Μιχάλης Ζουμπουλάκης: «Θα ήταν αυτοκτονικό για τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο»

Οι εκλογές προκαλούν μεγάλη αναταραχή, τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ

Μεγάλη οικονομική αναταραχή προκαλούν στα οικονομικά οι εκλογές, με τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη να σχολιάζει πως θα ήταν αυτοκτονικό για τον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο κ. Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε στα σενάρια των πρόωρων εκλογών που έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον καθηγητή να σχολιάζει πως ο Πρωθυπουργός από πολιτικής άποψης παίρνει ένα στοίχημα, αλλά από οικονομικής άποψης η απόφασή του είναι ορθή.

 

Ο κ. Ζουμπουλάκης αναφερόμενος στις εκλογές και στο πως αυτές επηρεάζουν την οικονομία επεσήμανε πως είναι ένα δεδομένο στα οικονομικά ότι οι εκλογές προκαλούν μια μεγάλη οικονομική αναταραχή ανεξαρτήτως της συγκυρίας, είτε η οικονομία βρισκόταν σε μία ρόδινη εποχή χωρίς εξωτερικά προβλήματα, χωρίς κινδύνους πληθωρισμού, πολέμου κτλ. «Πάντα οι εκλογές δημιουργούν μια οικονομική αστάθεια και ο λόγος είναι ότι η δημοκρατία έχει αυτό το «ελάττωμα» ότι για να μπορέσει κανείς να επανεκλεγεί να χαλαρώσει τα μέτρα επιτήρησης, να υποσχεθεί πράγματα προκειμένου να προσελκύσει την ψήφο κι αυτό είναι ένα δεδομένο μη οικονομικό, το οποίο το γνωρίζουμε», σημείωσε.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι κάθε φορά που πλησιάζουμε προς την περίοδο των εκλογών με το στοιχείο αυτό να έχει μελετηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, η οικονομική πολιτική χαλαρώνει και οι επιδόσεις της οικονομίας είναι χειρότερες.

«Εάν ήμουν ένας στυγνός τεχνοκράτης θα έλεγα μακάρι να μην είχαμε ποτέ εκλογές και όλα να λειτουργούσαν ομαλά σε μία κοινωνία η οποία θα είχε παραχωρήσει το δικαίωμα εξουσίας σε μία κυβέρνηση, για να μην έχουμε αυτές τις αναταράξεις.  Άρα εκ προοιμίου οι εκλογές δεν βοηθούν την οικονομία, και μιλώ για οποιαδήποτε εκλογή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση», εξήγησε ο Καθηγητής.

 

Αυτοκτονική η απόφαση για εκλογές το φθινόπωρο

Έχοντας το δεδομένο ότι οι εκλογές φέρνουν οικονομική αναταραχή, τελικά θα ήταν καλύτερο να έρθει αυτή το φθινόπωρο και έπειτα να τελειώσει με το πέρας των πρόωρων εκλογών ή να έρθει στο τέλος της τετραετίας, όπως διατυμπανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Πιο ρόδινα κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι τα πράγματα, γιατί πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας και φυσικά τι θα γίνει με το κόστος της ενέργειας που είναι αποτέλεσμα του πρώτου φαινομένου, του πολέμου. Συνεπώς η οικονομική συγκυρία το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ άσχημη. Θα ήταν αυτοκτονικό για τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές με αυτή τη συγκυρία. Ελπίζει ότι το κλίμα θα βελτιωθεί και θα είναι σε καλύτερη θέση και να υποσχεθεί και να τάξει. Γιατί τα περιθώρια που έχει για να παρεμβαίνει είναι όλο και λιγότερα. Τα περιθώριά του να ασκεί κοινωνική, χαλαρή δημοσιονομική πολιτική είναι όλο και μικρότερα. Από πολιτική άποψη παίζει ένα στοίχημα από οικονομική άποψη ορθά ακολουθεί τη λογική ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται μακρύτερα είναι σωστό», εξήγησε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Σημείωσε πως αν και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον και εάν η οικονομία «στρώσει», με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο σε ότι αφορά στην ενέργεια και ό,τι συμπαρασύρει στο κόστος παραγωγής και προϊόντα.

