Τι θα συνέβαινε εάν είχε το κινητό στα χέρια του ένα τρίχρονο παιδί;

«Θα έπρεπε να είχε παρέμβει ήδη αυτεπάγγελτα η Γ.Γ. Καταναλωτή» είπε στο Ράδιο Ένα, ο δικηγόρος Αντ. Ξυλουργίδης

Το πανελλήνιο σόκαρε η ιστορία της 19χρονης Βολιώτισσας η οποία δημοσιοποίησε πως την ώρα που μιλούσε στο κινητό της, αυτό πήρε φωτιά! Η 19χρονη σοκαρισμένη δεν μπορούσε να πιστέψει τι έχει συμβεί, με τον δικηγόρο της κ. Αντώνη Ξυλουργίδη να επισημαίνει πως η εταιρεία δεν είπε ούτε μια συγγνώμη για το περιστατικό και με αφοριστικό τρόπο ανέφερε έλειπε από το κινητό …μια βίδα. Ο έμπειρος δικηγόρος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το περιστατικό επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του κράτους μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ενώ δεν έκρυψε τον φόβο του και την ανησυχία του εάν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε σε ένα 3χρονο παιδί, που δεν έχει τα ίδια αντανακλαστικά με έναν ενήλικα.
Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του κινητού που έπιασε φωτιά στα χέρια της 19χρονης Βολιώτισσας , σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, καθώς ήδη έχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με την οικογένεια πέραν της αποζημίωσης να ζητά και διερεύνηση των ευθυνών καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει από την εταιρεία ούτε μία ειλικρινής συγνώμη.

Μόνο στο γραφείο του επτά παρόμοιες υποθέσεις !

Ο κ. Ξυλουργίδης ανέφερε πως δεν είναι η μοναδική φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό επισημαίνοντας πως «τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες υποθέσεων κινητών που εκρήγνυνται ή αναφλέγονται χωρίς καμία εξήγηση από τις εταιρείες. Συνήθως αυτά τα κινητά έχουν κινεζική προέλευση και δυστυχώς οι πάροχοι προς τους καταναλωτές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που θα έπρεπε να έχουν. Διανέμουν αυτά τα κινητά, τα διαθέτουν προς πώληση και στη συνέχεια με το πρόσχημα εάν υπάρχει εγγύηση ή όχι θεωρούν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη» και μάλιστα ανέφερε πως μόνο στο δικό του δικηγορικό γραφείο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν έρθει επτά παρόμοιες υποθέσεις απ’ όλη την Ελλάδα!
Ο ίδιος όμως έθεσε στη δημόσια σφαίρα, με αφορμή την 19χρονη κοπέλα, ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς και είναι η χρήση των κινητών από μικρά παιδιά.
« Τι θα γινόταν εάν αυτό το κινητό το κρατούσε ένα 3χρονο παιδί που από την κοινή πείρα ξέρουμε ότι πολλοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν κινητά για να παίζουν παιχνιδια; Τι θα γινόταν εάν αναφλέγονταν στα χεράκια του; Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί», είπε.

Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και να
αναλάβουν την ευθύνη οι εταιρείες

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλουργίδη, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυστηρότατο πλαίσιο ποινών και χρηματικών προστίμων έστι ώστε να αποθαρρύνονται αυτές οι εταιρείες να διαθέτουν κινητά που δεν είναι ελεγμένα και δεν έχουν όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχουν.
Τόνισε δε πως θα έπρεπε να είχε παρέμβει ήδη αυτεπάγγελτα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να καλέσει την όποια εταιρεία , να παράσχει εξηγήσεις και να δει τι συμβαίνει.
«Η οικογένεια έστειλε το κινητό και της απάντησαν με ένα αφοριστικό, κατά τη γνώμη μου τρόπο, λέγοντας ότι έλειπε μία βίδα. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Εάν είναι κατασκευαστικό λάθος να αναγνωρίσουν την ευθύνη. Ούτε την ευθύνη δεν αναγνωρίζουν και το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ηθική βλάβη που υπέστη ο καταναλωτής ο οποίος χρησιμοποίησε το κινητό τους, πολλά από αυτά είναι και ακριβά αλλά δεν υπάρχει και η κοινωνική ευθύνη και μια ευαισθησία που θα έπρεπε να έχουν μεγάλες εταιρείες. Εκεί έρχεται ο ρόλος του κράτους να ελέγξει τις εταιρείες και να πει ότι εφόσον υπάρχουν τέτοια περιστατικά επαναλαμβανόμενα, θα υπάρχουν πρόστιμα, θα απαγορευτεί η διάθεση κινητών μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη», υπογράμμισε ο έμπειρος νομικός.
Ο ίδιος είπε τέλος, πως δυστυχώς στο ισοζύγιο εμπορικές συμφωνίες- πλέγμα ασφαλείας και κανόνες περιορισμού διάθεσης προϊόντων , δεν μπορεί πλέον να πει ποιος είναι αυτός που υπερτερεί, καθώς στο βωμό χρήματος πολλά υποχωρούν και η περίπτωση της 19χρονης είναι ένα κομμάτι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.