Στέλιος Λαφιωνιάτης στο magnesianews.gr: «Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας συλλέγει 10.000 μονάδες αίματος ανά έτος»

Το 65% του αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες

Εδώ και 20 χρόνια έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, με στόχο να γίνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως το αίμα σώσει ζωές. Στη μάχη αυτή της ενημέρωσης αλλά και της δράσης για τη συλλογή αίματος, για τις ανάγκες χρόνιων ασθενών αλλά και έκτακτων ρίχνεται καθημερινά η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, συλλέγοντας 10.000 μονάδες αίματος ανά έτος.

Στο magnesianews.gr μίλησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας επί δέκα συναπτά χρόνια κ. Στέλιος Λαφιωνιάτης ευχαριστώντας τους εθελοντές αιμοδότες για την στήριξή τους και την μεγάλη προσφορά τους.

«Τους ευχαριστούμε. Το 65% του αίματος που συλλέγουμε στο Νοσοκομείο και στις εξορμήσεις της Κινητής Μονάδας είναι από εθελοντές και το υπόλοιπο προέρχεται από συγγενείς ασθενών, που έρχονται να αιμοδοτήσουν επειδή προέκυψε κάποιο πρόβλημα με τον άνθρωπό τους. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα πανελλαδικά το αίμα που συγκεντρώνεται είναι κατά 68,7% από τακτικούς εθελοντές. Στόχος όμως είναι να φτάσουμε στο 100% όπως γίνεται στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφιωνιάτης.

 

Η ενημέρωση είναι το παν

Για να μπορέσει όμως να περάσει το μήνυμά της η εθελοντική αιμοδοσία χρειάζεται σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας πολλή δουλειά ώστε να μετατραπούν οι ευκαιριακοί αιμοδότες σε τακτικούς.

«Αυτό χρειάζεται οργάνωση και κόσμο. Κόσμο εμείς δυστυχώς δεν έχουμε. Αυτή τη στιγμή στην Αιμοδοσία είμαστε τρεις γιατροί και χρειαζόμαστε επειγόντως ακόμη έναν/μια για να μπορέσουμε να βγούμε προς τα έξω, να ενημερώσουμε τον κόσμο, να «ανοίξουμε» το θέμα της αιμοδοσίας», τόνισε ο κ. Λαφιωνιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι έργο θα μπορούσε να προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το κομμάτι της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

«Στο κομμάτι της αιμοδοσίας πρέπει να υπάρξει μία εθνική πολιτική. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μας βοηθά, όμως θα μπορούσε να αναλάβει το κομμάτι της ενημέρωσης, σύγχρονα, υπεύθυνα και συστηματικά κι εμείς από την πλευρά μας να είμαστε στο πρακτικό κομμάτι της αιμοληψίας. Εμείς τώρα τα κάνουμε όλα μαζί με πολύ κόπο και αγώνα», επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνει συστηματικά από τα σχολεία, τα παιδιά να δουν γονείς και εκπαιδευτικούς να αιμοδοτούν γιατί είναι το καλύτερο παράδειγμα για εκείνα.

«Γίνονται προσπάθειες από σχολεία και της περιοχής μας, όμως αυτό δεν φτάνει. Υπάρχει και η συναισθηματική προσέγγιση της αιμοδοσίας και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν ειδικοί. Χρειάζεται ένα πιο συστηματικό και οργανωμένο πλαίσιο για την αιμοδοσία», ανέφερε ο κ. Λαφιωνιάτης.

Το Νοσοκομείο Βόλου

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, παρά το γεγονός ότι έχει ανάγκη από ιατρούς, καταφέρνει να στέκεται στα πόδια της, να είναι δίπλα στους εθελοντές αιμοδότες αλλά και στους ασθενείς. Κάθε χρόνο συλλέγει 10.000 μονάδες αίματος, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023 του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κατατάσσεται στην 14η θέση πανελληνίως.

«Προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο και ασπαζόμαστε το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη που είναι «20 Χρόνια γιορτής προσφοράς : Ευχαριστούμε Αιμοδότες» υποστήριξε ο κ. Λαφιωνιάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Υπηρεσία Αιμοδοσίας εξυπηρετεί με μεταγγίσεις 75 τακτικούς θαλασσαιμικούς ασθενείς όπου κάθε ασθενής χρειάζεται 4 μονάδες αίματος τον μήνα, ενώ παρακολουθεί άλλους 75 θαλασσαιμικούς, που μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση.

Η πιο συγκινητική στιγμή

Σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα της υγείας κάθε φορά, κάθε στιγμή προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Για τον κ. Λαφιωνιάτη υπάρχουν πολλά περιστατικά που του έχουν μείνει στην καρδιά και στο μυαλό του, όμως, όπως ανέφερε, αυτό που έγινε μετά το δυστύχημα των Τεμπών ήταν κάτι που δεν το είχε ξαναζήσει.

«Όλοι οι διάδρομοι γύρω από την Αιμοδοσία ήταν γεμάτοι από νέα παιδιά, που είχαν έρθει να αιμοδοτήσουν για τα τραυματισμένα παιδιά των Τεμπών. Ήταν κάτι που θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση. Όμως πολλά από αυτά τα παιδιά δεν ξαναήρθαν… Δυστυχώς μία φορά δεν είναι αρκετή», σημείωσε.

 

Βασικές πληροφορίες για να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης

Ο κ. Λαφιωνιάτης έδωσε όμως τις βασικές πληροφορίες για να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης. Αρχικά πρέπει να είναι κανείς άνω των 18 ετών και έως 65. Εάν αιμοδοτήσει το πρωί να έχει λάβει ένα ελαφρύ πρωινό και να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες. Εάν αιμοδοτήσει το απόγευμα να έχουν περάσει 3 ώρες από το γεύμα του. Ερχόμενος στην Αιμοδοσία θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό εάν έχει κάποια ασθένεια ή εάν λαμβάνει κάποια αγωγή, που μπορεί να επηρεάσει την αιμοληψία του. Επίσης, όσοι έχουν τατουάζ μπορούν να αιμοδοτήσουν αρκεί να έχουν περάσει 4 μήνες από το τατουάζ τους.

Σήμερα η μεγάλη γιορτή της αιμοδοσίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών μια μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Νομού Μαγνησίας. Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα,  Παρασκευή 14 Ιουνίου στην Παραλία του Βόλου στο κτήριο Παπαστράτος με ωράριο αιμοληψιών από τις 10:00 έως τις 13:00 και το απόγευμα από τις 18:00 έως τις 21:00. Παράλληλα, θα προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου θα λαμβάνει σε όσους το επιθυμούν στοματικό επίχρισμα ώστε να καταστούν δότες μυελού των οστών.

Στη δράση αυτή συμμετέχουν:

-Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΘΑΥΜΑ» – Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη»

-Remax Δομή Βόλου

-Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.