Πολυανθεκτικά παθογόνα οδηγούν ετησίως, σε 1.600 θανάτους στην Ελλάδα!

Μεγάλος ο αγώνας της επιστημονικής κοινότητας για τις λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα

Μεγάλος είναι ο αγώνας της επιστημονικής κοινότητας για τις λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα, που έχουν παρουσιάσει μικρή κάμψη στη χώρα μας, λόγω της υποχρεωτικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να παραχθούν, η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε την παραγωγή νέων μικροβίων, ώστε το όποιο φάρμακο βγει να μπορέσει να αντιμετωπίσει και αυτά.

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο  κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

«Πολυανθεκτικά παθογόνα οδηγούν σε 1600 θανάτους»!

Στην Ελλάδα, ανέφερε, υπάρχουν 18500 οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα και έχουμε 1600 θανάτους, με αποτέλεσμα, εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, να επιβαρύνονται και τα συστήματα υγείας, γιατί στην Ε.Ε. το κόστος στην πολυανθεκτικότητα των μικροβίων ισοδυναμεί με το αντίστοιχο της γρίπης της φυματίωσης και του AIDS μαζί.

Τα αντιβιοτικά νέας γενιάς που είναι πολύ λίγα, είναι πανάκριβα και πολλές φορές δεν πιάνουν το ανθεκτικό μικρόβιο, τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ευτυχώς που υπάρχει η υποχρεωτική  συνταγογράφηση αντιβιοτικού

Ο ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, τόνισε ότι ευτυχώς που υπάρχει η υποχρεωτική συνταγογράφηση αντιβιοτικού και έχουμε μια μικρή κάμψη των πολυανθετικών μικροβίων στην Ελλάδα.

«Σε όλη την Ευρώπη όμως, υπήρχε χρόνια αυτή η ιστορία και γι’ αυτό λένε οι συνταγές από το φαρμακείο να δίνονται από τον γιατρό, που ξέρει γιατί τα χρησιμοποιεί, καθώς τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα, ούτε βιταμίνες και δεν σκοτώνουν τους ιούς. Και στον Covid ακόμη που τα χρησιμοποιήσαμε στην αρχή, γιατί δεν ξέραμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε, είχαμε πλήρη αποτυχία», επισήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για τους περισσότερους πονόλαιμους αφού δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς που προκαλούν 8 στους 10 πονόλαιμους. Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών  οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις θα γίνουν μην αντιμετωπίσιμες. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες, λαμβάνουν επίσης χωρίς καθοδήγηση για τον πονόλαιμο σκευάσματα με αντιμικροβιακή δράση όπως τυροθρικίνη, η χρήση της οποίας για μεγάλο διάστημα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας. Για τον πονόλαιμο υπάρχει  κατάλληλη αγωγή, υπάρχουν καραμέλες για το λαιμό και σπρέι με τα απαραίτητα συστατικά με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση για να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο

Δύσκολο να φτιαχτούν  εύκολα νέα αντιβιοτικά

Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτούν εύκολα νέα αντιβιοτικά και αυτό που παρατηρήθηκε τελευταία είναι ότι όταν γράφει μια αντιβίωση ο γιατρός για συγκεκριμένο λόγο και λέει ότι ο ασθενείς θα την πάρει για 8-10 μέρες, τις πρώτες 3-4 μέρες που νιώθουμε καλά, σταματάμε την αντιβίωση και την κρατάμε να έχουμε στοκ στο σπίτι μας, αν τη χρειαστούμε από μόνοι μας να τη χρησιμοποιήσουμε, όπως δείχνει η τελευταία τακτική. Ακόμη και τώρα όμως ένας στους δύο πηγαίνει στο φαρμακείο να ζητήσει αντιβίωση μήπως βρει κάποιο τρόπο.

Το αντιβιοτικό ανέφερε, σκοτώνει συγκεκριμένα μικρόβια. Ταυτόχρονα όμως σκοτώνει και καλά μικρόβια, στο μικροβίωμα του εντέρου που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ και από την άλλη εξουδετερώνουν εκείνα τα μικρόβια που δεν έχουν την γενετική πληροφορία να είναι ανθεκτικά, απέναντι στα μικρόβια, με αποτέλεσμα να γεννιούνται καινούργια μικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά στο αντιβιοτικό.

