Ποια ζητήματα θα θέσει η Περιφέρεια στον πρωθυπουργό για τη Μαγνησία

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανάπτυξης. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μελέτης για κόμβο στα «Αστέρια» Αγριάς

Στα ζητήματα που θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον πρωθυπουργό στο συνέδριο ανάπτυξης της Θεσσαλίας, που θα ολοκληρωθεί σήμερα στη Λάρισα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που μίλησε χθες στο «Ράδιο Ένα 102,5».
Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι όλα ξεκινούν από το τρίπτυχο εντοπισμός προβλημάτων, τελικοί στόχοι και μέσα επίτευξης και ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης δημιουργίας κόμβου στα «Αστέρια» Αγριάς, όπου καταλήγει ο περιφερειακός του Βόλου.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, όλα τα σχέδια και τα εργαλεία για την ανάπτυξη, που έχουν προστιθέμενη θετική αξία πρέπει να υλοποιούνται σε ένα κλίμα σιγουριάς, αισιοδοξίας και ασφάλειας, σαφών και σταθερών κανόνων ασφάλειας δικαίου. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που ξεκλειδώνει τις υγιείς δυνάμεις, το ταλέντο, το δημιουργικό πάθος των ανθρώπων και πυροδοτεί την ανάπτυξη.
Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι πρέπει να πάμε σε έναν πολιτικό πολιτισμό που αντιλαμβάνεται την αξία της προσωπικής προσπάθειας και τον γιγάντιο δυνητικό πλούτο των δημιουργικών δυνάμεων που κρύβεται στον καθένα μας.

Ορθολογική κατανομή των πόρων
Όπως είπε, ότι θα ζητήσει ορθολογική κατανομή των πόρων μεταξύ των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ποιότητα θεσμών κοινωνικής οργάνωσης και ενίσχυση του λεγόμενου κοινωνικού κεφαλαίου.
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι θα μιλήσει για τη φτώχεια που υπάρχει και για την ανεργία, για το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας και για την αδυναμία της γρήγορης και άριστης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους, που πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αξίας και του εθνικού διακυβεύματος της δουλειάς που κάνουν.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, δεν θέλει να είναι ένα συνέδριο για δημόσιες σχέσεις και κομματική γυμναστική, ούτε διαχείρισης και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων, ούτε ένα συνέδριο που θα ταυτιστεί με γενικόλογες αόριστες εξαγγελίες και εξωραϊσμού της πραγματικότητας, ούτε ένα συνέδριο εικονικής πραγματικότητας.
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι προσδοκά να γίνει ένα συνέδριο χωρίς εύκολες – ανέξοδες ρητορείες και μακροσκελείς πολιτικές, αλλά συγκροτημένο σχέδιο και κυρίως σε επαφή με την πραγματικότητα.
Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, στον οποίο παρέδωσε τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Τα δώδεκα θέματα της Περιφέρειας
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 12 θέματα που έθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ξεκάθαρα: Μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γρήγορη δικαιοσύνη, μείωση των παραγωγικών συντελεστών. Όπως είπε έχει θέσει το θέμα της ενέργειας, της πολυνομίας και κακονομίας στην Ελλάδα, για την έρευνα και τεχνολογία, που πρέπει να πάει γρηγορότερα, το ξεμπλοκάρισμα όλων των έργων.
Ο περιφερειάρχης θα ζητήσει η περιφερειακή Διοίκηση να πάει στην περιφερειακή διακυβέρνηση, για τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, την κατασκευή του Ογκολογικού Κέντρου Αδρονικής Θεραπείας, για το λιμάνι του Βόλου, τους οδικούς άξονες, για κατασκευή έργων νερού, για τα έργα πολιτισμού και για την αύξηση παροχής υπηρεσιών υγείας. Για το θέμα των στρατηγικών υποδομών θα αναφερθεί και στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.
«Θέλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, ενώ θα θέσουμε και το θέμα υποστελέχωσης των Περιφερειών, διότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει ο κρίσιμος τομέας του κράτους», τόνισε.

Εξασφαλίστηκε η μελέτη
κόμβου στα «Αστέρια»
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί ποσό 500.000 Ευρώ για τη μελέτη του κόμβου στα «Αστέρια» Αγριάς, από τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Δέδε. Ο κόμβος αφορά στο σημείο που καταλήγει ο περιφερειακός και παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακά, ειδικά το καλοκαίρι. Ακόμη είπε ότι εξασφαλίστηκαν χρήματα για τις μελέτες δύο κυκλικών κόμβων στο οδικό δίκτυο προς Αθήνα και κάποια άλλα πράγματα.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι τα μικρά έργα επιδιώκει και ο ίδιος, γιατί μπορούν να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ ο ίδιος θέλει και τον σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα, που όμως είναι χρονοβόρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.