίνησης δεν έχουν κόλλημα να ηγηθούν και είπε ότι κριθεί από τον κόσμο ότι οι υπάρχοντες δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να πάνε την πόλη μπροστά και αν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να συμβολίσουν το κάτι νεότερο, είναι όλοι καλοδεχούμενοι.

Το όραμα για μια άλλη πόλη

Ο δημοτικός σύμβουλος, είπε ότι μια πόλη που στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες, με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία της γνώσης, όπως τα μοντέλα που δουλεύουν οι δήμαρχοι Τρικάλων και Κοζάνης, είναι κάτι που έρχεται στο μυαλό του. Ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι από το Βόλο δε λείπουν οι δυνατότητες, αλλά λείπει ένα συγκεκριμένο πλάνο και ένας σχεδιασμός, τόνισε ότι υπάρχει εμπειρία και μπορούν να γίνουν πράγματα.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η πόλη δεν έχει τουριστική και πολιτιστική ταυτότητα, που μπορούν να αλλάξουν και επανέλαβε ότι το κορυφαίο ζήτημα είναι αυτό της δημοκρατίας, διότι αν δε λυθεί αυτό, δεν μπορεί ν’ αποφασίσει για το συλλογικό της όραμα.

Όπως είπε σε επίπεδο καθημερινότητας, χωροταξίας, παραγωγής πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης, η πόλη βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια και σε έναν κατήφορο. «Εμείς θέλουμε μια πόλη που να την απολαμβάνουν κυρίως οι πολίτες της και όχι μόνο οι τουρίστες, να γίνουν βελτιώσεις σε περιφερειακές συνοικίες και άλλες Δημοτικές Ενότητες», ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.