Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου: «Παρά την αύξηση των υλικών, η οικοδομή παίρνει την ανιούσα στον Βόλο»

Στις 30 ανέρχονται οι υπό κατασκευή οικοδομές- Ανεγείρονται και νέα ξενοδοχεία πόλης

Οικοδομική κινητικότητα καταγράφεται αυτή την περίοδο στον Βόλο με τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες να χαμογελούν μεν, συγκρατημένα όμως δε. Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, αρχιτέκτονας και πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας, υπάρχει αυξημένη οικοδομική εργασία με 30 νέες υπό κατασκευή οικοδομές, ωστόσο το κόστος των υλικών συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αποτελώντας τροχοπέδη που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου τα πράγματα στην οικοδομή είναι αισιόδοξα, καθώς οι  ανακατασκευές παλαιών διαμερισμάτων έχουν ενισχυθεί πολύ τον τελευταίο καιρό και έχουν δώσει μία ώθηση,  σε συνδυασμό με τις καινούργιες πολυκατοικίες και οικοδομές που γίνονται σήμερα στον νομό.

Δεν προχωρούν νέες κατασκευές στο Πήλιο

Στο Πήλιο με τις δύο αποφάσεις που έχουν παρθεί από το ΣτΕ για τα όρια οικισμών και μία κατοικία ανά οικόπεδο, ουσιαστικά η οικοδομική δράση, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου έχει παγώσει και ό,τι κατασκευάζεται είναι με παλιές άδειες ή άδειες προσθήκης. Αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος,  είναι ένα σοβαρό ζήτημα των κατασκευαστών. «Υπήρχαν πολλά projects που είχαν μπει στον Αναπτυξιακό νόμο αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν κι οτιδήποτε έχει να κάνει με ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν μπορεί να προχωρήσει», σχολίασε ο ίδιος.

Ωστόσο, συνεχίζονται και πάντα θα γίνονται όπως επεσήμανε ανακαινίσεις τόσο σε ξενοδοχειακά όσο και σε ιδιωτικά έργα. «Σίγουρα τα προγράμματα που πρόκειται να βγουν και για το εξοικονομώ και το πρόγραμμα που θα βγει με τις ανακαινίσεις, θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την αγορά», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σε οικοδομική εξέλιξη 30 οικοδομές στον Βόλο

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπάρχει στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως χτίζονται αριθμητικά αρκετές οικοδομές με τον όγκο εργασιών να είναι στο 30-40% σε προ κρίσης μεγέθη.

«Μπορεί να χτίζονται αρκετές οικοδομές αριθμητικά, αυτή τη στιγμή γύρω στις 30 οικοδομές, αλλά είναι σε μικρά οικόπεδα σε σύγκριση με το παρελθόν, δηλαδή σε ακίνητα 200-300 τμ και είναι λίγες οι οικοδομές που χτίζονται σε άνω των 400τμ οικόπεδα. Παλαιότερα θεωρούσαμε τα 400 τμ μικρό οικόπεδο, τώρα το θεωρούμε καλό», μετέφερε ο κ. Παπαγεωργίου αναφορικά με την νέα εικόνα που σχηματίζεται στην πόλη.

Οι μισές πολυκατοικίες από αυτές που γίνονται, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου είναι ιδιωτικές και κυρίως αφορούν σε δυάρια και γκαρσονιέρες. Τα διαμερίσματα προς πώληση, σε μια μέση πολυκατοικία ενός μεσαίου μεγέθους οικόπεδο είναι 10-20 διαμερίσματα, άρα θα έχουμε περίπου 200-300 διαμερίσματα.

 

Υπάρχει ζήτηση και μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων

Μπορεί να υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα και να χτίζονται νέες οικοδομές, υπάρχει όμως ενδιαφέρον και ζήτηση; Η απάντηση είναι θετική. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σε μικρά και σε μεγάλα διαμερίσματα, γιατί τριάρια ή τεσσάρια στον Βόλο παράγονται πολύ λίγα συγκριτικά με τα δυάρια και τις γκαρσονιέρες. Πάντα όμως εμπόδιο είναι το πολύ υψηλό κοστολόγιο,  είτε για νέα κατασκευή ή για ανακατασκευή, των υλικών που φτάνουν σε όρια να μην είναι εύκολο κάποιος να κοστολογήσει τη δουλειά του και δυστυχώς ό,τι ανεβαίνει συνήθως παραμένει σταθερό και δεν μειώνεται», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Μάλιστα, σημείωσε πως οι περισσότερες οικοδομές ανεγείρονται στο κέντρο του Βόλου και δύσκολα θα δει κάποιος νέες οικοδομές σε Ν. Δημητριάδα, Αγ. Αναργύρους κτλ, γιατί το κόστος κατασκευής είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που μπορεί να διατεθεί ένα διαμέρισμα στις περιοχές αυτές, ενώ σημείωσε πως μεγάλο κίνητρο αποτέλεσε το μέτρο των γονικών παροχών έως 800.000 ευρώ ανά γονέα, χωρίς φορολόγηση.

Τόνισε πως ουσιαστικά μεγάλα οικογενειακά διαμερίσματα είχαν να κατασκευαστούν 12 χρόνια κι αυτό δημιούργησε ένα έλλειμα σημαντικό στην αγορά που τώρα σιγά αρχίζει και συμπληρώνεται. «Πάντα το ακίνητο αποδείχθηκε και με τον πληθωρισμό που υπάρχει σήμερα ότι είναι μια εξασφάλιση χρημάτων. Υπάρχει μια ζήτηση, θέλει όμως προσοχή από τον αγοραστή και οι κατασκευαστές να μην παρασύρονται από την τάση της αγοράς», συνέστησε ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων και η ενεργειακή τους εικόνα

Αναφορικά με τις τιμές των νέων διαμερισμάτων αυτές, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου ξεκινούν από 2.200 ευρώ το τμ στο κέντρο του Βόλου και φτάνουν τα 3000-3500 ευρώ αναλόγως την περιοχή και την οικοδομή. Σημείωσε πως οι περισσότερες οικοδομές τώρα είναι ενεργειακά και στατικά ανώτερες απ’ ότι δέκα χρόνια πριν, και όλοι κοιτούν την εξοικονόμηση ενέργειας καθιστώντας έτσι πιο εμπορικό ένα προϊόν.

Ξενοδοχεία πόλης στον Βόλο

Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε όμως και για τις επενδύσεις- οικοδομές που γίνονται από ανθρώπους εκτός Βόλου, οι οποίοι όμως επέλεξαν την πόλη για να κινηθούν επενδυτικά. Όπως σημείωσε υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ενώ ήδη υπάρχουν 3-4 έργα στην πόλη, που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό και αφορούν σε αγορές οικοπέδων ή ανακατασκευές παλαιών κτηρίων με στόχο να γίνουν ξενοδοχεία πόλης. Ένα γίνεται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, ένα στην Πολυμέρη και συνεχίζεται αυτή η τάση, καθώς δείχνει ότι ο Βόλος είναι ένας τουριστικός προορισμός, με τους επισκέπτες να θέλουν την πόλη ως βάση τους για να κάνουν εξορμήσεις στα πέριξ του νομού και εν γένει στη Θεσσαλία.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.