Τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Στέλιο Λημνιό μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ

φωτο αρχείου
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή είναι η απόφαση του Δικαστηρίου για τον Στέλιο Λημνιό, η οποία και μόλις ανακοινώθηκε. Η ποινή αυτή του μέλους της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης, έρχεται μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η ΑΓΕΤ για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, η δίκη του μέλους της Επιτροπής Πολιτών Στέλιου Λημνιού, μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο δικαστήριο κατέθεσε αρχικά ο διευθυντής του εργοστασίου, ενώ αμέσως μετά, ένας απ΄τους μάρτυρες υπεράσπισης. Στον χώρο βρίσκονται συμπολίτες, αλληλέγγυοι στο πρόσωπο του Στέλιου Λημνιού.
Λίγο πριν τις 11.30 το πρωί, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, με πρόταση ενοχής εκ μέρους του Εισαγγελέα, ενώ το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση μετά τη μία το μεσημέρι, όπως και έγινε.

φωτο αρχείου

Την ενοχή του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών Στέλιου Λημνιού που κατηγορείται για διατάραξη οικιακής ειρήνης, μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ lafarge, πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας, σήμερα που συνεχίστηκε η δίκη που είχε διακοπεί την περασμένη Παρασκευή. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο διέκοψε και θα ανακοινώσει την απόφαση στη 1 το μεσημέρι.

Το περιστατικό αφορά την παράνομη είσοδο στο χώρο του εργοστασίου και της λιμενικής εγκατάστασης την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, την ώρα που πλοίο ξεφόρτωνε φορτίο RDF για καύση στο εργοστάσιο, όταν ο Στ. Λημνιός μπήκε δύο φορές, πηδώντας τον φράχτη, για να αναστήσει και στη συνέχεια να πάρει το πανό που είχε μπει στην αερογέφυρα και είχαν κατεβάσει οι εργαζόμενοι.
Στην αίθουσα του Δικαστηρίου βρέθηκαν περίπου 20 αλληλέγγυοι προς το μέλος της επιτροπής πολιτών, αλλά και ορισμένα στελέχη της ΑΓΕΤ.
Στο Δικαστήριο κατέθεσε αρχικά ο διευθυντής της ΑΓΕΤ Μιχάλης Βλάχος, ο οποίος χαρακτήρισε «εισβολή» την είσοδο του κατηγορούμενου στο χώρο του εργοστασίου και της λιμενικής εγκατάστασης και που είχε επίπτωση στη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή, τη δεύτερη φορά που ο κ Λημνιός μπήκε για να πάρει το πανό που είχαν κατεβάσει, με εντολή του οι υπεύθυνοι ασφάλειας λόγω επικινδυνότητας, έγινε διαπραγμάτευση μαζί του, για να βγει από τη λιμενική εγκατάσταση, περίπου 15 λεπτών και πείστηκε να αποχωρήσει, μόνο αυτού του γνωστοποιήθηκε ότι η ΑΓΕΤ θα κατέθετε μήνυση σε βάρος του. Μάλιστα είπε ότι στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να πάρει το πανό, εργαζόμενοι σχημάτισαν ανθρώπινο τείχος, το οποίο ο ίδιος παρέκαμψε.

Ο διευθυντής της τσιμεντοβιομηχανίας, είπε ότι στόχος του κ. Λημνιού και της επιτροπής πολιτών είναι να παρεμποδιστεί η λειτουργία της βιομηχανίας, όπως αναφέρει και σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρνήθηκε ότι μέλη της ασφάλειας χτύπησαν τον κ. Λημνιό.
Ο συνήγορος υπεράσπισης προσκόμισε στο Δικαστήριο ιατρική γνωμάτευση από τον τραυματισμό του κατηγορούμενου που εκείνη τη νύχτα έμεινε στο Νοσοκομείο Βόλου και τόνισε ότι οι πράξεις του έγιναν για να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την καύση RDF.

Μάρτυρας υπεράσπισης
Μάρτυρας υπεράσπισης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της Καύσης Σκουπιδιών είπε ότι εκείνη την ημέρα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών έξω από το λιμάνι της ΑΓΕΤ, με αφορμή την εκφόρτωση RDF από πλοίο που είχε έρθει από την Ιταλία. Όπως είπε, οι πολίτες διαμαρτύρονται γιατί ανησυχούν για την υγεία τους, μετά και τις ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου και για το γεγονός ότι η Περιφέρεια και οι ελεγκτικές αρχές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Για τη συγκεκριμένη μέρα κατέθεσε ότι ο κ. Λημνιός μπήκε να πάρει το πανό που είχαν κατεβάσει εργαζόμενοι και χτυπήθηκε και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έπρεπε να καταθέσει μήνυση, κάτι που δεν έκανε.

