“Στρατολογημένη και συμφεροντολογική πλευρά των MME, στην κυβέρνηση της Ν.Δ.”

Ο Ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης, μίλησε για τη σχέση Μαρινάκη- Μητσοτάκη, τη ΔΕΘ, αλλά και τα ΜΜΕ

Τη σχέση των ΜΜΕ στην επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασε ο κ. Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη επισημαίνοντας πως επικρατεί μία στρατολογημένη και συμφεροντολογική πλευρά των MME στην κυβέρνηση της Ν.Δ και δεν υπάρχει ούτε το δημοσιογραφικό “άλλοθι” που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στον έντυπο Τύπο. Παράλληλα, μίλησε για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπως και την απόφαση άρσης απαγόρευσης εξόδου του επιχειρηματία από την κυβέρνηση.

Τα ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός και η “εμπλοκή”

Για τον τρόπο παρουσίασης της κυβέρνησης αλλά και του κ. Μητσοτάκη από τα ΜΜΕ μίλησε εκτενώς ο κ. Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως “Η δημοκρατία στα ΜΜΕ σε κεντρικό τουλάχιστον επίπεδο έχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Στη λογική μου δεν έμπαινε ποτέ και δημοσιογραφικά ο συμπολιτευόμενος ή αντιπολιτευόμενος Τύπος. Πάντα οι εφημερίδες και τα μέσα είχαν μία οπτική των πραγμάτων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι ότι μιλάμε για καθαρή ουσιαστικά στρατολογημένη και συμφεροντολογικά στεκόμενη πλευρά, δηλαδή τα συμφέροντά μου. Ένα deal που δεν ξέρω ποιος, ελέγχει ποιον. Ελέγχουν οι ιδιοκτήτες των media την κυβέρνηση ή η κυβέρνηση τα media. Και νομίζω ότι μάλλον ισχύει το πρώτο”. Ο γνωστός δημοσιογράφος επεσήμανε πως το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν “βγαίνουν” οι άλλες ειδήσεις. Ανέφερε πως μέχρι και πριν 15 χρόνια όλες οι εφημερίδες, ακόμη και της δεξιάς είχαν και δύο αρθρογράφους -“άλλοθι” που θα έγραφαν με άλλη οπτική. “Δεν υπάρχει αυτό σήμερα. Ούτε ως άλλοθι δεν υπάρχει. Ούτε τηλεοπτικά, ούτε ραδιοφωνικά, ούτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται μέσα από τα social media. Αυτό κρύβει όμως άλλους κινδύνους, που είναι τα troll ή τα fake news. Και βλέποντας τα δελτία τηλεθέασης παρατηρώ ότι ο κόσμος πια δεν παρακολουθεί τηλεόραση, απλώς την κοιτά.

Ο τρόπος μετάδοσης των ειδήσεων

Αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων το τελευταίο διάστημα, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αρβανίτης σχολίασε την οπτική των μέσων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Αυτό το καλοκαίρι είχαμε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις. Κάηκαν νησιά, είχαμε ένα σεισμό, χάθηκαν άνθρωποι στη Χαλκιδική. Ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τα θέματα αυτά, πραγματικά με περισσή ψυχραιμία και σοβαρότητα, δεν ήταν αυτός που ήταν πριν από έξι μήνες, όταν είχαμε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και υπήρχε κι ένα κλίμα από κάτω, τι καλά και τι συντονισμένα τα κάνει η κυβέρνηση, λες και είχε πάει ο Μητσοτάκης και έσβηνε τις φωτιές. Και είδαμε και επικοινωνιακά όλη την κυβέρνηση με μούσι, ταλαιπωρημένους. Διακοπές ήταν τότε οι άνθρωποι, αλλά όλο αυτό το παιχνίδι περνάει ως ένα βαθμό. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.

