Μηνύματα ενότητας και ανθρωπιάς στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Φωτό αρχείου
Παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Βόλου

Μηνύματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, ενότητας, ανθρωπιάς και μνήμης δόθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων Ηρώων του Ολοκαυτώματος στο Βόλο.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, δεν πρέπει να επαναληφθεί η ιστορία και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τα φασιστικά στοιχεία είναι η ιστορική μνήμη.

Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ οι ομιλίες έγιναν στην αίθουσα του ΤΕΕ, με κύριο ομιλητή τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Πέτρο Τατσόπουλο με τίτλο «Ολοκαύτωμα: Μνήμη – Το τελευταίο ανάχωμα του Ανθρωπισμού».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, εκείνοι που θέλουν να ξεχάσουμε είναι εκείνοι που θέλουν να υποσκάψουν το τελευταίο ανάχωμα που έχει ο ανθρωπισμός μπροστά στην επέλαση της απανθρωπιάς.
«Το Ολοκαύτωμα είναι το τελευταίο τεκμήριο απανθρωπιάς στον 20ό αιώνα σε μία τάξη μεγέθους που δύσκολα μπορούμε να συλλάβουμε, καθώς συνέβη στην καρδιά της Ευρώπης κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στον Μεσαίωνα», ανέφερε ο κ. Τατσόπουλος, που συμπλήρωσε ότι αν χάσουμε τη μνήμη μας χάνουμε και την ανθρωπιά μας.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών είπε ότι στόχος είναι να ενημερώνονται οι νέοι, ώστε να αναπτύξουν αντισώματα για να μην επικρατήσει ποτέ ξανά ο ναζισμός και ο φασισμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αντίσταση κατά των φαινομένων φασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα είναι ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία όλου του κόσμου και που οφείλεται σε μια ναζιστική άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους. «Έχει μεγάλη σημασία να θυμόμαστε τέτοια τραγικά γεγονότα για να μην τα ξαναζήσουμε. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να οδηγούν σε διχασμούς, να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους», ανέφερε.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε σε δήλωσή του ότι η ιστορική μνήμη είναι το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα. Όπως είπε, σήμερα που υπάρχουν αναδυόμενοι κίνδυνοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην περιοχή μας, η ιστορική μνήμη χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε την ιστορία μας αλλά να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το έθνος, την πατρίδα μας και τον κόσμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.