Η απολογία Λημνιού

Ο κατηγορούμενος διέψευσε τον διευθυντή του εργοστασίου που είχαν διαπραγμάτευση για να αποχωρήσει, λέγοντας ότι δεν βρισκόταν στο σημείο και τόνισε ότι η απολογία του θα στηριχτεί στα κίνητρα και τον σκοπό της πράξη του, διότι δεν πρόκειται για μια ποινική πράξη που ήταν η είσοδος στο χώρο του εργοστασίου.
«Δεν θα εκλιπαρήσω για επιείκεια, καθώς αισθάνομαι δικαιωμένος από την τοπική κοινωνία», τόνισε, με την πρόεδρο του Δικαστηρίου να απαντά ότι δεν είναι ιδεολογικό το Δικαστήριο και ον κατηγορούμενο να συνεχίζει ότι ο κ. Βλάχος δεν ήταν μπροστά όταν οι εργαζόμενοι τον προπηλάκιζαν και τον έριξαν στο οδόστρωμα.
Σύμφωνα με τον Στ. Λημνιό, η πράξη έγινε σε συνέχεια αλυσίδας αντιδράσεων των Βολιωτών ότι η ΑΓΕΤ επέκτεινε τη δραστηριότητά της στην καύση RDF και κατέθεσε στο Δικαστήριο μελέτες που δείχνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ανθρώπινη υγεία από την καύση συμπιεσμένων σκουπιδιών με μεγάλο ποσοστό πλαστικού, όπως και ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου για συσχέτιση της θνησιμότητας με τη ρύπανση κλπ.
Επίσης αναφέρθηκε στους ελέγχους των υπηρεσιών που δεν είναι ουσίας και βασίζονται σε δηλώσεις στελεχών της ΑΓΕΤ. Στις μετρήσεις της ατμόσφαιρας που γίνονται με έναν μετρητή σε λάθος σημείο και μετρούν μόνο μια παράμετρο της ρύπανσης,
Ακόμη κατέθεσε εγγράφως την αδειδότηση της βιομηχανίας λέγοντας ότι κρίνουν το αποτέλεσμα από μια γραμμή παραγωγής και δεν κάνουν άθροισμα και των τεσσάρων γραμμών που υπάρχουν για να προειδοποιήσουν τους Βολιώτες.
Τέλος, αναφέρθηκε στη Χαλυβουργία που ενώ έλιωνε μέταλλο με ρεύμα, διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν νερά πρόβατα από διοξίνες στη γύρω περιοχή και επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν τα ποσοστά καρκίνων στην περιοχή μας λόγω ρύπανσης.
«Αν με καταδικάσετε θα φρενάρετε ένα ποτάμι που έχει ξεκινήσει, αν με αθωώσετε θα βοηθήσετε την κατάσταση που είναι στο “κόκκινο”», είπε ο Στ Λημνιός στους δικαστές, καλώντας τους να προστατέψουν τα παιδιά που ζουν στην πόλη.
Οι συγκεντρωμένοι, ξέσπασαν σε χειροκρότημα μετά την απολογία του κατηγορούμενου, αλλά γρήγορα ο εισαγγελέας τους επανέφερε στην τάξη.
Η αγόρευση του εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας έδρας ξεκίνησε από την τελευταία δήλωση Λημνιού, λέγοντας ότι κανένας δεν δικαιούται να μονοπωλεί τις ευαισθησίες για καθαρό περιβάλλον, γιατί όλοι ζούμε στην ίδια πόλη και ο ίδιος είπε ότι τάσσεται υπέρ των ανθρώπων που έχουν ένα αίτημα διαδηλώνουν και φωνάζουν, αλλά στην είσοδο του εργοστασίου.
«Από τη στιγμή που κατηγορούμενος μπήκε σε ιδιωτικό χώρο, αρχίζουν τα προβλήματα, διότι δεν πρόκειται για δημόσιο χώρο, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας», ανέφερε.
Ο εισαγγελέας τόνισε ότι πρόκειται για μια ομάδα που αφού δεν πήρε αυτό που ήθελε από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπου έχει προσφύγει και τις υπηρεσίες, κάνει των υπέρ πάτων αγώνα.
Όπως είπε σήμερα δικάζεται συγκεκριμένο αδίκημα, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι μπήκε στο χώρο και πρότεινε την ενοχή του, ενώ για το θέμα της ρύπανσης τόνισε ότι υπάρχουν υπηρεσίες που ασχολούνται με το ζήτημα.
Η Πολιτική Αγωγή
Οι δύο συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής τόνισαν ότι η διατάραξη οικιακής ειρήνης έχει σκοπό με το άσυλο και την προστασία κάποιου, είπε πρόκειται για κατοικία, είχε για το εργοστάσιο που θεωρείται ως κατοικία.
Η δραστηριότητα της ΑΓΕΤ για εναλλακτικά καύσιμα έχει κριθεί με δικογραφίες της Εισαγγελίας Βόλου και όλες έχουν αρχειοθετηθεί, ενώ απορρίφθηκαν τα αιτήματα της επιτροπής πολιτών να σταματήσει η εκφόρτωση πλοίων και τα ασφαλιστικά που κατατέθηκαν, ανέφερε συνήγορος.
Επίσης τόνισε ότι η εταιρία δεν στρέφεται κατά του κ. Λημνιού ή της επιτροπής για όσα απίθανα δημοσιεύματα γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ζητήθηκε να αποχωρήσει από το χώρο για να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία του εργοστασίου.
Η υπεράσπιση
Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν δικάζονται ιδεολογίες και η πράξη έγινε, όπως στάθηκε στη ρύπανση του περιβάλλοντος που επιβαρύνθηκε από τη στιγμή που δόθηκε άδεια καύσης RDF στην ΑΓΕΤ.
Ο δικηγόρος κατέθεσε στο Δικαστήριο αναφορές του Ιατρικού Συλλόγου για τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση σκουπιδιών και στη μελέτη του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου και καρδιολόγου Μ. Δραμητινού που παρουσίασε στοιχεία αύξησης της θνησιμότητας και ζήτησε να φύγει η ΑΓΕΤ.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση ο κ. Λημνιός έκανε ότι αυτό που τον οδήγησε η συνείδησή του και η ανησυχία του από τις αναφορές των γιατρών, ενώ πρόσθεσε ότι ο κόσμος ζει στην κοροϊδία της Δημοτικής Αρχής, όταν ο δήμαρχος με δηλώσεις του έξω από τα Δικαστήρια είπε ότι κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά της ΑΓΕΤ, ενώ προέκυψε ότι δεν είχε καταθέσει κάτι κείνη την ημέρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.