Καθαρά και εξαιρετικής ποιότητας είναι τα ύδατα του Παγασητικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έκανε σε πιστοποιημένο εργαστήριο ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο οποίος θέλησε να προχωρήσει σε επιπλέον αναλύσεις, πέραν αυτών της Περιφέρειας, προκειμένου να διερευνηθούν κι άλλοι παράμετροι από αυτές που επιβάλλει η νομοθεσία.
Μάλιστα, αύριο στις 12 σε συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα δεδομένα. Ωστόσο, ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στον Περιφερειάρχη, τον Δήμο Βόλου, αλλά και τα μέλη του, πολλά από τα οποία συμβούλευαν αυτό το διάστημα ασθενείς τους να αναμένουν και τις αναλύσεις του ΙΣΜ για μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.
Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στον Άναυρο και στις Αλυκές και έδειξαν ότι τα νερά έχουν εξαιρετική ποιότητα, χωρίς νιτρικά, φώσφορο και βαρέα μέταλλα. Συγκεκριμένα ελήφθησαν δείγματα θαλάσσιου ύδατος και λάσπης βυθού από την παραλία Αναύρου (μεσαία παραλία), την πλαζ Αλυκών (αριστερή πλευρά) και από την περιοχή λιμένος Βόλου (Μπουρμπουλήθρα – λίγο πριν την εκβολή της σήραγγας απορροής υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό).
Τι συμβαίνει με την Κάρλα
Και μπορεί αρχικά οι υποψίες πολλών να στρέφονταν στην Κάρλα για τυχόν ύπαρξη μικροβιακού φορτίου στον Παγασητικό, όμως τα αποτελέσματα στα θαλάσσια ύδατα δεν έδειξαν κάτι που να ικανοποιεί αυτό τον φόβο.
Ωστόσο στα στοιχεία των αναλύσεων φαίνεται ότι η σήραγγα απορροής υδάτων από τη λίμνη Κάρλα τροφοδοτεί τον Παγασητικό με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, νιτρικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ευτροφισμό, αλλά και βαρέα μέταλλα, όμως με τον μηχανισμό αυτοκαθαρισμού που διαθέτει ο κόλπος όλα αυτά εξαλείφονται. Παρόλα αυτά τίθεται θέμα αντοχής του κόλπου γι΄αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά από τους φορείς το φαινόμενο αυτό να μελετηθεί αλλά και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επιβαρύνεται ο Παγασητικός. Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητά από τους φορείς να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν τις αναλύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.