Ν. Κανέλλος στο Ράδιο ΕΝΑ : Δεν αλλάζει ο στρατηγικός χαρακτήρας των επιδιώξεων της Τουρκίας

Είναι τακτικισμός, μια συνήθης διπλωματική πρακτική ανέφερε ο πρέσβης επί τιμή

Συνηθισμένες και χωρίς κάποια ιδιαίτερη επισήμανση χαρακτήρισε τις πρόσφατες ευχές του Τούρκου προέδρου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στον Έλληνα ομόλογό του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Νίκος Κανέλλος, πρέσβης επί τιμή – πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Κανέλλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι η κίνηση αυτή δεν έπρεπε να μας εκπλήξει, καθώς είναι συνήθεις οι επιστολές τέτοιου τύπου, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα φιλικό, ούτε κάποιο ξεχωριστό τόνο και δεν αλλάζει ο στρατηγικός χαρακτήρας των επιδιώξεων της Τουρκίας.
«Οι επιστολές για την επέτειο της 25ης Μαρτίου δεν έπρεπε να προκαλέσουν καμία έκπληξη, γιατί αυτό συνηθίζεται και μάλιστα όταν το τελευταίο διάστημα έχει καλλιεργηθεί ένα πνεύμα που δεν είναι αλλαγή της στρατηγικής των τούρκων, αλλά ένα πνεύμα καλύτερης προσέγγισης, λόγω των γεγονότων που έχουν συμβεί (τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την τραγωδία των Τεμπών)», τόνισε ο επίτιμος πρέσβης.

«Ψυχρή ανάγνωση , χωρίς να επισημαίνεται η απελευθέρωση»

Ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή δεν έπρεπε να μας εκπλήξει, είναι συνήθεις οι επιστολές και τόνισε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα φιλικό, ούτε κάποιο ξεχωριστό τόνο. «Εμείς που γνωρίζουμε την διπλωματική πρακτική, τις βλέπουμε σαν μια ψυχρή ανάγνωση ευχετηρίων ευχών, χωρίς να επισημαίνεται η απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό ή οτιδήποτε άλλο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος είπε ότι οτιδήποτε συνέβη, δεν αλλάζει τον στρατηγικό χαρακτήρα των επιδιώξεων των τούρκων. Είναι τακτικισμός, μια συνήθης διπλωματική πρακτική η αποστολή επιστολών, όπως και το γεγονός ότι στις δεξιώσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο, παραβρίσκονται συνήθως και οι τούρκοι πρέσβεις, ή αντίστοιχα στις 28 Οκτωβρίου, παραβρίσκονται οι ιταλοί πρέσβεις.
Ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι μέσα σε μια σχέση μεταξύ δύο κρατών, υπάρχουν τακτικισμοί που δεν επηρεάζουν την στρατηγική προοπτική και τους στόχους που έχει βάλει η μια ή η άλλη πλευρά. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να δούμε ποιοι είναι οι δικοί μας στόχοι σ’ αυτά τα Ελληνοτουρκικά πάρε – δώσε, τόνισε.

«Η επικοινωνιακή εικόνα έχει δύο χαρακτήρες»
Επίσης είπε ότι είναι σημαντικό αυτό που ελέχθη για την ανταλλαγή υποστήριξης της υποψηφιότητας στον IMO (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) και στην υποστήριξη της Ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί ναι μεν όπως είπε ο υπουργός υπάρχει ένας συμβολισμός στην υποστήριξη των τούρκων, αλλά φανταστείτε τι συμβολισμός υπάρχει όταν σε ένα θέμα, όπως η διεθνής ναυσιπλοΐα, που εμείς έχουμε τεράστια δύναμη, δίνουμε την υποστήριξή μας στον τούρκο υποψήφιο γενικό γραμματέα για 4 ή για 8 χρόνια (γιατί ο Νοτιοκορεάτης έχει εκλεγεί δύο τετραετίες).
Ο επίτιμος πρέσβης είπε ότι το σημαντικότερο στην διπλωματία δεν είναι η επικοινωνιακή εικόνα της Ελλάδας, γιατί η επικοινωνιακή εικόνα έχει δύο χαρακτήρες. Ο ένας είναι ο εσωτερικός, που είναι εύκολο να τον χειριστούν οι διοικούντες και ο εξωτερικός, ο οποίος για να επηρεάσει την διεθνή μας εικόνα πρέπει να είναι ουσιαστικός και να έχει να κάνει με τις υποδομές.
«Σ’ αυτό υπάρχει ένας κανόνας που μπορεί να προβληματίσει και να ενδιαφέρει τους άλλους, ο κανόνας των εξοπλισμών, γιατί μια καλοπροαίρετη κριτική πρέπει να το δει ως μια άποψη, η οποία ενισχύει την εικόνα, γατί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που μπορεί να έχει κάποια σημασία για το μέλλον. Λέω μπορεί, γιατί στην διπλωματία, που είναι αμείλικτη υπόθεση, τα πάντα αλλάζουν», ανέφερε.

«Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, να πάρουν τα μαχητικά F -16»

Ο ίδιος είπε ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, δεν είναι τόσο οι εκλογές, όσο να πάρουν τα μαχητικά F 16, για να ενδυναμώσουν την στρατιωτική τους ισορροπία σε σχέση με την Ελλάδα. Ακόμη είπε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές υποδομές σε όλη την Τουρκία, αξίας δισεκατομμυρίων, υπάρχει στο πρόγραμμά της ένας στόχος που στρατηγικά είναι πολύ σημαντικός και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.

«Ανήσυχος για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα»

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ο κ. Κανέλλος τόνισε ότι πρέπει να είναι κανείς προβληματισμένος και ανήσυχος για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα. Επίσης είπε, ότι δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθούν οι εξελίξεις μετά τον πόλεμο, που δεν φαίνεται να σταματάει με συνθήκη ή με συμφωνία. Ακόμη είπε ότι η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι αυτή που μπορεί να εξυπηρετήσει τους πιο εξωστρεφείς σκοπούς μας και πρέπει να κινηθούμε με τον αέρα μιας συμπεριφοράς ενός νικητή, που δεν φαίνεται να υπάρχει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.