Το φαινόμενο των τεσσάρων πιο φωτεινών πλανητών ορατό και απ΄ τη Μαγνησία

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος μιλά για την επιστήμη που μαγνητίζει και συγκινεί

Τριάντα χρόνια τώρα η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα την πόλη μας δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών από κάθε περιοχή του Νομού, σύμφωνα με τον κ. Λουκά Ζαχείλα, πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Ζαχείλας, με αφορμή την πρόσφατη δια ζώσης ομιλία που διοργάνωσε η Εταιρεία, με θέμα την αποίκηση του πλανήτη Άρη, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στους έμπειρους επιστήμονες της Εταιρείας, για το υπάρχον φαινόμενο των τεσσάρων πιο φωτεινών πλανητών του ηλιακού συστήματος που μπορεί να δει κανείς για κάποιες εβδομάδες ακόμα στην περιοχή μας, αλλά και για τις δράσεις της Εταιρείας.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Οι πολίτες του Βόλου εμπιστεύονται την Εταιρεία»
Ο κ. Ζαχείλας εξήγησε ότι οι εξελίξεις της Αστρονομίας και της Φυσικής πολλές φορές δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές μέσα από το ίντερνετ ή τα διάφορα άρθρα που αναρτώνται, αλλά από ανθρώπους, οι οποίοι είναι γνώστες του αντικειμένου. Η πόλη του Βόλου έχει τέτοιους ανθρώπους, με εμπειρία στο αντικείμενο της Αστρονομίας, οι οποίοι μαζί με την Εταιρεία κλείνουν τριάντα χρόνια παρουσίας στην περιοχή, όπως επεσήμανε ο ίδιος. «Η σωστή γνώση προέρχεται από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την Αστρονομία και με τη Διαστημική», τονίζει χαρακτηριστικά από πλευράς του, συμπληρώνοντας ότι η γνώση αυτή προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών της πόλης μας, οι οποίοι εμπιστεύονται και στηρίζουν την Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, παρακολουθώντας τις διάφορες ομιλίες ή στέλνοντας τα παιδιά τους στους κύκλους αστρονομικών μαθημάτων. «Η αστρονομία είναι μια επιστήμη που συγκινεί και μαγνητίζει όλες τις ηλικίες», σημειώνει ο κ. Ζαχείλας, ενώ συνεχίζει φέρνοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα.

«Επισκεφθήκαμε μια τάξη δημοτικού και τους δείξαμε τον ήλιο, που, ενώ είναι κάτι δεδομένο, δεν μπορείς να τον κοιτάξεις όποτε θέλεις. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε ειδικά τηλεσκόπια και φίλτρα προκειμένου να δουν τα παιδιά τον ήλιο. Όταν μιλάς στα παιδιά ή ακόμα και στους μεγαλύτερους για μαύρες τρύπες, σκοτεινές ενέργειες ακόμα και … εξωγήινους ή σχετικά με τον αποικισμό στον Άρη υπάρχει ενδιαφέρον».

Το φαινόμενο των τεσσάρων πιο φωτεινών πλανητών
Ο κ. Ζαχείλας ενημέρωσε πως αυτό το διάστημα, αν και δεν ενδείκνυται για αστρονομικά φαινόμενα, ειδικά στο εσωτερικό της πόλης, υπάρχει ένα το οποίο διαδραματίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες και το οποίο θα είναι ορατό για τους ενδιαφερόμενους περίπου για λίγες εβδομάδες ακόμα. Σύμφωνα, λοιπόν με τον κ. Ζαχείλα, στην νοτιοανατολική πλευρά μπορεί να δει κανείς τα ξημερώματα στη σειρά τέσσερις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τον Δία, Τον Άρη, τον Κρόνο και την Αφροδίτη. Μάλιστα, περιέγραψε πως λίγες μέρες πριν οι πλανήτες του Δία και της Αφροδίτης, από τους πιο λαμπρούς του ουρανού, ήταν πολύ κοντά στη γη, με αποτέλεσμα να φαίνονται κανονικά στον ουρανό σαν ένα μακρινό αντικείμενο.

Οι δράσεις της Εταιρείας
Μεταξύ άλλων, λόγο έκανε και για την επαναδραστηριοποίηση της Εταιρείας, μετά την αναγκαστική παύση λόγω κορωνοϊού. Ο κ. Ζαχείλας ήταν στην ευχάριστη θέση να πει πως αισίως ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαθημάτων Αστρονομίας με τον αριθμό παιδιών της πρώτης τάξης να ανέρχεται περίπου στα 50, τα οποία θα συνεχίσουν στις επόμενες τάξεις. Πρόσθεσε δε, ότι την Εταιρεία επισκέπτονται πλέον, μετά την πανδημία, πολλά σχολικά τμήματα από τον Νομό Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, συνεχίζει να διεξάγεται κανονικά ο Διαγωνισμός Αστρονομίας ο οποίος ενημέρωσε πως θα τελειώσει αρχές Ιουλίου, ενόψει της επόμενης Ολυμπιάδας, η οποία, όμως, τόνισε ότι δεν θα γίνει δια ζώσης. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Εταιρεία έχει σκοπό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να διοργανώσει διαφόρων ειδών εκδηλώσεις σχετικές με την Αστρονομία σε διάφορες περιοχές, από τον Σωρό μέχρι και την παραλία του Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.