Όλο το παρασκήνιο στον Δήμο Βόλου

Γιατί δεν είναι σίγουρη η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Μπέου

– Πως κινείται ο Δήμαρχος στα δυο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
– Τα ονόματα που συζητιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι Χρήστος Βενέτης, Μάκης Μπαλλής και Ιάσονας Αποστολάκης
– Νάνσυ Καπούλα και Αργύρης Κοπάνας στη ΝΔ
– Απόστολος Παπαδούλης, Γιάννης Αναστασίου, Νατάσα Οικονόμου στο Κίνημα Αλλαγής

Του Γ. Καρεκλίδη

Ο «Καλλικράτης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετονομάζεται σε «Κλεισθένης», με όλες τις αλλαγές που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και ο υπουργός, κ. Σκουρλέτης, με κυριότερη αυτή της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές,
τον Οκτώβριο του 2019. Το μεγάλο ενδιαφέρον στις τοπικές εκλογές, εστιάζεται στο δήμο Βόλου, όπου ένα μεγάλο, πλειοψηφικό τμήμα των πολιτών βλέπει ότι ο Βόλος έχει εγκλωβιστεί σε ένα ιδιότυπο απομονωτισμό, λόγω της πολιτικής του Αχιλλέα Μπέου και χρειάζεται ένα νέο δήμαρχο, πιο εξωστρεφή και πιο συναινετικό στη δημιουργία ενός κλίματος διαλόγου και αποτροπής του διχαστικού κλίματος.
Τι σημαίνει απλή αναλογική
Η κυβέρνηση, θέλει ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα εκλέγονται οι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι συνεργασίες παρατάξεων, για να υπάρξουν αποφάσεις με συναινέσεις. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική, σημαίνει ότι από τον α’ γύρο, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 13 Οκτωβρίου 2019, θα εκλεγεί το νέο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο κανείς δεν θα μπορέσει να έχει πλειοψηφία, εκτός αν ο πρώτος συνδυασμός πάρει το 50+1%. Σε διαφορετική περίπτωση, στον β’ γύρο των εκλογών, ο πρώτος συνδυασμός που θα εκλεγεί δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συναίνεση, ώστε να υπάρχει πλειοψηφία στην ψήφιση αποφάσεων στο Δ.Σ. Η νέα δημοτική αρχή στους δήμους, θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Δεν είναι σίγουρη η υποψηφιότητα Αχ. Μπέου

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος έχει δηλώσει πως πρόθεσή του είναι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσει ο ίδιος, αλλά η δικαιοσύνη. Δυο είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων που θα είναι καθοριστικές και θα του ανάψουν το πράσινο ή το κόκκινο φως για να μετέχει των εκλογών και να διεκδικήσει μια νέα τετραετία ή να το απαγορεύσουν.
Η πρώτη απόφαση είναι του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που του επέβαλε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για δωροδοκία, δωροληψία και παράνομο στοιχηματισμό και η οποία αναμένεται σύντομα να κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Αν ο Αχιλλέας Μπέος καταδικαστεί, τότε εκπίπτει του αξιώματος του δημάρχου. Η δεύτερη απόφαση που περιμένει ο δήμαρχος Βόλου, είναι αυτή της 28ης Ιουνίου 2018 οπότε και θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Λάρισας, για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της εφημερίδας «Μαγνησία». Πρωτόδικα, ο κ. Μπέος είχε καταδικαστεί σε 15μηνη φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το ίδιο διάστημα. Αν υπάρξει καταδίκη του κατηγορούμενου, τότε εκπίπτει του αξιώματος του και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα.

Το σενάριο της αθώωσης

Αν ο δήμαρχος Βόλου, ξεπεράσει τις δυο σκοπέλους της δικαιοσύνης, τότε με πλεονέκτημα την αθωότητα του, θα διεκδικήσει το δήμο Βόλου μέχρι το 2024. Ο Αχιλλέας Μπέος, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική στον προεκλογικό του αγώνα, με ύβρεις, συκοφαντίες και σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων. Ο στόχος της επανεκλογής του είναι όμως πολύ δύσκολος να επιτευχθεί, λόγω της φθοράς που έχει υποστεί και λάθη στην τακτική που έχει εφαρμόσει. Το 2019, δεν θα είναι σίγουρα το 2014 που πέρασε «αέρας», χρησιμοποιώντας την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τον Ολυμπιακό Βόλου, που σύσσωμος τον ψήφισε. Οι φράσεις κλισέ όπως «πολιτικοί απατεώνες» και «λαμόγια», που εκτόξευε προς τους πολιτικούς του αντιπάλους για να τους απαξιώσει δεν θα έχουν το 2019 εύκολους στόχους. Πρώτον διότι θα έχει να αντιμετωπίσει νέα πολιτικά πρόσωπα και δεύτερον διότι και ο ίδιος δεν θα έχει άμεσες απαντήσεις σε πολλά θέματα, τα οποία θα του τεθούν και τρίτον η τεράστια «επιτυχία» του να απομονώσει την πόλη από την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι παραπάνω από εμφανής.