Δημοσκοπήσεις δύο μήνες μετά τις εκλογές

Για παγιοποίηση του “καθεστώτος” έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής στην ερώτηση για ποιο λόγο έχουμε δημοσκοπήσεις μόλις δύο μήνες μετά από τις εκλογές. “Προφανώς είναι η παγιοποίηση του καθεστώτος. Αυτό είναι και μην κουνιέστε. Εδώ η οικογένεια ήρθε να κάτσει, δεν έχει πλάκα. Θα το χτίσουμε και θα χτυπάμε τον αντίπαλο όσο γίνεται. Βέβαια εδώ δεν τους βγήκε όπως ενδεχομένως ήθελαν, να έχουν δηλαδή ένα ΣΥΡΙΖΑ χτυπημένο και εξαντλημένο. Εμείς χάσαμε κι ας μας έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ, και μπορούμε να δούμε τι έγινε, πως έγινε κι αν έτσι έπρεπε να γίνει, αλλά το 31,8% είναι ένα μεγάλο ποσοστό, που δείχνει ότι υπάρχει μια μεγάλη παράταξη, η οποία δεν θα αφήσει τον κ. Μητσοτάκη και τους χορηγούς του να παίξουν μπάλα μόνοι τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο κ. Αρβανίτης όμως μίλησε και για το “ρόλο” του κ. Μαρινάκη στην κυβέρνηση, τόσο με αφορμή την εμφάνισή του στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όσο και με την άρση της απαγόρευσής του για έξοδο από τη χώρα. “Ας κάνει ο κόσμος στο ιντερνέτ μία αναζήτηση Μαρέβα Μαρινάκης offshore και θα δει ότι σε αρκετές περιπτώσεις εμπλέκεται η οικογένεια στο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Μαρινάκη. Από την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με την ομάδα των ανθρώπων, που πήγαινε πάντα στο εξωτερικό για δουλειά ως Υπ. Εξωτερικών, εκτός από τα παιδιά της, που ήταν από πολύ σοβαρά Πανεπιστήμια και τους έπαιρνε ως συμβούλους, έπαιρνε πάντα και τον κ. Μαρινάκη. Οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Μαρινάκη είναι πιο στενές απ’ ότι φαίνεται, απ’ ότι είναι το στρείδι με το μαλάκιο που βρίσκεται μέσα. Και τα στόματα είναι κλειστά στα στρείδια στην προκειμένη περίπτωση. Κρύβονται πολλά πράγματα και υπάρχουν πολλά ζητήματα που τους εμπλέκουν”, ανέφερε ο κ. Αρβανίτης.
Για την άρση απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του κ. Μαρινάκη, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι ” Λίγο καιρό μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ να έχουμε άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον κ. Μαρινάκη, βάζει ζητήματα και για τη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Είναι το βαθύ κράτος της δεξιάς, θέλει πολύ δουλειά και υπομονή για να έχεις ένα ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος.

Η παρουσία Μαρινάκη στη ΔΕΘ

Ερωτηθείς ο κ. Αρβανίτης το λόγο για τον οποίο πήγε ο κ. Μαρινάκης στη ΔΕΘ απάντησε “Πήγε στη ΔΕΘ γιατί είναι χορηγός. Ο κ. Μαρινάκης και οποιοσδήποτε κ. Μαρινάκης που έχει ένα κανάλι και μία ομάδα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας. Ως ένα βαθμό κάνουν τη δουλειά τους και κοιτούν τα συμφέροντά τους. Το βασικό θέμα είναι ποιες είναι οι σχέσεις και τι κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις, που επιτρέπουν ή αναζητούν την πολιτική των χορηγών. Και το λέω πολύ επιεικώς, γιατί ανοίγει μετά ένα ζήτημα εάν είναι ιδιοκτήτης ή χορηγός. Δηλαδή ποιος καθορίζει την ατζέντα; Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο στην περίπτωση του κ. Μαρινάκη, φαίνεται στον τηλεοπτικό νόμο και της άλλης μεγάλης οικογένειας κυρίαρχης οικογένειας, Βαρδινογιάννη. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχεις ένα κανάλι κτλ. Το Σταρ και ο Άλφα είναι της ίδιας ιδιοκτησίας. Εδώ μιλάμε για μονοπωλιακή σχέση στο χώρο του Τύπου στις άδειες που υπάρχουν. Μία του κ. Αλαφούζου, δύο του κ. Βαρδινογιάννη, μία του κ. Σαββίδη. Αυτό είναι η ολιγοπωλιακή σχέση επικοινωνίας, κυβέρνησης και πληροφορίας. Βέβαια, σε ένα χρόνο μπορεί να έχουμε άλλη εικόνα και τα ΜΜΕ να “χτυπούν” τον κ. Μητσοτάκη.

Η ΔΕΘ και οι εξαγγελίες

Φυσικά ο κ. Αρβανίτης σχολίασε και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ λέγοντας σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ότι η ΝΔ έφερε ξανά τον ίδιο νόμο και τον ξαναψήφισε για να πει ότι έφερε ένα νόμο για τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης υποστήριξε πως στα εργασιακά αλλάζει το περιβάλλον άρδην κατά όμως των εργαζομένων. Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα στην προϋπηρεσία, θα μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση, ενώ θα υπάρχει παρέμβαση της κυβέρνηση στον τρόπο εκλογής των σωματείων και των συνδικάτων.
Σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “νομίζω ότι το πιο εντυπωσιακό της τοποθέτησής του κ. Μητσοτάκη ήταν για το Μακεδονικό. Το πάθος του κατά της συμφωνίας και βεβαίως, όπως άκουσα, ότι θα την καταργήσει. Όμως το λάθος το δικό μου ήταν ότι άκουγα την περσινή ομιλία, διότι στη φετινή τοποθέτησή του εποίησε τη νήσσαν. Είπε ότι θα ελέγχουμε τη συμφωνία εάν θα προχωράει σωστά. Άλλο ένα παιχνίδι της προεκλογικής πολιτικής που έπαιξε και στην προεκλογική περίοδο και μετά. Ουσιαστικά ζούμε ένα fake news. Το προσέχει, αρκετά καλά με την επικοινωνιακή του ομάδα, νομίζω εξαιρετικά, έχει και όλα τα media δικά του”, είπε ο κ. Αρβανίτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.