Σχεδόν επίσημες οι αλλαγές: Στις Ειδικές Δυνάμεις στον Αυλώνα, η 32 ΤΑΞ.ΠΖΝ

Όπως προκύπτει από ενημέρωση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού Άμυνας

Μια ενημέρωση διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2018, από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο ε.α. ΠΝ και νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, οριστικοποιεί τις αλλαγές που έρχονται στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, με τη μεταφορά της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αυλώνα Αττικής και μάλιστα σύντομα. Πρόκειται για ένα θέμα που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες μέρες και απασχολεί την πόλη του Βόλου.
Σύμφωνα με ανάρτηση του doureios.com, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις «ειδικές» πτυχές των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, αλλά και τον ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για σειρά λόγων.
Ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η συνεκπαίδευση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με επίλεκτες μονάδες SOF (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) των ΗΠΑ, οι προοπτικές ενίσχυσης με υλικά αλλά και η σημασία που αποδίδεται από την Ουάσιγκτον στις επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας – αστυνόμευσης – δίωξης ναρκωτικών, είναι οι κύριοι άξονες που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις δύο χώρες για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ο Ναύαρχος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον, βλέπει τη χώρα μας, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη το επίπεδο συνεργασίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο καθώς αμερικανικές μονάδες σταθμεύουν σε Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα.

Αντιτρομοκρατία και ασύμμετρες απειλές

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει εκτεταμένη συνεκπαίδευση μεταξύ των SOF Ελλάδος – ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση σε επίπεδο SOF, εστιάζει ιδίως στο κομμάτι που αφορά την Αντιτρομοκρατία και ασύμμετρες απειλές.
Η συνεκπαίδευση των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ είναι εντατική, ενώ τις δηλώσεις αυτές έκανε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η άσκηση ΤΑΜΣ «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συνεργασία της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και μονάδων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) στο Βόλο. Σύμφωνα πάντα με το doureios.com, ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι ο ρυθμός αυτός, θα συνεχιστεί και μέσα στο 2019 ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι έχει συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η ενίσχυση των SOF με κρίσιμα υλικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη παραδοθεί ή επίκειται η παραλαβή τους.
Αλλαγές στις Ειδικές Δυνάμεις
«μετακομίζει» η 32 ΤΑΞ.ΠΖΝ

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές που συμπεριλαμβάνουν τόσο ορισμένες μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ όσο και τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.
Για τις τελευταίες, κορωνίδα των επικείμενων αλλαγών θα αποτελέσει η σύσταση και έναρξη λειτουργίας της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ενώ σε παράλληλη εξέλιξη επιβεβαιώθηκε ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα μεταφερθεί τελικά από την έδρα της που βρίσκεται σήμερα στο Βόλο, στον Αυλώνα Αττικής.

Ο κ. Αποστολάκης εξήγησε ότι πρόκειται για έναν Σχηματισμό που θα ανήκει στο ΓΕΕΘΑ και σε αυτόν θα υπάγονται όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΤΑ, Ζ΄ ΜΑΚ, ΔΥΚ, 31η ΜΕΕΔ αλλά και οι Αμφίβιες Μοίρες) όσο και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών (1η και 2α ΜΑΛ, οι Μοίρες Καταδρομών) και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Οι δυνάμεις αυτές, θα συνεχίσουν να υπάγονται επιχειρησιακά στο ΓΕΕΘΑ (όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα) αλλά υπό τη σκεπή της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα διεξάγεται τόσο η διοίκηση (σχεδιασμός και εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων) όσο και θέματα που αφορούν τυποποίηση εκπαίδευσης – προμήθειες – δόγμα, από την περίοδο της ειρήνης.
Σύμφωνα με τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για μια προσπάθεια που είναι σύμφωνη με δοκιμασμένα μοντέλα που εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ενώ θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαθέσιμες δυνάμεις σε Διακλαδικό πλαίσιο επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.