Ραγδαία η αύξηση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Τι ανέφεραν στο Ράδιο Ένα, επιστήμονες του Πράσινου Ινστιτούτου και του Green European Foundation

Ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, παρατεταμένες ημέρες ξηρασίας και πλημμυρικά φαινόμενα φαίνεται πως θα είναι το σκηνικό του κλίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Χρήστος Σακελλαρίδης Συντονιστής Προγραμμάτων και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στο Green European Foundation και Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Πράσινου Ινστιτούτου και Τομέαρχης περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή οι κ.κ. Σακελλαρίδης και Βλαχόπουλος ανέφεραν πως μέχρι και το 2020 η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει βγάλει ένα περιφερειακό σχέδιο που αφορά στην κλιματική αλλαγή πάνω στο οποίο έχει κάνει μία εκτίμηση για τις επιπτώσεις.
«Σύμφωνα με αυτά που μας λένε και οι επιστήμονες στη Θεσσαλία διαφαίνεται ότι θα έχουμε τα επόμενα χρόνια μια ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, θα έχουμε πολλές παρατεταμένες ημέρες θερμοκρασιών πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, θα έχουμε αυξημένη ξηρασία και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι μέρες που θα έχουμε πολλά πλημμυρικά έντονα φαινόμενα. Ας θυμηθούμε τις πλημμύρες που είχαμε πριν από 3 χρόνια που είχαμε και απώλειες ανθρώπινων ζωών πολύ κοντά στην Καρδίτσα», επεσήμαναν.

Ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή

Επομένως θα έλεγε κάποιος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι θα έχουμε δριμείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στην περιοχή της Θεσσαλίας και σε αυτό θα μπορούσε να συντελέσει το γεγονός ότι πρόκειται για μία περιοχή που καλλιεργείται ιδιαίτερα εντατικά και επικρατεί κατά πολύ η μονοκαλλιέργεια στο τοπίο, που δεν έχει μεγάλη πολυπλοκότητα και μεγάλη ποικιλία και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή.
«Αυτό που προτείνουμε εμείς, αλλά και η επιστημονική κοινότητα είναι πως ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, γιατί χρησιμοποιούμε την βιοποικιλότητα σαν μία ομπρέλα. Προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, μπορούμε να προστατεύουμε άμεσα το τοπίο και άμεσα όλες τις οικοσυστημικές λειτουργίες, όπως είναι οι επικονιαστές. Εμείς πιστεύουμε ότι έχοντας ισχυρά οικοσυστήματα, σταθερά και πολύπλοκα με μεγάλη ποικιλία αυτό είναι η γερή βάση για να έχουμε σωστή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να ανασχέσουμε τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν», υπογράμμισαν.
Σημειώνεται πως το Πράσινο Ινστιτούτο υλοποιεί το 2022-23, σε συνεργασία με το Green European Foundation, το έργο «Περιφερειακές Προσαρμογές στην Κλιματική Αλλαγή». Στόχος είναι η διερεύνηση της Προσαρμογής σε επίπεδο Περιφερειών, με την ενδεικτική εξέταση τεσσάρων Περιφερειών (Β. Αιγαίου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου), σε σχέση με τα υπάρχοντα για κάθε Περιφέρεια Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) και τη διεξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων.

Η εκδήλωση για τη Θεσσαλία στη Λάρισα

Το Πράσινο Ινστιτούτο διερευνά τις ενέργειες των Περιφερειών για την Κλιματική Αλλαγή και πραγματοποιεί εκδηλώσεις αξιολόγησης σε Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόννησο. Στη Λάρισα, που θα αφορά στη Θεσσαλία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.
Το Πράσινο Ινστιτούτο επιδιώκει να συνθέσει μια ευρύτερη αξιολόγηση για την ετοιμότητα της Ελλάδας στον αγώνα για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή σε Περιφερειακό Επίπεδο και να προτείνει μέτρα και δράσεις για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή των Περιφερειών. Μια τέτοια αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα είναι χρήσιμη όχι μόνο σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, αλλά και για τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές και την Επιτροπή Περιφερειών.

Ο Χρήστος Σακελλαρίδης Συντονιστής Προγραμμάτων και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στο Green European Foundation
Ο Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Πράσινου Ινστιτούτου και Τομέαρχης περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.