«Τρέχουν» προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης

Αναφερόμενος στην μη παραγωγή νέων αντιβιοτικών, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο γιατί έχουμε εξαντλήσει τα πάντα και «τρέχουν» προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, που είναι η τελευταία λέξη σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, για να μπορέσει να μας βοηθήσει να φτιάξουμε καινούργια μικρόβια, ώστε το όποιο φάρμακο βγει να μπορέσει να αντιμετωπίσει και αυτά.

Οι επιστημονικές και διαρθρωτικές δυσκολίες στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών άρχισαν να εκτιμώνται μόλις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι συζητήσεις για το πώς θα ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή. Για να ξεπεραστούν αυτά τα επιστημονικά εμπόδια, ο δημόσιος τομέας πρέπει να εμπλακεί ώστε να αναπτυχθούν τα αντιβιοτικά, τα διαγνωστικά και τα εμβόλια ύψιστης προτεραιότητας. Χρειαζόμαστε μια νέα εναλλακτική λύση για το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε πατέντες, όπου η απόδοση της επένδυσης δεν εξαρτάται από τον υψηλό όγκο πωλήσεων ή τις υψηλές τιμές των νέων αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να έχουμε στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της περιττής χρήσης, ώστε να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διασφαλίσουμε ότι είναι προσιτά για όσους τα έχουν ανάγκη από την αρχή της διαδικασίας ανάπτυξης.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι το Α και το Ω στην ιατρική κοινότητα. Τα πράγματα αλλάζουν, μπαίνουν νέες τεχνικές, μπαίνουν καινούργια αποτελέσματα σε νοσήματα που είχαμε κάποιες αμφιβολίες, γι’ αυτό χρειάζεται ο γιατρός να εκπαιδεύεται συνεχώς και να παρακολουθεί ό,τι νεότερο υπάρχει.

Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, διοργανώνει ένα συνέδριο κάθε χρόνο, εδώ και σχεδόν 25 χρόνια στην Αράχωβα, υπάρχει προσέλευση γιατρών και ανταπόκριση από την ιατρική κοινότητα, ανέφερε ο ταμίας της Εταιρείας.

Ο Αλέξιος Σωτηρόπουλος

Ο Αλέξιος Σωτηρόπουλος, Διαβητολόγος, Ειδικός Παθολόγος, τ Διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικεύτηκε στο Σακχαρώδη Διαβήτη . Έχει πλούσιο και διακεκριμένο συγγραφικό και ερευνητικό έργο δημοσιευμένο σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Περιοδικά καθώς και παρουσίαση πληθώρας μελετών σε Ελληνικά και Διεθνή   Συνέδρια. ’Έχει συμμετοχή ως εισηγητής ή πρόεδρος σε πολλά Ελληνικά Συνέδρια και Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια με θεματολογία Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 – 2,Διαβήτη κύησης και παχυσαρκία. Έχει συμμετάσχει στο Δ.Σ. αρκετών Ιατρικών Εταιρειών και έχει δις διατελέσει Πάρεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Από το 2011 είναι στην ομάδα σύνταξης των Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Διαχείριση του ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη             

Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 

Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί  από το 2003 μια επιστημονική εταιρεία με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τους ιατρούς της Π.Φ.Υ. (παθολόγους – γενικούς ιατρούς – καρδιολόγους – πνευμονολόγους – ρευματολόγους – ιατρούς χειρουργικών και άλλων ειδικοτήτων). Κύριος  στόχος αποτελεί τόσο η βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας όσο και η προβολή και αναγνωσιμότητα του  ουσιαστικού ρόλου του ιατρού της Π.Φ.Υ. μέσα στο σύστημα υγείας, γεγονός που επιτυγχάνεται με τον εκσυγχρονισμό γνώσεων στην εκπαίδευση, στην έρευνα αλλά και στην περίθαλψη οξέων και χρόνιων περιστατικών.

 Πηγή: Περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.