Ωστόσο, ο Καθηγητής τόνισε πως η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράγματα για την εξομάλυνση της κατάστασης, όμως αυτά που πρέπει και μπορεί να κάνει, δεν τα πράττει.

«Εκείνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και δεν το κάνει κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν ασκεί επαρκεί έλεγχο στην κερδοσκοπία όσο αφορά το λιανικό εμπόριο, στα τρόφιμα και στα είδη που εισάγονται και δεν προσπαθεί να ελέγξει το ολιγοπώλιο της ενέργειας, το οποίο δυστυχώς επιβάλλει τον ρυθμό. Θα πρέπει να γίνει μία διακομματική επιτροπή και αυτό το πρόβλημα κάπως να μετριαστεί, διότι και η δυνατότητα της πολιτικής εξουσίας να ελέγξει τα ολιγοπώλια είναι περιορισμένη.

Αλλά είναι γεγονός ότι έχει δώσει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στις εταιρείες διύλισης πετρελαίου, που έχουμε στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν τη μεγάλη ευκολία να περνάνε το 100% των αυξήσεων στον καταναλωτή αμέσως, ενώ αντίθετα δεν μας επιστρέφουν τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Όλο το προηγούμενο διάστημα του Ιουλίου τις δέκα πρώτες ημέρες, το πετρέλαιο κυμαίνονταν από 102-112 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σε τιμές Μαρτίου. Εμείς γιατί έχουμε τιμές Ιουλίου;», τόνισε ο Καθηγητής και εξήγησε πως η κατάσταση αυτή στην αγορά σχετίζεται με την κακή οργάνωση του εμπορίου των πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, για το οποίο η κυβέρνηση δεν πράττει αυτά που μπορεί να πράξει και δεν βοηθά ούτε η αντιπολίτευση, γιατί το ολιγοπώλιο δεν δημιουργήθηκε από το 2019 και μετά, προϋπήρχε.

 

Κερδισμένη ΗΠΑ και Κίνα από τον πόλεμο- Η μόνη χαμένη η ΕΕ

Ο κ. Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επηρεάσει εκτός από το γεωπολιτικό σκηνικό και το ενεργειακό. Μάλιστα ο Καθηγητής επεσήμανε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να πιεστεί για να κάνει πίσω τονίζοντας ότι «εμείς ως Δύση έχουμε επιλέξει την πλευρά της Ουκρανίας. Συνεπώς για να σταματήσει ο πόλεμος από την πλευρά της Ουκρανίας, θα πρέπει η Ουκρανία να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα, ότι θα χάσει το 1/5 της εθνικής της κυριαρχίας. Το βλέπω πολύ δύσκολο και είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για όλους και ειδικά για εμάς στην περιοχή μας που έχουμε έναν «άτακτο» γείτονα. Δεν μπορούμε να ευχόμαστε ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής αστάθειας στη Δύση θα πρέπει να πιέσουμε την Ουκρανία να κάνει πίσω και να αποδεχτεί τετελεσμένα».

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης,  ότι τον Πούτιν τον συμφέρουν όλα αυτά, καθώς η πολιτική αστάθεια μαζί με την αστάθεια που δημιουργεί η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου είναι μια χρυσή ευκαιρία γι’ αυτόν να «στραγγαλίσει» τη Δύση.

«Εάν δεν κουραστεί, εάν δεν αλλάξει στρατηγική ή εάν δεν πει κάποια στιγμή μέχρι εδώ, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», σχολίασε. Από την πλευρά της η Ελλάδα και η ΕΕ, συμπλήρωσε θα πρέπει να δουν κατά πόσο όλα αυτά τα μέτρα τα οποία πήραν εναντίον της Ρωσίας έχουν αποδώσει, διότι , εξήγησε ότι το ρούβλι έχει ανατιμηθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οι κυρώσεις που αφορούν στους ολιγάρχες, δεν έχουν αγγίξει ακόμα τα μεγάλα στρώματα της ρωσικής κοινωνίας και ουσιαστικά Ελλάδα και ΕΕ πυροβολούν τα πόδια τους.

«Σε αυτό το παιχνίδι δύναμης, θα βρεθεί ένας δεύτερος κερδισμένος, που θα είναι η ΗΠΑ και ένας τρίτος,  οι Κινέζοι και οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς, η ΕΕ», κατέληξε ο κ. Ζουμπουλάκης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.