Επιστημονικό συμπόσιο προγραμματίζει στο Βόλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την καύση σκουπιδιών

Μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας εστιασμένη στον Βόλο

Μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας με καταγραφή των νεοπλασματικών και καρδιακών νόσων στην Θεσσαλία, αλλά εστιασμένη στον Βόλο διενεργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ προγραμματίζεται επιστημονικό Συμπόσιο με την συμμετοχή πολλών καθηγητών της χώρας αλλά και του εξωτερικού, με θέμα τις επιπτώσεις απ΄την καύση απορριμμάτων, όπως δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ο κ. Ζήσης Μαμούρης αναπληρωτής Πρύτανης και καθηγητής Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών.
Όπως τόνισε συνομιλώντας με τον Γ. Καρεκλίδη, «ό,τι κάνει το Πανεπιστήμιο πρέπει να το κάνει επιστημονικά, ακαδημαϊκά και συντεταγμένα, και θα πρέπει να έχει μια βάση για όλα τα συμπεράσματα. Εδώ και αρκετούς μήνες, το Πανεπιστήμιο έχει συστήσει μια Επιτροπή και με την βοήθεια και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, και μιας ομάδας επιστημόνων υπό τον κ. Χριστοδούλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου της Λάρισας, προσπαθεί να κάνει μια μελέτη θνησιμότητας, και νοσηρότητας των νεοπλασματικών και καρδιακών νόσων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και εστιασμένη στον Βόλο».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η λογική για την εστίαση, επικρατεί, καθώς, υπάρχει πολύ συχνά η εντύπωση ότι σε έναν πληθυσμό συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα , αλλά αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί. Υπάρχει έντονη ανησυχία από την αέρια ρύπανση, που δεν σχετίζεται μόνο με την βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής, αλλά έχουμε ένα κλοιό ρυπογόνων εστιών και πρέπει να γίνει μια ενδελεχής μελέτη, που περιλαμβάνει όλες αυτές τις εστίες, φυσικά και της ΑΓΕΤ».

Επιστημονικό Συμπόσιο

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε επίσης ο κ. Μαμούρης, «το άλλο που αποφασίσαμε να κάνουμε, είναι ένα διευρυμένο επιστημονικό Συμπόσιο με αποκλειστικό θέμα την αέρια ρύπανση στην περιοχή μας, στο οποίο, θα κληθούν επιστήμονες όχι μόνο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και άλλων πανεπιστημίων της χώρας, και φυσικά επιστημόνων από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο κ. Κόνετ και εκεί ας γίνει πλέον ένας διάλογος και ας επιχειρηματολογήσουν οι ειδικοί . Τα συμπεράσματα αυτά , το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται , ότι θα τα υλοποιήσει μέσα από τις χρηματοδοτήσεις είτε από το ίδιο, είτε από άλλους φορείς, ώστε να βγει συμπέρασμα με επιστημονική βάση».
Σημειώνεται, ότι το συμπόσιο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί λίγο μετά το Πάσχα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.