Τι … ψάχνουν να βρουν οι επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Μίλησε στο Ράδιο Ένα ο πρ. του Ιδρύματος, καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Τη θέση στη Διεύθυνση και Προεδρία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έλαβε πρόσφατα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης και καταρτίζει στους στόχους που επιθυμεί να επιτευχθούν με επίκεντρο την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Όπως είπε στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Σαρηγιάννης έχει ήδη εξασφαλιστεί μία χρηματοδότηση της τάξης των 30,7 εκ. ευρώ η οποία θα βοηθήσει το Ίδρυμα στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού κέντρου αριστείας για την διαγνωστική του καρκίνου, την ανάπτυξη δηλαδή τεχνολογιών που επιτρέπουν την ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Παράλληλα, εκτός από τις κτηριακές αναβαθμίσεις στόχος είναι και η εργαστηριακή αναβάθμιση, η αγορά εξοπλισμού εργαστηριακού εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένας κόμβος στην νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο σε θέματα διαγνωστικής.

Επένδυση στο περιβάλλον
σε συνδυασμό με την υγεία

Την ίδια ώρα, σημαντικός παράγοντας που θα επενδύσει το ίδρυμα είναι το περιβάλλον σε συνδυασμό με την υγεία.
«Ουσιαστικά αναπτύσσουμε καινοτομία η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που είναι βασικό διακύβευμα της εποχής και το ζήτημα είναι πως το αποτέλεσμα της υψηλής τεχνολογίας και της καλής επιστήμης, να μεταφερθεί στην αγορά και στην υπηρεσία των πολιτών για να υπάρξει πιο εύκολη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Καθηγητής.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που φάνηκαν από την πλημμύρα στη Θεσσαλία ήταν το θέμα της δημόσιας υγείας και σχολίασε πως «το ζήτημα είναι να έχουμε ανθεκτικότητα όχι μόνο στις υποδομές αλλά και ως κοινωνικό σύστημα προστασίας της υγείας».

Εξελίσσονται μια σειρά
από τεχνολογικές δυνατότητες

Στο πλαίσιο αυτό, στο Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας εξελίσσονται μια σειρά από τεχνολογικές δυνατότητες που αναπτύσσονται και στη χώρα με στόχο την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα.
«Κάτι που κάνουμε στο Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας είναι η τροποποίηση της δομής μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι υποδοχέας στη μύτη του κουνουπιού. Εάν αλλάξεις την υποδοχή, την δομή αυτής της πρωτεΐνης, που είναι τεχνολογικά εφικτό να γίνει, μπορείς να σταματήσεις να σε μυρίζει το κουνούπι και να μην έρχεται να σε τσιμπήσει.
Αυτό το βάζεις σε ένα εντομοαποθητικό και το κουνούπι δεν έρχεται να σε τσιμπήσει. Η κλιματική αλλαγή και η θερμοκρασία του αέρα θα οδηγήσει σε πολλούς πληθυσμούς εντόμων που είναι φορείς λοιμωδών νόσων όπως ελονοσία, δάγκειος πυρετός κτλ, να αναπτύσσονται σε περιοχές της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας με αυτή την τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του πολίτη και να αντέξει στην κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε ως προσωπικό του στοίχημα την μεταφορά της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της έρευνας στην καθημερινότητα της κοινωνίας. Σημείωσε δε, ότι στο Ίδρυμα εργάζεται πληθώρα Ελλήνων επιστημόνων, όμως συνεργάζεται και με Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού.
«Με ενδιαφέρει σε αυτή τη χώρα να λειτουργούμε ενωμένοι στην υπηρεσία του πολίτη. Να μην αναφέρουμε τι κάνουν οι άλλοι, να δούμε τι κάνουμε εμείς», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Απόδοση ραδιοφωνικής μετάδοσης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.