Πρόεδρος ΙΝ.ΚΑ. στη «Μαγνησία»: Καταθέτουμε συλλογική αγωγή κατά των εταιρειών ενέργειας

«Η ακρίβεια θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια όλου του έτους, όπως και το 2023»!

Συλλογική αγωγή εναντίον των εταιρειών ενέργειας θα καταθέσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, (ΙΝ.ΚΑ.), όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Λεχουρίτης, με σκοπό να σταματήσει η παράνομη πληρωμή της ρήτρας των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πρόεδρος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή ακρίβεια με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά , που όμοιά της, δεν υπήρξε σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία 40 χρόνια! Ακρίβεια, μάλιστα, που είναι αναίτια και αδικαιολόγητη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Η ακρίβεια δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά διαρκές και σχεδόν μόνιμο, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, ο οποίος επίσης εκτιμά, ότι θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια όλου του έτους, ενώ θα συνεχιστεί και το 2023. «Φωνάζαμε ως ΙΝΚΑ να πάρουν μέτρα γιατί είχαμε καταλάβει ότι η ακρίβεια θα μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα, καθώς θεωρούσαν ότι η αγορά αυτορυθμίζεται», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

«Οι αυξήσεις σε πολλά προϊόντα δεν δικαιολογούνται»
Ο ίδιος τόνισε ότι η αγορά όχι μόνο δεν αυτορυθμίζεται, αλλά αγγίζει τα επίπεδα αισχροκέρδειας, φέρνοντας, μάλιστα, παράδειγμα τα λεγόμενα του φούρναρη της γειτονιάς του, ο οποίος του δήλωσε ότι αγόραζε το τσουβάλι με το πέλετ 5 ευρώ, ενώ τώρα το αγοράζει 8 ευρώ. «Το πέλετ για το οποίο μιλάει ο φούρναρης έρχεται από τη Ρουμανία και δεν φταίει κανένας πόλεμος. Οι αυξήσεις σε πολλά προϊόντα δεν δικαιολογούνται, όπως εξίσου στις φακές, στα φασόλια, στα ρεβίθια, στα ζυμαρικά, στα άλευρα», απαριθμεί ο κ. Λεχουρίτης, αναφέροντας το παράδειγμα ότι το αλεύρι από 1,20 ευρώ το κιλό, εκτοξεύθηκε στα 1,70 ευρώ.

«Άκαιρη και αδικαιολόγητη αύξηση»
Υπογράμμισε ότι όλα τα προϊόντα που ήταν αποθηκευμένα πήραν άκαιρη και αδικαιολόγητη αύξηση, σε μια περίοδο που δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. «Ζούμε στη λογική της παγκοσμιοποίησης και του χρηματιστηρίου», δηλώνει ο κ. Λεχουρίτης.
Εκτιμά δε ότι οι αυξήσεις θα επηρεάσουν το πασχαλινό τραπέζι, με το κατσικάκι, να λαμβάνει δυσθεώρητες αυξήσεις, τις τάξεως του 50%, γεγονός που θα δυσκολέψει περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό, εφόσον άλλωστε «στο τέλος, εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, οι πολίτες και καταναλωτές να αντιδρούν και να παραπονιούνται, παίρνοντας τηλέφωνο στο Ινστιτούτο Καταναλωτών απηυδισμένοι, ιδιαίτερα για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθώς με τους μισθούς τους και το ποσό των συντάξεων είναι αδύνατον να τους καλύψουν.

Συλλογική αγωγή εναντίον των εταιρειών ενέργειας
Ο κ. Λεχουρίτης, ως πρόεδρος του ΙΝΚΑ ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο καταθέτει συλλογική αγωγή εναντίον των εταιρειών ενέργειας, λόγω της ρήτρας, που στην πραγματικότητα αυξάνει το πόσο του λογαριασμού. «Τα ποσά που πληρώθηκαν λόγω της ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράνομα και καταχρηστικά. Θα τα διεκδικήσουμε με σκοπό να τα πάρουμε πίσω», δηλώνει ευθαρσώς ο ίδιος, ενώ επίσης καλεί όλους τους πολίτες να έρθουν σε επαφή με το Ινστιτούτο μέσω της ιστοσελίδας, www.inka.gr ή στο τηλέφωνο 2110135199 με σκοπό να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στη συλλογική αγωγή. «Είναι πολύ σημαντικό, εάν καταφέρουμε και ξεσηκώσουμε τον κόσμο, και κινηθούμε μαζικά, με σκοπό να διεκδικήσουμε τα χρήματα που έχουν πάρει, κακώς, μέσα από την τσέπη μας, να τα καταφέρουμε», επισημαίνει ο κ. Λεχουρίτης.

«Εδώ και 40 χρόνια δεν έχει βιώσει τέτοιου είδους ακρίβεια το ελληνικό νοικοκυριό», τονίζει καταληκτικά ο πρόεδρος, δηλώνοντας ότι το 2021 η αύξηση που επωμίστηκαν τα προϊόντα άγγιξε το 30 με 40%, ενώ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ήδη το ποσοστό αυτό δήλωσε ότι έφτασε έως και το 50%, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο αυξανόμενο ρυθμό εξίσου το επόμενο έτος.
Τέλος, επισημαίνει ότι ως ΙΝΚΑ είναι υπέρ των εισαγωγών προϊόντων από άλλες χώρες, εφόσον χρειάζονται, ξεκαθάρισε, όμως, ότι η διαδικασία εισαγωγής πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.