Προσπαθεί, αλλά δεν…

Γνωρίζοντας ότι με την πολιτική του τακτική εκπέμπει τοξικότητα, προσπαθεί να ρίξει γέφυρες προς την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, ώστε να γίνει συνομιλητής τους, μετά όμως από μια παρατεταμένη περίοδο 3 ½ χρόνια που ήταν απέναντί τους. Η επιθετικότητα του δημάρχου κατά της κυβέρνησης και ιδίως κατά των τοπικών βουλευτών και στελεχών της, ασφαλώς δεν ανοίγει εύκολα δρόμους, αλλά είναι σίγουρο ότι το προσπαθεί μέσω των γνωριμιών του με μεγάλους οικονομικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες, για να κλειστούν ραντεβού με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς ώστε να τα εκμεταλλευτεί, κυρίως επικοινωνιακά.
Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Αχιλλέας Μπέος όμως με την προσέγγιση της ΝΔ, καθότι οι ψηφοφόροι του ανήκουν κυρίως σ’ αυτόν τον κομματικό χώρο και οι δημοτικοί του σύμβουλοι είναι κατά πλειοψηφία στελέχη ή απλοί φίλοι του κόμματος.
Οι πολύ καλές σχέσεις που έχει σε τοπικό επίπεδο ο Αχιλλέας Μπέος με την πρώην υφυπουργό, Ζέττα Μακρή και τους πολιτευτές Έλενα Αντωνοπούλου και Σάκη Κοκκίνη είναι γεγονός, χωρίς αντίκρισμα από αυτόν. Ο δήμαρχος Βόλου, εκείνο που ζητά είναι να μην υποστηριχτεί από τη Νέα Δημοκρατία για υποψήφιος δήμαρχος άτομο ικανό να συγκεντρώσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων της από το χώρο και αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει Νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο ή αυτό να είναι ασθενές.
Οι προσδοκίες του κ. Μπέου και των ανθρώπων του μάλλον είναι ουτοπικές, διότι η ΝΔ θεωρεί ότι μια οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του είναι πολιτικά τοξική. Άλλωστε, η μέχρι τώρα συμπεριφορά κεντρικών, υψηλών στελεχών της γαλάζιας παράταξης ήταν αρνητική απέναντι στο πρόσωπο του. Κανείς εξ αυτών που έχουν επισκεφτεί το Βόλο δεν έδειξε την επιθυμία ή αν θέλετε την προθυμία να συναντηθεί με τον δήμαρχο Βόλου, παρότι έχουν δει και έχουν συνομιλήσει με πολλούς φορείς και φυσικά με την αντιπεριφερειάρχη, κ. Κολυνδρίνη που είναι στέλεχος της παράταξής τους.
Τελευταία προσπάθεια προσέγγισης έγινε με την άφιξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Σε σύσκεψη στελεχών που έγινε στα γραφεία της ΝΔ, παρουσία του κ. Γεωργιάδη, συζητήθηκε το θέμα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα αυτό του δήμου Βόλου όπου για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι τα τοπικά στελέχη είναι διχασμένα. Στελέχη της ΝΔ που είναι εκλεγμένα στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισαν στη σύσκεψη ότι μια νέα υποψηφιότητα του Αχιλλέα Μπέου θα είναι νικηφόρα, αλλά υπήρξαν και άλλες τοποθετήσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες και μάλιστα αρκετά οξυμένες ότι μια υποστήριξη υποψηφιότητας Μπέου θα είναι διχαστική και καταστροφική για το κόμμα και ότι υπάρχουν στελέχη του Νεοδημοκρατικού χώρου που μπορούν να στηριχτούν και να κερδίσουν αν ενωθεί ο χώρος. Μάλιστα, διατυπώθηκαν απόψεις ότι δεν μπορεί να στηριχτεί με οποιοδήποτε τρόπο ο κ. Μπέος, διότι πάμπολλες είναι οι φορές που στον πολιτικό του λόγο εκφράζεται κατά της ΝΔ, που την συμπεριλαμβάνει στις γενικότερες λαϊκίστικες θέσεις του περί «πολιτικών απατεώνων» και «άχρηστων» που «κατέστρεψαν την Ελλάδα».

Τι συζητά η ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τις εκλογές στο δήμο Βόλου, είπε ότι όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα θα περάσουν από τις «εξετάσεις» τις δικές του, του βουλευτή, Χρ. Μπουκώρου και της ΝΟΔΕ και στη συνέχεια τα ονόματα θα δοθούν στον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτός θα αποφασίσει.
Τα ονόματα που συζητιούνται στη ΝΔ είναι της προέδρου του ΤΕΕ, κ. Νάνσυς Καπούλα, του περιφερειακού συμβούλου, Αργύρη Κοπάνα και του μαιευτήρα Χρήστου Βενέτη, ως μια πιο ευρεία υποψηφιότητα που μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νάνσυ Καπούλα δεν δέχεται να συνεργαστεί με τον κ. Βενέτη με επικεφαλής τον ίδιο, ενώ η ΝΔ δεν δέχεται μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό έναν υποψήφιο όπως ο Χρήστος Βενέτης. Όπως έγινε γνωστό, στον ΣΥΡΙΖΑ συζητιέται το θέμα του γιατρού, αλλά δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμα.
Η Νάνσυ Καπούλα, αυτή τη στιγμή φαίνεται η επικρατέστερη να στηριχτεί από τη ΝΔ, δεδομένου ότι μια υποψηφιότητα του Αργύρη Κοπάνα θα είναι αδύναμη μπροστά στον Αχιλλέα Μπέο. Η Νάνσυ Καπούλα άλλωστε προσδοκά σε μια ευρύτερη συνεργασία, με συμπολίτες που ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει, αν και συζητούνται τα ονόματα του Απ. Παπαδούλη, του Γιάννη Αναστασίου και της Νατάσας Οικονόμου.
Ο Απ. Παπαδούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελε μια ευρύτερη συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ κυρίως, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βιάζεται να αποφασίσει για τις δημοτικές εκλογές, αλλά είναι στη λογική μιας ευρύτερης συνεργασίας, θέλοντας να βοηθήσει την πόλη του Βόλου να ξεφύγει από μια νέα τετραετία Μπέου.
Η δημοτική παράταξη «Μαζί για το Βόλο», διευρύνει τις συζητήσεις συνεχώς με νέα πρόσωπα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών και αναζήτησης συμπολιτών που μπορούν να ηγηθούν ενός ψηφοδελτίου με επικεφαλής Βολιώτη που θα μπορεί να αγκαλιάσει ευρείες μάζες της κοινωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης, δήλωνε ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος ως νέο πρόσωπο που θα προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους ενώ κάποιοι έχουν προτείνει τον βουλευτή, Μάκη Μπαλλή, ο οποίος φέρεται πως δεν λέει όχι και κατά κάποια στελέχη να το επιδιώκει ως άνθρωπος της Τ.Α. Στελέχη του ευρύτερου χώρου της αριστεράς, πιστεύουν ότι το πρόσωπο που θα επιλέξουν, μπορεί να μην είναι του ιδεολογικού τους χώρου, αλλά έξω απ’ αυτόν και προτείνουν τον μαιευτήρα, Χρήστο Βενέτη, ο οποίος θεωρούν ότι μπορεί να προσελκύσει πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και να είναι μια ακομμάτιστη υποψηφιότητα.
Ψηφοδέλτιο για τις εκλογές στο δήμο Βόλου ετοιμάζει και το ΚΚΕ. Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς θεωρείται σίγουρο ότι θα κατέβει επικεφαλής αριστερών δυνάμεων. Ο Αχιλλέας Καλυβιώτης με τον Γιάννη Λαΐνα φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Η έκπληξη των εκλογών στο Δήμο Βόλου θα είναι τα ψηφοδέλτια που σκέφτονται να συγκροτήσουν η Χρυσή Αυγή με επικεφαλής τον Π.Ηλιόπουλο και η «Ελλήνων Συνέλευσις» του Σώρρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.